16 О™ОїП…ОЅОЇОїП… 2021
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

πολιτική επικαιρότητα - Νοέμβριος 2020

ПѓП„ОµОЇО»П„Оµ О±П…П„О® П„О· ПѓОµО»ОЇОґО± εκτύπωση

23 Νοεμβρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Φυλακές ώρα μηδέν: 2 νεκροί, εκατοντάδες κρούσματα, οι ζωές των κρατούμενων σε κίνδυνο!


Ανακοίνωση της "Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής" (23/11/2020)

Δύο νεκροί κρατούμενοι από COVID-19 στις φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη και 108 θετικά κρούσματα. Η φυλακή έχει πληρότητα 140%, δηλαδή 506 κρατούμενους ενώ θα έπρεπε να έχει 358! Η είδηση για τους δύο νεκρούς δεν αναρτήθηκε ποτέ στον ιστότοπο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς προτιμήθηκαν οι έφοδοι σε φυλακές με ευρήματα μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών. Η ενημέρωση του Υφυπουργού Οικονόμου στη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 13/11 με αναφερόμενα 208 κρούσματα στις φυλακές δεν αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου. Από τότε, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη των ύποπτων κρουσμάτων σε κρατούμενους στις φυλακές Τρικάλων, Λάρισας, Βόλου, Άμφισσας και Δομοκού. Η διασπορά του ιού εξαπλώνεται με βεβαιωμένα κρούσματα σε κρατούμενους των φυλακών Γρεβενών, Νιγρίτας, Κέρκυρας, κλπ. Πολλά τα βεβαιωμένα κρούσματα σωφρονιστικών υπαλλήλων, που καταγγέλλουν ότι ο ιός έχει ήδη μπει σε πάνω από τα μισά σωφρονιστικά ιδρύματα. Η στρατηγική εφησυχασμού από το Υπουργείο διακινδυνεύει κι άλλες ανθρώπινες ζωές.

Η διασπορά του κορονοϊού στις φυλακές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η κυβέρνηση την παρακολουθεί με εγκληματική αδράνεια. Τη στιγμή που υπάρχουν ήδη δύο νεκροί, η τελευταία επίσημη ενημέρωση για κρούσματα στις φυλακές που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ είναι τα από 8/11/2020 και 9/11/2020 δελτία τύπου της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Φαίνεται πως για το Υπουργείο είναι πιο σημαντικά τα γραμμάρια κάνναβης που βρέθηκαν σε εφόδους σε φυλακές, από τις δύο ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν σε καθεστώς κράτησης για τις οποίες δεν υπήρξε καμία σχετική ανάρτηση.

Μέχρις στιγμής:

α. Στις φυλακές Διαβατών, έχουν υπάρξει δύο νεκροί, ένας 69χρονος στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και ένας 81χρονος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο (πηγή: εφημερίδα Έθνος, 20/11/2020). Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο ΕΟΔΥ έχει εντοπίσει 108 θετικά κρούσματα. Η φυλακή έχει πληρότητα 140%, δηλαδή 506 κρατούμενους ενώ θα έπρεπε να έχει 358!

β. Στις φυλακές Γρεβενών, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε την Παρασκευή 13/11 rapid test σε σωφρονιστικούς και επιλεκτικά σε κρατούμενους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων, βρέθηκαν 5 θετικά κρούσματα (1 σωφρονιστικός και 4 κρατούμενοι). Σύμφωνα όμως με τους κρατούμενους, όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων (tokeli.gr), τα κρούσματα είναι περισσότερα.

γ. Στις φυλακές Νιγρίτας, σε rapid tests που έγιναν στις 18/11 (πηγή: Σερραϊκά Νέα), εντοπίστηκαν 6 θετικά κρούσματα (όλοι κρατούμενοι) στα συνολικά 139 τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε 111 κρατούμενους και 28 εσωτερικούς σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

δ. Στις φυλακές Κέρκυρας, έχουν βρεθεί 10 θετικα κρούσματα (όλοι κρατούμενοι), όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ΕΡΤ (28/10/2020).

