Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Φυλακές ώρα μηδέν: 2 νεκροί, εκατοντάδες κρούσματα, οι ζωές των κρατούμενων σε κίνδυνο!

Ανακοίνωση της “Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής” (23/11/2020)

Δύο νεκροί κρατούμενοι από COVID-19 στις φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη και 108 θετικά κρούσματα. Η φυλακή έχει πληρότητα 140%, δηλαδή 506 κρατούμενους ενώ θα έπρεπε να έχει 358! Η είδηση για τους δύο νεκρούς δεν αναρτήθηκε ποτέ στον ιστότοπο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς προτιμήθηκαν οι έφοδοι σε φυλακές με ευρήματα μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών. Η ενημέρωση του Υφυπουργού Οικονόμου στη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 13/11 με αναφερόμενα 208 κρούσματα στις φυλακές δεν αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου. Από τότε, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη των ύποπτων κρουσμάτων σε κρατούμενους στις φυλακές Τρικάλων, Λάρισας, Βόλου, Άμφισσας και Δομοκού. Η διασπορά του ιού εξαπλώνεται με βεβαιωμένα κρούσματα σε κρατούμενους των φυλακών Γρεβενών, Νιγρίτας, Κέρκυρας, κλπ. Πολλά τα βεβαιωμένα κρούσματα σωφρονιστικών υπαλλήλων, που καταγγέλλουν ότι ο ιός έχει ήδη μπει σε πάνω από τα μισά σωφρονιστικά ιδρύματα. Η στρατηγική εφησυχασμού από το Υπουργείο διακινδυνεύει κι άλλες ανθρώπινες ζωές.

Η διασπορά του κορονοϊού στις φυλακές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η κυβέρνηση την παρακολουθεί με εγκληματική αδράνεια. Τη στιγμή που υπάρχουν ήδη δύο νεκροί, η τελευταία επίσημη ενημέρωση για κρούσματα στις φυλακές που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ είναι τα από 8/11/2020 και 9/11/2020 δελτία τύπου της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Φαίνεται πως για το Υπουργείο είναι πιο σημαντικά τα γραμμάρια κάνναβης που βρέθηκαν σε εφόδους σε φυλακές, από τις δύο ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν σε καθεστώς κράτησης για τις οποίες δεν υπήρξε καμία σχετική ανάρτηση.

Μέχρις στιγμής:

α. Στις φυλακές Διαβατών, έχουν υπάρξει δύο νεκροί, ένας 69χρονος στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και ένας 81χρονος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο (πηγή: εφημερίδα Έθνος, 20/11/2020). Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο ΕΟΔΥ έχει εντοπίσει 108 θετικά κρούσματα. Η φυλακή έχει πληρότητα 140%, δηλαδή 506 κρατούμενους ενώ θα έπρεπε να έχει 358!

β. Στις φυλακές Γρεβενών, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε την Παρασκευή 13/11 rapid test σε σωφρονιστικούς και επιλεκτικά σε κρατούμενους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων, βρέθηκαν 5 θετικά κρούσματα (1 σωφρονιστικός και 4 κρατούμενοι). Σύμφωνα όμως με τους κρατούμενους, όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων (tokeli.gr), τα κρούσματα είναι περισσότερα.

γ. Στις φυλακές Νιγρίτας, σε rapid tests που έγιναν στις 18/11 (πηγή: Σερραϊκά Νέα), εντοπίστηκαν 6 θετικά κρούσματα (όλοι κρατούμενοι) στα συνολικά 139 τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε 111 κρατούμενους και 28 εσωτερικούς σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

δ. Στις φυλακές Κέρκυρας, έχουν βρεθεί 10 θετικα κρούσματα (όλοι κρατούμενοι), όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ΕΡΤ (28/10/2020).

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο της ενημέρωσης της εθνικής αντιπροσωπείας κατέθεσε στα Πρακτικά τα στοιχεία από την «Αναφορά για τον κορονοϊό της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής» με ημερομηνία 12/11/2020 όπου αναφέρει: 15 ύποπτα και 23 βεβαιωμένα κρούσματα σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Και 69 ύποπτα και 101 βεβαιωμένα κρούσματα σε κρατουμένους. Σύνολο 84 ύποπτα και 124 βεβαιωμένα κρούσματα.

Στην αναφορά αυτή, σημειώνεται ότι «τα περιστατικά αυτά δεν παρουσιάζουν ανησυχητικά συμπτώματα. Οι κρατούμενοι βρίσκονται σε καραντίνα στα καταστήματα κράτησης εκτός δύο της Θεσσαλονίκης που νοσηλεύονται χωρίς σοβαρά συμπτώματα». Λίγες μέρες μετά, δύο κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους… Σε δηλώσεις της στις 9/11, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου δήλωνε: «Σκεφτείτε 34 καταστήματα κράτησης σε όλη την επικράτεια με 11.500 κρατούμενους και 5.000 προσωπικό, αυτή τη στιγμή έχουμε σύνολο κρατουμένων και προσωπικού μόλις 84 άτομα (θετικά στον κορονοϊό)». Είναι καθαρό ότι η στρατηγική του εφησυχασμού κοστίζει ζωές.

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση επισημαίνουμε ότι η παρούσα διασπορά του ιού λαμβάνει χώρα μετά από δυο απανωτά lock-down τα οποία έχουν υποστεί οι κρατούμενοι, για χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο από ο,τι συνέβη στην υπόλοιπη κοινωνία, με συνέπεια την αναστολή αδειών, επισκεπτηρίων και κάθε λογής θετικών δραστηριοτήτων στις φυλακές.

Είναι προφανές ότι μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν μπορούν στα σοβαρά να εφαρμοστούν σε χώρους που είναι συνωστισμένοι και που η πληρότητά τους φτάνει σε ποσοστά μέχρι και 250% πάνω απο το κανονικό, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει το ίδιο το Υπουργείο (σύνολο κρατουμένων 11.468 για προϋπολογισμένη χωρητικότητα 10.175 ανθρώπων).

Για τον λόγο αυτό επαναφέρουμε την αναγκαιότητα νομοθέτησης διατάξεων αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων (αίτημα που έχει εκφράσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών), που αν και η κυβέρνηση έχει “στο συρτάρι” αρνείται να νομοθετήσει, υπακούοντας σε ιδεοληπτικές εμμονές “νόμου και τάξης” που φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με την απολύτως απαραίτητη αντιμετώπιση της πανδημίας.Όπως φαίνεται, για τους κυβερνώντες, στην υπαίθρια συγκέντρωση του Πολυτεχνείου με μάσκες και αποστάσεις κολλάει, ενώ στα κελιά των 6-7 τετραγωνικών μέτρων με τους 2 και 3 κρατουμένους δεν κολλάει…

Η ευθύνη για τις ζωές των κρατουμένων ανήκει απολύτως στους επιτελείς του Υπουργείου και της κυβέρνησης και να είναι σίγουροι ότι θα αναζητηθεί πολιτικά και ποινικά.

n

Δημοφιλή