16 О™ОїП…ОЅОЇОїП… 2021
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

πολιτική επικαιρότητα - Απρίλης 2020

ПѓП„ОµОЇО»П„Оµ О±П…П„О® П„О· ПѓОµО»ОЇОґО± εκτύπωση

27 Απριλίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Να ανακληθεί η εκδικητική μεταγωγή του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη - Νίκη στην απεργία πείνας και δίψας


Ψήφισμα της Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής (27/4/2020):

Ο Βασίλης Δημάκης, κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, βρίσκεται - για δεύτερη φορά - σε απεργία πείνας επισήμως από την Τρίτη 21/04 και σε απεργία δίψας από την Δευτέρα 27/4. Για λόγους που δεν έχουν επίσημα εξηγηθεί, μετήχθη αιφνιδιαστικά από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών κατόπιν εισβολής αντρών των ΕΚΑΜ στο κελί του στις 16/4/2020. Κι αυτό παρά το ότι οι ανάγκες παρακολούθησης των μαθημάτων της σχολής του, δικαίωμα που κέρδισε με νικηφόρα απεργία πείνας και δίψας το 2018, επιτάσσουν και εκ του νόμου επιτρέπουν την έκτιση της ποινής του σε σωφρονιστικό κατάστημα στην Αθήνα.

Η μόνη εξήγηση για την μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη είναι η συμμετοχή του στις ειρηνικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων από 14/4/2020, με αίτημα τη λήψη μέτρων υγιεινής, ασφάλειας και αποσυμφόρησης των φυλακών σε συνθήκες πανδημίας. Ο Δημάκης θεωρήθηκε πρωτεργάτης και έτσι “πληρώνει” την δημόσια διατύπωση της άποψής του υπέρ της αποσυμφόρησης, αίτημα που αυτή τη στιγμή αγκαλιάζεται από πλήθος φορέων, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κλπ., αποτελεί δε κατεύθυνση του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Επιτρόπου των Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ, κοκ.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον κρατούμενο απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο ζωής, καθώς η υγεία του είναι ήδη καταπονημένη, και συντασσόμαστε με το αίτημά του να επαναμεταχθεί στον κοιτώνα του στις φυλακές Κορυδαλλού. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και η κυβέρνηση πρέπει να δράσουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή διατάσσοντας την επαναμεταγωγή, ειδάλλως φέρουν ακέραια την ευθύνη για ο,τι συμβεί. Αντί για εκδικητικότητα και φίμωση των κρατουμένων, η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να νομοθετήσει μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών.

- Για αποστολή ψηφισμάτων και πληροφορίες στο: antidoto17@yahoo.co.uk.

- Υπογράψτε το ψήφισμα αλληλεγγύης στον κρατούμενο φοιτητή και απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη στην πλατφόρμα avaaz: tinyurl.com/ychx6b2d

 
   
   
   
   
23 Απριλίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Στηρίζουμε την απεργία διαρκείας των συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου - Λέμε όχι στις απολύσεις


Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής, 23/4/2020:

"Στην παρούσα συγκυρία της επιβολής συνολικού καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, με αφορμή την υγειονομική κρίση, τα εργασιακά δικαιώματα που η Κυβέρνηση διατείνεται ότι διασφαλίζει δεν αποτελούν παράπλευρη απώλεια, αλλά τίθενται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής. Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου ανακοίνωσε ότι παρατείνονται οι συμβάσεις των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ασύλου μέχρι 30-4-2021, απέκρυψε όμως ότι επί της ουσίας απολύει 16 υπαλλήλους, έμπειρους χειριστές αιτημάτων διεθνούς προστασίας, που εργάζονται επί πέντε έτη στην Υπηρεσία.