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο της ενημέρωσης της εθνικής αντιπροσωπείας κατέθεσε στα Πρακτικά τα στοιχεία από την «Αναφορά για τον κορονοϊό της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής» με ημερομηνία 12/11/2020 όπου αναφέρει: 15 ύποπτα και 23 βεβαιωμένα κρούσματα σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Και 69 ύποπτα και 101 βεβαιωμένα κρούσματα σε κρατουμένους. Σύνολο 84 ύποπτα και 124 βεβαιωμένα κρούσματα.

Στην αναφορά αυτή, σημειώνεται ότι «τα περιστατικά αυτά δεν παρουσιάζουν ανησυχητικά συμπτώματα. Οι κρατούμενοι βρίσκονται σε καραντίνα στα καταστήματα κράτησης εκτός δύο της Θεσσαλονίκης που νοσηλεύονται χωρίς σοβαρά συμπτώματα». Λίγες μέρες μετά, δύο κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους... Σε δηλώσεις της στις 9/11, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου δήλωνε: «Σκεφτείτε 34 καταστήματα κράτησης σε όλη την επικράτεια με 11.500 κρατούμενους και 5.000 προσωπικό, αυτή τη στιγμή έχουμε σύνολο κρατουμένων και προσωπικού μόλις 84 άτομα (θετικά στον κορονοϊό)». Είναι καθαρό ότι η στρατηγική του εφησυχασμού κοστίζει ζωές.

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση επισημαίνουμε ότι η παρούσα διασπορά του ιού λαμβάνει χώρα μετά από δυο απανωτά lock-down τα οποία έχουν υποστεί οι κρατούμενοι, για χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο από ο,τι συνέβη στην υπόλοιπη κοινωνία, με συνέπεια την αναστολή αδειών, επισκεπτηρίων και κάθε λογής θετικών δραστηριοτήτων στις φυλακές.

Είναι προφανές ότι μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν μπορούν στα σοβαρά να εφαρμοστούν σε χώρους που είναι συνωστισμένοι και που η πληρότητά τους φτάνει σε ποσοστά μέχρι και 250% πάνω απο το κανονικό, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει το ίδιο το Υπουργείο (σύνολο κρατουμένων 11.468 για προϋπολογισμένη χωρητικότητα 10.175 ανθρώπων).

Για τον λόγο αυτό επαναφέρουμε την αναγκαιότητα νομοθέτησης διατάξεων αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων (αίτημα που έχει εκφράσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών), που αν και η κυβέρνηση έχει “στο συρτάρι” αρνείται να νομοθετήσει, υπακούοντας σε ιδεοληπτικές εμμονές “νόμου και τάξης” που φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με την απολύτως απαραίτητη αντιμετώπιση της πανδημίας.Όπως φαίνεται, για τους κυβερνώντες, στην υπαίθρια συγκέντρωση του Πολυτεχνείου με μάσκες και αποστάσεις κολλάει, ενώ στα κελιά των 6-7 τετραγωνικών μέτρων με τους 2 και 3 κρατουμένους δεν κολλάει...

Η ευθύνη για τις ζωές των κρατουμένων ανήκει απολύτως στους επιτελείς του Υπουργείου και της κυβέρνησης και να είναι σίγουροι ότι θα αναζητηθεί πολιτικά και ποινικά.

 
   
   
   
   
21 Νοεμβρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Να μην κυρωθούν τα πρόστιμα της 17 Νοέμβρη: κείμενο υπογραφών δικηγόρων


Να μην κυρωθούν τα πρόστιμα στους διαδηλωτές και τις διαδηλώτριες της 17 Νοέμβρη: κείμενο υπογραφών δικηγόρων (βρείτε παρακάτω το λινκ με τη φόρμα υπογραφών):

Την 17.11.2020 εκδόθηκαν εκατοντάδες πράξεις επιβολής προστίμου σε βάρος φυσικών προσώπων, κατ’ εφαρμογή της παρ. β.3 του άρθρου μόνου της υπ’ αριθμ. πρωτ. 1029/18/2020 Απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (ΦΕΚ Β’ 5046/14.11.2020). Όλες αυτές οι ατομικές διοικητικές πράξεις είναι παράνομες καθώς ερείδονται επί προδήλως αντισυνταγματικών και εν γένει παράνομων κανονιστικών πράξεων και πρέπει να ακυρωθούν.

Συγκεκριμένα:

1. Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 1029/18/2020 Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας εξεδόθη την 14.11.2020 επί τη βάσει του άρθρου εξηκοστού όγδοου παρ. 2 της από 20.03.2020 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020. Ωστόσο, την 14.11.2020 ίσχυε, όπως και όλο το διάστημα από την 07.11.2020 έως την 30.11.2020, η υπ’ αριθμ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.:713432/06.11.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 4899/06.11.2020), βάσει του άρθρου 1 (υπό α/α: 1 στον σχετικό Πίνακα) της οποίας οι δημόσιες συναθροίσεις που υπάγονται στο άρθρο 11 του Συντάγματος και το ν. 4703/2020 (όπως η πορεία για το Πολυτεχνείο) εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Συνεπώς, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα της εξουσιοδοτικής διάταξης για την έκδοση της Απόφασης του Αρχηγού της Αστυνομίας κατίσχυε η αντίθετη, μεταγενέστερη και ειδικότερη ρύθμιση του άρθρου 1 της από 06.11.2020 ΚΥΑ.

2. Ούτως ή άλλως, βέβαια, τόσο το άρθρο εξηκοστό όγδοο παρ. 2 της από 20.03.2020 ΠΝΠ όσο και η από 14.11.2020 Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας παραβιάζουν ευθέως το άρθρο 11 του Συντάγματος διότι:

(α) Όπως επεσήμανε σε πρώτο χρόνο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με τη σχετική ανακοίνωσή της, η για τέσσερις ημέρες απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια ισοδυναμεί με αναστολή του δικαιώματος στη συνάθροιση και όχι απλό περιορισμό του. Ωστόσο, αναστολή του δικαιώματος στη συνάθροιση επιτρέπεται μόνον αν κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση πολιορκίας, κατ’ άρθρο 48 Συντάγματος.

(β) Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν επιτρέπεται να περιοριστεί και, πόσο μάλλον, να ανασταλεί για λόγους που ανάγονται στην δημόσια υγεία αλλά μόνον για λόγους που συνδέονται με την δημόσια ασφάλεια, βάσει του άρθρου 11 του Συντάγματος και του άρθρου 7 ν. 4703/2020.

(γ) Η Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, αφού η προστασία της δημόσιας υγείας μπορούσε να επιτευχθεί με ηπιότερα μέσα από την πλήρη απαγόρευση του δικαιώματος στη συνάθροιση, όπως πρόβλεψη για τήρηση ελάχιστων αποστάσεων μεταξύ των διαδηλωτών, χρήση μάσκας κ.ο.κ.

3. Η Απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας εξεδόθη κατά παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας αφού, βάσει της εξουσιοδοτικής της διάταξης, το αποφασίζον όργανο όφειλε να ζητήσει και να λάβει τη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 προτού απαγορεύσει τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις σε ολόκληρη την Επικράτεια. Ωστόσο, τούτη η διαδικαστική ενέργεια ουδέποτε έλαβε χώρα, όπως, εξάλλου, δήλωσε δημόσια το μέλος της Επιτροπής, Γ. Μαγιορκίνης.

4. Η Απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας όφειλε να φέρει ειδική αιτιολογία, όπως επιβάλλεται από το άρθρο 11 του Συντάγματος και απορρέει από την εξουσιοδοτική της διάταξη. Ως αιτιολογία, εξάλλου, δεν νοείται η απλή επανάληψη του κειμένου του νόμου αφού, για την πληρότητά της, προϋποτίθεται η επίκληση συγκεκριμένων δεδομένων και η υπαγωγή τους στον εφαρμοστέο κανόνα δικαίου.

Την 17.11.2020, γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών περιστατικών αφού, από την μία πλευρά, όσα φυσικά πρόσωπα προσπάθησαν να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα στη συνάθροιση τήρησαν με πρωτοφανή επιμέλεια το σύνολο των υγειονομικών μέτρων που υποδεικνύουν ο ΠΟΥ και ο ΕΟΔΥ και, από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας επιδόθηκαν σε ένα όργιο καταστολής και αυταρχικότητας, παραβιάζοντας κάθε γνωστό μέτρο υγειονομικής προστασίας. Ομάδες διαδηλωτών περικυκλώθηκαν για να βρεθούν εγκλωβισμένοι χωρίς διέξοδο διαφυγής ενώ οι εκατοντάδες προσαχθέντες και συλληφθέντες στοιβάχτηκαν για ολόκληρες ώρες σε μικρούς κλειστούς χώρους δίχως εξαερισμό.

Συνεπεία των ανωτέρω, η χώρα διασύρθηκε διεθνώς αφού Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία έσπευσαν να ζητήσουν την ανάκληση της, αντίθετης και με το διεθνές δίκαιο, Απόφασης του Αρχηγού της Αστυνομίας ενώ οι εικόνες της απαράδεκτης αντιμετώπισης των ειρηνικών και πειθαρχημένων στα υγειονομικά μέτρα διαδηλωτών έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι η ακύρωση όλων των παράνομων πράξεων επιβολής προστίμου είναι αναγκαία ώστε να γίνει ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της τρωθείσης νομιμότητας και του κράτους δικαίου.

Μπορείτε να υπογράψετε και εσείς μέσω της φόρμας:

https://docs.google.com/.../1FAIpQLScTnb.../viewform

 
   
   
   
   
21 Νοεμβρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Η στοχοποίηση της Γιάννας Κούρτοβικ δε θα περάσει!


Η στοχοποίηση της Γιάννας Κούρτοβικ δε θα περάσει!

Η Εναλλακτική Παρέμβαση καταγγέλλει την αήθη επίθεση κατά της συναδέλφου μας Γιάννας Κούρτοβικ στο Twitter, από γνωστό, δημόσιο λογαριασμό υπό το ψευδώνυμο Georghy Zhukov με σωρεία ακολούθων.

Συγκεκριμένα αναρτήθηκε την ημέρα του Πολυτεχνείου, 17/11/2020, φωτογραφία της, που λήφθηκε και δημοσιεύθηκε εν αγνοία της και, προφανώς, παρά την θέλησή της, σε δρόμο της Αθήνας , με το εξής εμετικό και ψευδές με βάση τα πραγματικά γεγονότα σχόλιο :

«Η Άννα Κούρτοβικ συντονίζει - κατευθύνει τα επεισόδια δίνοντας σε real time τη θέση των ΜΑΤ στους μπαχαλακηδες. Το παρακράτος της Αριστεράς με ονοματεπώνυμο.….»

Ακολουθούν υβριστικά σχόλια από χρήστες ακολούθους του Georghy Zhukov.

