Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Ενημέρωση από συνεδρίαση ΔΣ ΔΣΑ, 19/10/2022

Ενημέρωση από συνεδρίαση ΔΣ ΔΣΑ, 19/10/2022

Συνεδρίασε στις 19/10/2022 το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην αίθουσα του Συμβουλίου του ΔΣΑ.

Μετά τα υπηρεσιακά ζητήματα, το Συμβούλιο προχώρησε σε ψηφοφορία επί του κειμένου που είχε εισαγάγει προς ψήφιση ο Πρόεδρος κατόπιν της διαλογικής συζήτησης στα προηγούμενα δύο Συμβούλια αναφορικά με το ζήτημα των ασκουμένων. Επί του κειμένου, οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής τοποθετήθηκαν με “παρών”, καθώς πέραν της επαναβεβαίωσης της παλιότερης απόφασης για τα 600 ευρώ, τα υπόλοιπα αναφερόμενα στο κείμενο ετίθεντο ως νομοθετικές προτάσεις προς την Πολιτεία. Αν και προφανώς το ζήτημα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά, η ουσία της συζήτησης στο Συμβούλιο αφορούσε τη λήψη απόφασης στο εδώ και τώρα, ώστε να δημιουργηθεί μια ορθή εργασιακή πρακτική για τις ασκούμενες και τους ασκούμενους συναδέλφους που η παραβίασή της να συνιστά πειθαρχικό αδίκημα για τους εργοδότες-μέλη του ΔΣΑ και να υπέχει τις αντίστοιχες συνέπειες. Το ψήφισμα πέρασε κατά πλειοψηφία. Η δικαιολόγηση ψήφου των συμβούλων της Εναλλακτικής υπάρχει εδώ.

Στη συνέχεια το Συμβούλιο συζήτησε το θέμα “Οικονομικά – Φορολογικά – Ασφαλιστικά Ζητήματα δικηγόρων – Κινητοποιήσεις”. Ήδη πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής είχαν αποστείλει σχετική πρόταση με τις βασικές αιχμές που απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων, με πρόταση για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 9ης Νοεμβρίου με την κήρυξη 24ωρης αποχής του ΔΣΑ και της Ολομέλειας. Μεγάλο κομμάτι της συζήτησης αναλώθηκε στο ζήτημα της αύξησης ή μη των γραμματίων προείσπραξης. Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη συζήτηση δεν απαντάει στις μεγάλες ανησυχίες των συναδέλφων για το πώς θα βγάλουν τον μήνα, πώς θα πληρώσουν τις εισφορές (των οποίων επίκειται νέα αύξηση), πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, κλπ. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί ανεξάρτητα από το σκάνδαλο της απληρωσιάς στη Νομική Βοήθεια, καθώς κάθε αύξηση των γραμματίων είναι δυνατόν να οδηγήσει περισσότερους πολίτες στο πρόγραμμα της Νομικής Βοήθειας, του οποίου η καθυστέρηση στις πληρωμές ξεπερνάει πλέον τα τρία χρόνια!

Στην ψηφοφορία επί των μέσων πάλης, την πρόταση για αποχή υπερψήφισαν εννιά (9) σύμβουλοι (ανάμεσά τους οι 2 της Εναλλακτικής) και καταψήφισαν δεκατρείς (13). Υπέρ της διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης ψήφισαν πέντε (5) σύμβουλοι, ανάμεσά τους οι 2 της Εναλλακτικής. Τελικά, εγκρίθηκε πλαίσιο κινητοποιήσεων με συμμετοχή στην πορεία της 9 Νοεμβρίου, συλλογή υπογραφών, συγκέντρωση εντός μηνός Νοεμβρίου στο Υπουργείο Εργασίας και προοπτική κλιμάκωσης των δράσεων. Ο παρών σύμβουλος της Εναλλακτικής Δ. Σαραφιανός υπερψήφισε το πλαίσιο (λόγω επαγγελματικής υποχρέωσης ο Θ. Καμπαγιάννης ήταν απών στο τέλος της συνεδρίασης).

Στο τέλος της συνεδρίασης, οι ασκούμενες συναδέλφισσες που εργάζονται στον ΔΣΑ επιχείρησαν να θέσουν τις προβληματικές συνθήκες εργασίας τους στο Πρωτοδικείο, για τα οποία είχαν ήδη ενημερώσει εγγράφως το Συμβούλιο. Δυστυχώς, ήρθαν αντιμέτωπες με απαξιωτική συμπεριφορά από τον Πρόεδρο του ΔΣΑ που έφυγε από την αίθουσα. Κατόπιν τούτου, οι ασκούμενες δήλωσαν ότι απέχουν από τα καθήκοντά τους. Η Εναλλακτική Παρέμβαση έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση υποστήριξης στα αιτήματα και την κινητοποίησή τους.

Θανάσης Καμπαγιάννης, Δημήτρης Σαραφιανός, σύμβουλοι στο ΔΣ του ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή