Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Γιώργος Παριανός 1950-2020: Μια κερδισμένη ζωή στο μετερίζι του αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία

Με βαθιά θλίψη, ενημερώνουμε για τον θάνατο του συναδέλφου και συντρόφου μας Γιώργου Παριανού. Ακολουθεί ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας με ένα σύντομο βιογραφικό.

Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας για τον θάνατο του συντρόφου και συναδέλφου μας Γιώργου Παριανού

Το απόγευμα της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου 2020 έφυγε από την ζωή ο δικηγόρος και αγωνιστής Γιώργος Παριανός.

Ο Γιώργος όντας φοιτητής της Νομικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας υπήρξε  πρωταγωνιστής του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος μέσα από τις γραμμές της Αντι-ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ. Υπήρξε δε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής το 1973. Για την δράση του αυτή κρατήθηκε και βασανίστηκε, από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 1973 στα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, του ΚΕΣΑ και της Ασφάλειας, υπομένοντας όλα τα βασανιστήρια ακλόνητος στα πιστεύω του, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία, την δημοκρατία.

Ήταν από τους φοιτητές, που η χούντα διέκοψε την αναβολή τους, και το καλοκαίρι του 1973 σε συνέχεια της κράτησής του στην ΕΣΑ, μαζί με άλλους φοιτητές – αγωνιστές, στρατεύτηκε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς, που στο πλαίσιο της «μαρκεζινικής φιλελευθεροποίησης της χούντας», τους δόθηκε και πάλι αναβολή.

Ο Γιώργος βρέθηκε στην Αθήνα τις ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και χωρίς καμιά αναστολή κατευθείαν με την επιστροφή του από το στρατόπεδο στα Θερμά Λουτρά Νιγρίτας, κλείστηκε στο Πολυτεχνείο, όπου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις ημέρες της κατάληψης μέσα από τις γραμμές των οργανώσεων, που ήταν ενταγμένος.

Αμέσως μετά το Πολυτεχνείο πέρασε στην παρανομία, πιάστηκε  πάλι και κρατήθηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ τον Δεκέμβριο του 1973.

Μετά την μεταπολίτευση, παρά το ότι του δόθηκε η δυνατότητα με υποτροφία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) να συνεχίσει τις σπουδές του στη Γερμανία, δεν το έκανε θέλοντας να αποφύγει δεσμεύσεις και να συνεχίσει να αγωνίζεται ως δικηγόρος και ως στέλεχος του ΚΚΕ και μέσα από τις γραμμές του κινήματος Ειρήνης. Μετά το 1989 ως ανένταχτος πλέον συνέχισε να υπηρετεί μέσα από την συνδικαλιστική του δραστηριότητα τις αρχές και τις αξίες του.

Αγάπησε και υπηρέτησε την ποινική δικηγορία με πάθος, συνέπεια και αρχές μέχρι την τελευταία του πνοή. Υπηρέτησε την δικηγορία και ως συνδικαλιστής όντας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) μέσα από τις γραμμές της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων το 1991-1992, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και υποψήφιος Πρόεδρος το 2014. Πάλεψε αταλάντευτα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την χωρίς φραγμούς πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη, την υπεράσπιση των πληττόμενων στρωμάτων της δικηγορίας. Για μια δικηγορία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συλλογικής αντιμετώπισης, της αντίστασης και της ριζοσπαστικής συνδικαλιστικής πρακτικής, για μια  δικηγορία των δικαιωμάτων απέναντι στη δικηγορία των συμφερόντων.

Ποτέ δεν έπαψε να υποστηρίζει τις πολιτικές του επιλογές με συνέπεια, μετριοφροσύνη, σύνεση και σεμνότητα πιστεύοντας πάντα στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Γιώργος πέρασε από τη ζωή και άφησε βαθιά τα σημάδια της πορείας αυτής με την αγάπη του για τον άνθρωπο, την δικαιοσύνη που υπηρέτησε για πάνω από 40 χρόνια με συνέπεια και σεμνότητα.

Είναι τιμή μας που υπήρξαμε σύντροφοι με τον Γιώργο Παριανό.

Στην οικογένειά του, την γυναίκα του και τον αγαπημένο του γιο Ελισαίο η θλίψη να απαλύνεται από την αγάπη μας για έναν καλό, σεμνό, δίκαιο και αληθινό άνθρωπο.

n

Δημοφιλή