Ο συγκεκριμένος χρήστης του twitter με την ασφάλεια της ανωνυμίας και προφανώς της κουκούλας του πολιτικού του χώρου και οι συν αυτώ ας ξέρουν ότι όσο κι αν προσπαθούν, όσο και αν συκοφαντούν, δε θα μπορέσουν ποτέ να πετύχουν τη διαγραφή της μνήμης του Πολυτεχνείου και της αξίας αυτού για τους κοινωνικούς αγώνες! Δε θα τους αφήσουμε επίσης να σπιλώσουν τους σπουδαίους αγώνες και τις ατέλειωτες μάχες, που έχει δώσει η Γιάννα Κούρτοβικ μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες για τις λαικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Η συνεισφορά της στο κίνημα ,για έλληνες και μετανάστες/τριες, που βρέθηκαν στο στόχαστρο της κρατικής εξουσίας, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αμαυρωθεί!

Προφανώς η στοχοποίηση της Γιάννας πηγάζει αφενός από την εμπάθειά τους για τους αγώνες που έχει δώσει αλλά αφετέρου και από την ενόχληση της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και του ακροδεξιού ακροατηρίου της για το πετυχημένο σπάσιμο της αντισυνταγματικής απαγόρευσης συναθροίσεων που επέβαλε Χρυσοχοίδης.

Όσον αφορά στο παρακράτος, αυτό δεν σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες και τους αγώνες της. Αντιθέτως η Ιστορία το έχει ταυτίσει με τον πολιτικό χώρο του χρήστη ‘’Georghy Zhukof " και των (ακρο)δεξιών ακολούθων του στα social media, από τα χρόνια της δολοφονίας του Λαμπράκη, του Τεμπονέρα μέχρι και σήμερα.

Στις προσωπικές επιθέσεις απαντάμε συλλογικά.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη Γιάννα Κούρτοβικ!

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες!

 
   
   
   
   
15 Νοεμβρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Για την αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος και την απαγόρευση των διαδηλώσεων (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)


Συγκεντρώνουμε στην ανάρτηση αυτή τις νομικές και πολιτικές αντιδράσεις για την προσωρινή αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος (δικαίωμα σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις) που αποφάσισε η κυβέρνηση διά του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σε ολόκληρη την επικράτεια για τέσσερις μέρες.

https://www.epda.gr/index.php?number=4&type=category#685

https://www.epda.gr/index.php?number=4&type=category#688

https://www.epda.gr/index.php?number=4&type=category#695

tinyurl.com/y3n3u2qy

https://www.kathimerini.gr/society/561160966/apagoreysi-synathroiseon-kai-fileleytheroi/

https://www.constitutionalism.gr/apo-tin-topiki-apagorefsi-stin-geniki-anastoli-ton-dimosion-ipethrion-simathriseon/

https://www.documentonews.gr/article/apagoreysh-synathroisewn-politikos-kai-syntagmatikos-ektroxiasmos

tinyurl.com/y3cvtedz

tinyurl.com/yxwq2txv

tinyurl.com/y3kq6zmp

http://www.nchr.gr/images/pdf/apofaseis/politika_dikaiomata/Dilosi%20EEDA%20Dimosies%20Synathroiseis.pdf

https://www.amnesty.gr/news/press/article/23868/ellada-i-katholiki-apagoreysi-ton-dimosion-synathroiseon-prepei-na

http://kinisidikigorwn.blogspot.com/2020/11/17.html

tinyurl.com/y53oh6xy

tinyurl.com/y6khwmg7

tinyurl.com/y67d9pws

tinyurl.com/y6maqxwo

tinyurl.com/y6z3bwtl

Η ανάρτηση θα ενημερώνεται διαρκώς.

 
   
   
   
   
14 Νοεμβρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ανακοίνωση-κάλεσμα της Εναλλακτικής για την πορεία του Πολυτεχνείου


Η "Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή" για την πορεία του Πολυτεχνείου:

Προσλήψεις στην αστυνομία και όχι στη δημόσια υγεία: Αυτή είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αν το σύνθημα του Πολυτεχνείου ήταν "Ψωμί Παιδεία Ελευθερία", το σημερινό σύνθημα είναι "Ψωμί, Υγεία, Παιδεία κι Ελευθερία".