Ως Δικηγόροι γνωρίζουμε την προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με σεβασμό προς τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων. Η εμπειρία των εργαζομένων είναι πολύτιμη για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας. Αποτελεί άλλωστε κοινή παραδοχή ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και, ενώ εξαγγέλλονται και προχωρούν νέες προσλήψεις, εξαιρούνται οι εργαζόμενοι της ΣΟΧ 1/2017 (Συμβάσεις εργασίας Ορισμένου Χρόνου).

Διόλου τυχαία για εμάς σύμπτωση, σε αυτήν την "εξαίρεση" περιλαμβάνονται υπάλληλοι που συνδικαλίζονται και έχουν στοχοποιηθεί πολλάκις και στο παρελθόν. Εργαζόμενοι που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, όντας απλήρωτοι επί μήνες και που αγωνίστηκαν συλλογικά για τα δικαιώματα τους, ιδρυτικά μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου καθώς και η πρόεδρος του Σωματείου.

Ως "Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή", στηρίζουμε τον αγώνα των συμβασιούχων εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου.

Απαιτούμε από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου να πάρει θέση επί αυτών των απολύσεων.

Στηρίζουμε το αίτημα των συμβασιούχων εργαζομένων για ανανέωση ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των συμβάσεων εργασίας της ΣΟΧ 1/2017 και μαζί τους απαιτούμε την ανανέωση ΟΛΩΝ των συμβάσεων εργασίας και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου.

Στηρίζουμε την απόφαση του Σωματείου για προκήρυξη ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ από την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020, μέχρι να ανακληθεί η πολιτική απόφαση απόλυσης των 16 εργαζομένων".

Παραθέτουμε ακολούθως την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου για την προκήρυξη Απεργίας Διαρκείας:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Μόλις μία ημέρα πριν την ήδη ανακοινωμένη από το σωματείο μας προειδοποιητική απεργία για τις 23/04 αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ Υπουργική Απόφαση περί ανανέωσης συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου και σχετικό δελτίο τύπου στη σελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο Facebook.

Της ανανέωσης αυτής εξαιρούνται στοχευμένα 16 συναδέλφισσες και συνάδελφοι που εργάζονται σε νησιά και στην ενδοχώρα. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επέλεξε σήμερα δια της πλαγίου να διαμηνύσει σε εργαζόμενους και εργαζόμενες της ΣΟΧ 1, ανθρώπους που έχουν προσφέρει την εργασία τους για πάνω από μια πενταετία στις γνωστές αντίξοες συνθήκες, ότι τους θεωρεί άχρηστους και μη-παραγωγικούς, και ότι από 1η Μαΐου τους καθιστά άνεργους στο σκληρό εργασιακό περιβάλλον που ήδη διαμορφώνονται μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

Το Υπουργείο, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση, δεν συμπεριλαμβάνει στις ανανεώσεις συμβάσεων εργαζόμενους/ες που αποτελούν το παλαιότερο προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου, συναδέλφισσες και συναδέλφους οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι οι πλέον έμπειροι/ες χειριστές/ριες αιτημάτων διεθνούς προστασίας και οι οποίοι/ες έχουν εκπαιδευτεί σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ασύλου, και μεταφέρουν την εμπειρία στους νέους/ες συναδέλφους/ισσες ως εκπαιδευτές/ριες. Οι 16, πρακτικά υπό απόλυση συνάδελφοι, στοχοποιούνται ακριβώς επειδή είναι εργαζόμενοι/ες στην «πρώτη γραμμή του προσφυγικού» (όπως αρέσκεται η Διοίκηση να τους/ις αποκαλεί).

Είναι οι συνάδελφοι/ισσες μας που εργάζονται στην Υπηρεσία Ασύλου ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της, και κουβαλούν κομμάτι της ιστορίας της, τόσο στις καλές πρακτικές για την απόδοση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, όσο και στους αγώνες για την κατοχύρωση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας, για τα οποία τόσα χρόνια παλεύουμε. Πρόκειται για συναδέλφισσες/ους που προσλήφθηκαν στην Υπηρεσία το 2014 και 2015, ιδρυτικά μέλη του Σωματείου, πρώην και νυν μέλη του Δ.Σ, του Σωματείου, έμπειροι/ες υπάλληλοι και πιστοποιημένες/οι εκπαιδεύτριες/ες.

