Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Σύσκεψη για τα πρόστιμα των συγκεντρώσεων της 17 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ – ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Σύσκεψη για τα πρόστιμα των συγκεντρώσεων της 17 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη δικηγόρων για το ζήτημα των εκατοντάδων προστίμων που επιβλήθηκαν σε ανθρώπους που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις την 17 Νοέμβρη και 6 Δεκέμβρη ανά την Ελλάδα.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τα επιβληθέντα πρόστιμα και να χαραχτεί μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης του ζητήματος σε νομικό επίπεδο.

Οι δικηγόροι που συμμετείχαν συμφωνούν στην αναγκαιότητα πανελλαδικής κινητοποίησης που να θέτει το πολιτικό αίτημα της ακύρωσης αυτών των προστίμων, που πλήττουν τον πυρήνα του δημοκρατικού δικαιώματος της συνάθροισης, αφού εξοντώνουν οικονομικά τους πολίτες που επιχειρούν να το ασκήσουν. Είναι δε αυταπόδεικτο, από βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό, ότι οι πολίτες που συμμετείχαν σε συναθροίσεις την 17Ν και 6Δ ουδόλως διακινδύνευσαν τη δημόσια υγεία, καθώς τήρησαν όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις (μάσκες, αποστάσεις, αποφυγή συνωστισμού, κλπ).

Πέραν όμως της ανάγκης πολιτικής κινητοποίησης με αίτημα την ακύρωση των προστίμων, ως νομικοί θα προσπαθήσουμε να αμφισβητήσουμε και δικαστικά τη νομιμότητά τους.

Έτσι, από τη σύσκεψη και τις παρεμβάσεις συναδελφισσών και συναδέλφων, προέκυψαν τα ακόλουθα:

α. Όσον αφορά τα επιβληθέντα πρόστιμα

Από παρεμβάσεις προέκυψε η επιβολή προστίμων σε πολίτες που συμμετείχαν σε συναθροίσεις της 17Ν και 6Δ σε εννιά πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Γιάννενα και Καλαμάτα. Αναφέρθηκαν οι εξής περιπτώσεις (τα πρόστιμα είναι περισσότερα, αλλά εδώ αναφέρονται αυτά για τα οποία εισφέρθηκαν πληροφορίες στη σύσκεψη):

Στις 17 Νοεμβρίου:

– Στην Αθήνα, 3 πρόστιμα.

– Στη Θεσσαλονίκη 94 πρόστιμα τριακοσίων ευρώ, το 1 σε “οργανωτή” (δικηγόροι και οργανώσεις γνωρίζουν για περίπου 70 από αυτά, υποβλήθηκαν αντιρρήσεις, γίνανε δεκτές αντιρρήσεις για 4 + 1 διαδηλωτές).

– Στο Ηράκλειο 11 διπλά πρόστιμα των εξακοσίων ευρώ (υποβλήθηκαν αντιρρήσεις και απορρίφθηκαν).

– Στη Μυτιλήνη 2 πρόστιμα (αφορούν γιατρούς, υποβλήθηκαν αντιρρήσεις και απορρίφθηκαν).

– Στην Ξάνθη 26 πρόστιμα (υποβλήθηκαν αντιρρήσεις και απορρίφθηκαν).

– Στα Γιάννενα 11 πρόστιμα.

– Στο Ρέθυμνο 2+1 πρόστιμα (υποβλήθηκαν αντιρρήσεις και απορρίφθηκαν, γνωρίζουμε ότι συνολικά τα πρόστιμα για τα οποία έχουν απορριφθεί οι αντιρρήσεις είναι 50).

Στις 6 Δεκεμβρίου:

– Στην Αθήνα 18 πρόστιμα [3 πρόστιμα (υποβλήθηκαν αντιρρήσεις, αναμένεται η απάντηση της αστυνομίας) + 2 πρόστιμα + 13 πρόστιμα]. Επιβλήθηκε και ένα πρόστιμο σε δικηγόρο, για το οποίο έγιναν δεκτές οι αντιρρήσεις και ακυρώθηκε.

– Στο Ηράκλειο 3 πρόστιμα.

– Στα Χανιά 8 πρόστιμα. Υπάρχουν όμως και πρόστιμα (ίσως 10-12) τα οποία επιβλήθηκαν μεταχρονολογημένα και καλούνται παντελώς παράτυπα (με τηλεφωνικές κλήσεις) πολίτες να τα παραλάβουν από την ασφάλεια (είτε για τις 6Δ είτε για κινητοποίηση στις 10 Δεκεμβρίου).

– Στην Καλαμάτα 3 πρόστιμα (υποβλήθηκαν αντιρρήσεις και απορρίφθηκαν).

Πρόστιμα επιβλήθηκαν επίσης για συναθροίσεις στις 25 Νοεμβρίου (παγκόσμια ημέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών) σε 11 άτομα (δεκτές οι αντιρρήσεις για τις 9 γυναίκες στο Σύνταγμα) και για την απεργία της 26 Νοεμβρίου στα Γιάννενα σε 10 άτομα και στην Πάτρα σε δύο άτομα (έγιναν δεκτές οι αντιρρήσεις και ακυρώθηκαν).

β. Όσον αφορά την αντιμετώπιση των προστίμων στο νομικό πεδίο

Μετά την απόρριψη των αντιρρήσεων, προβλέπεται η υποβολή προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια ανά πόλη επί τη βάσει της αντισυνταγματικότητας των απαγορεύσεων συναθροίσεων της 17Ν και 6Δ. Προτείνεται η σώρευση προστίμων (ανά 50) σε κάθε δικόγραφο και η υπογραφή από συνήγορο. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα υποβληθεί και αίτημα για πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για τον λόγο αυτό, δημοσιοποιούμε την ενημέρωση της σύσκεψης και καλούμε δικηγόρους που συνδράμουν πολίτες στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα, καθώς και οργανωμένες συλλογικότητες, να επικοινωνήσουν μαζί μας για ενημέρωση και συντονισμό. Η ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία μπορείτε να απευθυνθείτε είναι (μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση): [email protected] (Θ. Καμπαγιάννης).

n

Δημοφιλή