Όταν οι ζωές μας καταστρέφονται μέσα από μια σειρά αντεργατικά μέτρα, από την εγκληματική αδιαφορία για το δημόσιο σύστημα υγείας, από την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος σε προσλήψεις στην αστυνομία, σε δώρα στα κανάλια και όχι στα νοσοκομεία και στην παιδεία, τότε δεν μας μένει άλλος δρόμος από την αντίσταση. Η καταστολή αποτελεί δείγμα μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε πανικό και θέλει οι φτωχοί και ο λαός να πληρώσουν την κρίση είτε με τους νεκρούς στα νοσοκομεία είτε με στοχοποίηση των κινημάτων.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η πορεία του Πολυτεχνείου δεν είναι απλά μια μέρα μνήμης και απόδοσης τιμής στους νεκρούς της εξέγερσης κατά της Χούντας. Είναι μέρα αγώνα και μάχης για τη σωτηρία της κοινωνίας από τις εγκληματικές πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας: η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θυσιάζει τις ζωές των πολλών για τις ανάγκες της κερδοφορίας των λίγων. Aφήνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε κατάρρευση χωρίς γιατρούς, πόρους, προσωπικό και αρνείται να λάβει μέριμνα για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης του ιού (μέσα μαζικής μεταφοράς, μεγάλοι χώροι εργασίας, σχολεία, γηροκομεία, φυλακές, κλειστές δομές, στρατόπεδα προσφύγων, κοκ). Φέτος, κατεβαίνουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου για να απαιτήσουμε εκείνες τις πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται επειγόντως για να σώσουμε ζωές!

Καταγγέλλουμε την παντελώς αυθαίρετη απαγόρευση της πορείας που εξήγγειλε μέσω δελτίου τύπου (!) ο Υπουργός “Προστασίας του Πολίτη” Χρυσοχοϊδης, καθώς και το όργιο αστυνομικής βίας της 13/11. Πρόκειται για παράνομη και παράτυπη απόφαση, που δεν βρίσκει έρεισμα ούτε βεβαίως στο Σύνταγμα ούτε όμως και στον πρόσφατα ψηφισμένο και αντισυνταγματικό νόμο για τις διαδηλώσεις. Οι διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ 71342/6-11-2020, ΦΕΚ τ. Β 4899/2020) που ψήφισε η κυβέρνηση για το lock-down προβλέπουν την αναστολή των συναθροίσεων “με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος και του νόμου ν. 4703/2020”. Κατόπιν τούτου και με δεδομένη την ρητά προβλεπόμενη μη υποχρέωση γνωστοποίησης της πορείας του Πολυτεχνείου και τη μη ύπαρξη νομότυπης και αιτιολογημένης απαγόρευσης, η κινητοποίηση της 17 Νοέμβρη είναι, εκτός από δίκαιη, και νόμιμη. Tο ίδιο και η προσέλευση των διαδηλωτών, στους οποίους δεν θα είναι νόμιμη η επιβολή προστίμων, τα οποία ουσιαστικά θα "τιμωρούσαν" τους πολίτες γιατί ασκούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους και θα δυσχέραιναν δυσανάλογα (και χωρίς νόμιμο έρεισμα) την άσκησή του.

Ως δικηγόροι, θα έχουμε διπλό ρόλο στην πορεία της Τρίτης: αφενός, θα συμπορευτούμε με όλο τον κόσμο του αγώνα, εξασφαλίζοντας την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων με μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας. Αφετέρου, σε συντονισμό με συναδέλφους/ισσες, θα περιφρουρήσουμε την συγκέντρωση από την αστυνομική καταστολή. Καλούμε κάθε προοδευτικό και δημοκράτη νομικό σε συντονισμό μαζί μας, για τη θωράκιση του δικαιώματος στη συνάθροιση και την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η “Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή” καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία της 17 Νοέμβρη με κατάληξη την Αμερικάνικη Πρεσβεία.