Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Ανακοίνωση της Εναλλακτικής για την 6η Δεκέμβρη: αντίσταση στον κρατικό αυταρχισμό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ 6ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2020

Την 6η Δεκέμβρη του 2020, σε αντίθεση με την κυβέρνηση και το Υπουργείου Προ.Πο., που θέλουν να σβήσει η μνήμη της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Κορκονέα, ο αγωνιζόμενος κόσμος έκανε κουρέλι την απαγόρευση του Μ. Χρυσοχοΐδη και τίμησε το νεκρό και την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008.

Για ακόμη μία φορά ωστόσο κατέστη φανερό ότι ο αυταρχισμός, η αυθαιρεσία και η αδιαφορία για τον ιο είναι πια συνώνυμα της δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Παρότι το ίδιο το αστυνομικό σώμα μετρά ήδη νεκρούς από τον covid, η δράση και η συμπεριφορά της Αστυνομίας την ημέρα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν άκρως επικίνδυνη.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας συνέλαβαν κατά δεκάδες όσους και όσες επιχείρησαν, τηρώντας κάθε απαραίτητο μέτρο πρόληψης (αποστάσεις, μάσκες, αντισηπτικά κ.ο.κ.) να εκφράσουν συλλογικά τη διαμαρτυρία τους και να τιμήσουν τη μνήμη του νεκρού Αλ. Γρηγορόπουλου από τη σφαίρα του Κορκονέα.

Επιτέθηκαν αδιάκριτα σε όποιον έβλεπαν, είτε δημοσιογράφους, είτε δικηγόρους είτε περαστικούς. Όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Οι συλληφθέντες, που στην Αθήνα ξεπερνούν τους 150, οδηγήθηκαν σωρηδόν στη ΓΑΔΑ και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, στοιβάχτηκαν μαζικά σε κλειστούς χώρους με ανοιχτά κλιματιστικά, παρέμειναν για ατελείωτες ώρες από το μεσημέρι της 6ης Δεκέμβρη μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς νερό και φαγητό και πολλοί χωρίς καμία επικοινωνία με συνηγόρους.

Ειδικότερα, στη ΓΑΔΑ οι συνθήκες κράτησης ήταν για ακόμη μια φορά άθλιες, με τους συλληφθέντες να είναι στοιβαγμένοι στους ορόφους και με τα υγειονομικά πρωτόκολλα επί της ουσίας να είναι ανύπαρκτα. Υπό αυτές τις συνθήκες ένας δεκαοχτάχρονος συλληφθέντας έπαθε επιληπτικό σοκ με αποτέλεσμα να κείτεται στο πάτωμα του 6ου ορόφου, με τον διοικητή και τα αστυνομικά όργανα να κοιτάζουν χωρίς να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, πράγμα που έπραξε συνάδελφός μας και κάποιοι από τους υπόλοιπους συλληφθέντες.

Παράλληλα υπήρχαν ανήλικοι οι οποίοι κρατούνταν χωρίς κάποια ενημέρωση από το πρωί στους οποίους δεν είχε δοθεί η δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους ενώ μια ακόμη συλληφθείσα, η οποία κρατούνταν από τις 12 το μεσημέρι στον 7ο όροφο χωρίς να έχει ενημερωθεί για τους λόγους κράτησης της και όντας νηστική έπαθε κρίση πανικού, με τα αστυνομικά όργανα για ακόμα μια φορά να κοιτούν χωρίς να κάνουν κάτι.

Γίναμε εκ νέου μάρτυρες των επικίνδυνων πρακτικών και των άθλιων συνθηκών κράτησης των συλληφθέντων από την αστυνομία, η οποία κατ’ εντολή της κυβέρνησης “παίζει” σε κάθε ευκαιρία με ανθρώπινες ζωές και παραβιάζει καταφανώς τα δικαιώματα των κρατουμένων, με στόχο την τρομοκράτηση και καταστολή τους καθώς και την ψυχική και βιολογική εξάντληση τους.

Έξω από τα κτίρια όπου κρατούνταν, αντίστοιχα, δεκάδες συνήγοροι (και αλληλέγγυοι), περίμεναν επίσης για ατελείωτες ώρες για να τους επιτραπεί να επικοινωνήσουν με τους εντολείς τους. Τόσο στη ΓΑΔΑ όσο και στη Διευθ. Αλλοδαπών, οι συνάδελφοι υπέβαλαν αναφορές στους Διοικητές για τον αποκλεισμό της επικοινωνίας των συνηγόρων με τους εντολείς τους παρά το άνοιγμα δικογραφιών κατ’ αυτών.

Αρχικά, οι Αστυνομικοί Διοικητές ισχυρίζονταν ότι πρόκειται περί προσαγωγών και ότι σταδιακά οι προσαχθέντες θα αφήνονταν ελεύθεροι. Στη συνέχεια όμως η «γραμμή» άλλαξε και συνελήφθησαν όλοι οι προσαχθέντες, με την κατηγορία της παραβίασης του αρ. 285 του Ποινικού Κώδικα, ότι δηλαδή συνέβαλαν στη διασπορά του ιού. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν ότι όλοι πέρασαν από τη Σήμανση για καταχώριση αποτυπωμάτων, αφέθηκαν ελεύθεροι και θα λάβουν κλήση για το ποινικό ακροατήριο. Φυσικά, στην μεγάλη πλειοψηφία βεβαιώθηκαν πρόστιμα.

Ωστόσο από δύο συναδέλφους μας, που συνελήφθησαν μαζί την ώρα που υπερασπίζονταν εντολείς τους, τον Θανάση Καμπαγιάννη και τον Κώστα Παπαδάκη, λόγω της δικηγορικής τους ιδιότητας, λήφθηκαν απολογίες. Οι συνάδελφοί μας κατήγγειλαν την εντολή προσαγωγής δικηγόρων την ώρα άσκησης των νομικών τους καθηκόντων, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ο ίδιος ο Υπουργός, και καταμήνυσαν τον Αττικάρχη Γεώργιο Γιάννενα, ο οποίος έδωσε ρητή εντολή προσαγωγής δικηγόρων, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί ενώπιον των συναδέλφων ο ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας. Η μήνυση αφορά τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος για το άρθρο 34 του Κώδικα Δικηγόρων (Υποχρέωση σεβασμού και τιμής στο λειτούργημα του δικηγόρου) και το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα για παραβίαση υγειονομικών μέτρων από πλευράς Αστυνομίας. Τις συλλήψεις δικηγόρων εν ώρα καθηκόντων κατήγγειλε με παρέμβασή του ο Πρόεδρος του ΔΣΑ.

Κατά τη φετινή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου αναδείχθηκαν δύο αντίθετες εικόνες. Από τη μία πλευρά οι διαδηλωτές, οι υπερασπιστές της ελευθερίας και τη δημοκρατίας που τίμησαν το νεκρό μαθητή από τη σφαίρα του δολοφόνου αστυνομικού, και που τήρησαν στο ακέραιο κάθε μέτρο προστασίας ενάντια στη διασπορά του φονικού ιού. Από την άλλη, ο αστυφύλακας που τσάκισε τα λουλούδια που βρήκε στο σημείο της δολοφονίας και οι αξιωματικοί που είναι υπεύθυνοι για το συνωστισμό μέσα στα αστυνομικά κτίρια, την ταλαιπωρία και τον εγκληματικό κίνδυνο στον οποίο εξέθεσαν εκατοντάδες ανθρώπους και πολλούς ανήλικους.

Η υποκρισία αυτής της κυβέρνησης δεν έχει πια κανένα όριο. Δε διστάζει στο όνομα του αστυνομικού κράτους που οικοδομεί, να αυθαιρετεί, να παρανομεί, να στήνει διά της Αστυνομίας σκευωρίες, να κουρελιάζει το Σύνταγμα, την ποινική δικονομία, τα δημοκρατικά δικαιώματα, το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή και στην υγεία.

Χαιρετίζουμε κάθε διαδηλωτή και διαδηλώτρια που και αυτή τη φορά, έσπασε τον αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό αποκλεισμό.

Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συλληφθέντα και συλληφθείσα, τόσο ως συνήγοροι όσο και ως αλληλέγγυοι.

Καλούμε σε οικονομική στήριξη, που είναι απολύτως απαραίτητη για την πληρωμή των προστίμων.

Καλούμε σε ενεργή διαμαρτυρία ενάντια στα αυταρχικά και απολύτως άσχετα με την προστασία από τον covid μέτρα, για τα οποία είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Προ.Πο. και η κυβέρνηση συνολικά.

Προτεραιότητά μας η υγεία του λαού και η ελευθερία.

ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΞΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

n