Η απόφαση του Υπουργού κ. Μηταράκη, ειδικά αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να ερμηνευτεί παρά ως ενόχληση για αυτή τη μνήμη που οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι μας μεταφέρουν. Η υπουργική απόφαση εξαίρεσης τους/ις στοχοποιεί ξεκάθαρα και τους/ις τιμωρεί για τη συνδικαλιστική τους δράση, με αποκορύφωμα στοχοποίησης την απόλυση της Προέδρου του ΣΕΣΥΑ, αποδίδοντας στις απολύσεις σαφή χαρακτήρα συνδικαλιστικής δίωξης.

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, βρίσκεται σε διαρκείς και επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της ανανέωσης των συμβάσεων όλου ανεξαιρέτως του προσωπικού, παλεύοντας για τη μονιμοποίηση όλων και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου, ενώ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση τόσο για τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων/σών άσυλο όσο και για τη νέα νομοθεσία. Όσο και αν αυτή ακριβώς η δράση μας ενοχλεί, εμείς θα παραμένουμε αταλάντευτοι/ες στα δίκαια αιτήματα μας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι, σε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που πλήττεται από τις εκδικητικές μη-ανανεώσεις συμβάσεων. Οι επικοινωνιακές τακτικές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου δε θα μας διασπάσουν, και οι κινητοποιήσεις μας κλιμακώνονται μέχρι να ανανεωθεί το ΣΥΝΟΛΟ των συμβάσεων όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων/ισσών.

Το Σωματείο μας περνάει άμεσα σε απόφαση για αγώνα και ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ από την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020, μέχρι να ανακληθεί η πολιτική απόφαση απόλυσης των συναδελφισσών/ων μας. Στον αγώνα μας αυτό καλούμε το σύνολο των εργαζομένων να σταθεί στο πλάι μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ανανέωση ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των συμβάσεων εργασίας της ΣΟΧ 1/2017. Καμία σκέψη για απόλυση, ούτε τώρα ούτε μετά! Δεν περισσεύει καμία/κανένας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

  • ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥ
  • Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ
 
   
   
   
   
10 Απριλίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ψήφισμα ΔΣΑ για την αποσυμφόρηση των φυλακών και συνάντηση αντιπροσωπείας με το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ.


Ψήφισμα ΔΣΑ για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων στα σωφρονιστικά καταστήματα ενόψει της πανδημίας του κοροναϊού

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, στη συνεδρίαση της 6.4.2020, ενέκρινε την εισήγηση των Συμβούλων Βασιλείου Παπαστεργίου και Αθανασίου Καμπαγιάννη, για την έκδοση του κάτωθι Ψηφίσματος:

"Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σωφρονιστικά καταστήματα ενόψει της πανδημίας του κοροναϊού και ζητά από την κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της υγείας κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων και της αποσυμφόρησης των φυλακών.

 Ήδη με ανακοινώσεις που έχουν εκδώσει τόσο ομάδες κρατουμένων όσο και οι συνδικαλιστικοί φορείς των σωφρονιστικών υπαλλήλων, επισημαίνονται οι υγειονομικοί κίνδυνοι λόγω ελλιπούς καθαριότητας και ελλείψεων σε πόρους και προσωπικό, τη στιγμή που η χωρητικότητα των φυλακών ξεπερνάει σημαντικά τις νόμιμες προβλέψεις: οι κρατούμενοι ανέρχονται σήμερα πανελλαδικά σε 11.245, όταν οι προβλεπόμενες θέσεις είναι 10.055.

Σε συγκεκριμένα καταστήματα, η πληρότητα φτάνει μέχρι και το 250%, ενώ στον Κορυδαλλό η πληρότητα βρίσκεται στο 111%. Με δεδομένο ότι μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού των σωφρονιστικών καταστημάτων είναι από άποψης υγείας καταπονημένο (τοξικοεξαρτημένοι, ευπαθείς, κρατούμενοι με υποκείμενα νοσήματα, κλπ), τυχόν εκδήλωση κρούσματος κορωνοϊού στο εσωτερικό των φυλακών μπορεί να είναι μοιραία και να έχει ως αποτέλεσμα να θρηνήσουμε νεκρούς.

Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων έχουν ήδη επισημάνει φορείς όπως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος συμπεριλαμβάνει στο σκεπτικό του και άλλες ομάδες πληθυσμού σε παρόμοια κατάσταση κινδύνου, όπως οι πρόσφυγες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, οι άστεγοι, οι αλλοδαποί υπό διοικητική κράτηση κοκ.

Υπογραμμίζουμε επίσης ότι σε «δήλωση αρχών» («statement of principles»), που δημοσίευσε στις 20/3/2020, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνεται η ανάγκη εφαρμογής εναλλακτικών μέτρων στην κράτηση κατά την εφαρμογή μέτρων πρόληψης της πανδημίας.

Ο ΔΣΑ καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ταυτόχρονα με την χωρίς χρονοτριβή νομοθετική πρωτοβουλία αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων, τόσο με τη χρήση υπαρχουσών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα όσο και με τη νομοθέτηση έκτακτων αποσυμφορητικών διατάξεων.

Ειδικά πρέπει να ληφθεί μέριμνα τόσο μεν για τους προσωρινά κρατουμένους, οι οποίοι έχουν μειωμένες δυνατότητες εξέτασης αίτησης άρσης της προσωρινής κράτησης και αντικατάστασής της με περιοριστικούς όρους, όσο και για τους εκτίοντες ποινή στερητική της ελευθερίας, οι οποίοι ομοίως έχουν μειωμένες δυνατότητες εξέτασης αίτησης υφ΄όρον απόλυσης από τα αρμόδια Δικαστικά Συμβούλια.

Γι΄αυτό και θα πρέπει να εξετασθούν από την Κυβέρνηση οι προϋποθέσεις αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης και υφ΄όρον απόλυσης, με άλλους όρους που θα κριθούν πρόσφοροι.

Επιτροπή Συμβούλων του ΔΣ του ΔΣΑ, αποτελούμενη από τους Νικόλαο Κουτκιά, Βασίλειο Παπαστεργίου και Αθανάσιο Καμπαγιάννη θα εκθέσει τις παραπάνω θέσεις του ΔΣΑ, στη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020".

 
   
   
   
   
3 Απριλίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Η CCBE προειδοποιεί τις ελληνικές αρχές για το δικαίωμα στο άσυλο - Διάβημα της Εναλλακτικής


Ανακοίνωση-διάβημα της "Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής" για το δικαίωμα στο άσυλο, 3/4/2020:

Η CCBE κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το κράτος δικαίου και το δικαίωμα ασύλου στην Ελλάδα – Η άρση της αναστολής αίτησης ασύλου πρέπει να καταλαμβάνει ρητά τους εισελθόντες τον μήνα Μάρτιο του 2020

Το Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE), του οποίου μέλος ειναι και ο ΔΣΑ, με την από 25/3/2020 επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάγιεν, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη νομιμότητα της απόφασης αναστολής της αίτησης χορήγησης ασύλου που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α' 45/2020), πλέον κυρωθείσα με νόμο (4681/2020 ΦΕΚ 74/Α/27-3-2020). Αν και η χρονική περίοδος αναστολής έχει λήξει, ως "Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή" είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές αρνούνται – ΚΑΙ μετά τη λήξη της αναστολής – να παραλάβουν αιτήσεις ασύλου από τους εισελθόντες στην ελληνική επικράτεια πολίτες τρίτων χωρών τον μήνα Μάρτιο, οι οποίο κρατούνται σε κλειστά κέντρα προς απέλαση. Η πρακτική αυτή των ελληνικών αρχών παραβιάζει κατάφωρα το δικαίωμα στο άσυλο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση, είναι δε απολύτως αναντίστοιχη με τις δηλώσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκη στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο (2/4/2020) και στις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τους Έλληνες Υπουργούς στην αρμόδια Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον. Ως παράταξη, αφενός θα θέσουμε το ζήτημα στον ΔΣΑ αφετέρου θα ενημερώσουμε την CCBE για την πρακτική αυτή.

Αναλυτικά τα αναφερόμενα σχετικά με τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης στην από 25/3/2020 επιστολή της CCBE έχουν ως εξής (ολόκληρη την επιστολή μπορείτε να τη διαβάσετε στα αγγλικά εδώ):

“Φαίνεται μέσα σ' αυτό το πλαίσιο πως οι ελληνικές αρχές έχουν ανακοινώσει αυτό που αποκαλείται “αναστολή” του δικαιώματος για διεθνή προστασία από την Ελλάδα για μια περίοδο ενός μηνός”.... [Η CCBE κρίνει πως] “...η ενέργεια αυτή παραβιάζει καταφανώς την Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες, της Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ, καθώς και τις σχετικές προβλέψεις του κοινού Συστήματος Ευρωπαϊκού Ασύλου”... [Η CCBE καλεί την Κομισιόν] “...να έρθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και να εξασφαλίσει ότι ακόμα και σε έκτακτες καταστάσεις όπως η σημερινή, το κράτος δικαίου θα τυγχάνει εφαρμογής και σεβασμού”.

Περαιτέρω η CCBE “αδράττει την ευκαιρία να επισημάνει τις σοβαρές της ανησυχίες σχετικά με τη συμβατότητα με τους νόμους της ΕΕ ορισμένων από τις μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε η Ελλάδα με τον νόμο 4636/2019, που τέθηκε σε ισχύ από 1/1/2020, συμπεριλαμβάνοντας την εισαγωγή των κλειστών κέντρων κράτησης, την επιμήκυνση των περιόδων κράτησης, κανόνες για νέες ασφαλείς χώρες προέλευσης, επιτάχυνση διαδικασιών και απόσυρση κανόνων της αίτησης, περιορισμό χρονικών ορίων για προσφυγές σε δεύτερο βαθμό και την αφαίρεση του ανασταλτικού αποτελέσματος από τις διαδικασίες δευτέρου βαθμού”.

Η ως άνω επιστολή αποτελεί κλιμάκωση των ενεργειών της CCBE σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, αφού είχε προηγηθεί η οξύτατη ανακοίνωση της 6/3/2020 με την οποία σημειωνόταν (υπάρχει όλη εδώ):

“αν και πρέπει να αναγνωριστεί ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές πιέσεις από την παρούσα κρίση στην Ελλάδα και τις ελληνικές αρχές, δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα από τη σκοπιά του νόμου της ΕΕ για ένα κράτος μέλος να δράσει αυτόνομα και να αναστείλει τον νόμο της ΕΕ σε αυτό το επίπεδο. Η νομική βάση που προσφέρεται από την ελληνική κυβέρνηση για την αναστολή του νόμου της ΕΕ – Άρθρο 78 (3) Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ – επιτρέπει μόνο στο Συμβούλιο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα υπέρ ενός κράτους μέλους. Κανένα μέτρο δεν μπορεί να ληφθεί μονομερώς από ένα κράτος μέλος”.

Επισημαίνουμε τέλος ότι οι πληροφορίες σχετικά με υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το δικαίωμα στο άσυλο, για το οποίο θα τοποθετηθούμε όταν δημοσιοποιηθεί, δικαιώνουν τις ανησυχίες της CCBE και κινούνται σε κατεύθυνση περαιτέρω περιστολής του δικαιώματος στο άσυλο.