Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Συμμετοχή στη γενική απεργία της 9 Νοεμβρίου (Επιστολή συμβούλων Εναλλακτικής στο ΔΣ του ΔΣΑ)

Συμμετοχή του ΔΣΑ στη γενική απεργία της 9 Νοεμβρίου (Επιστολή συμβούλων Εναλλακτικής στο ΔΣ ΔΣΑ, 17/10/2022)

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι σύμβουλοι,

Όπως σας είναι ήδη γνωστό, στις 9 Νοεμβρίου έχει προκηρυχθεί 24ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με βασικά θέματα την ακρίβεια, τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, και κεντρικά αιτήματα την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Στην απεργία έχουν ήδη δηλώσει τη συμμετοχή τους τα σωματεία εργαζόμενων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και η ομοσπονδία των δικαστικών υπαλλήλων. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις, και φυσικά στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν απεργιακές συγκεντρώσεις. Από ο,τι πληροφορούμαστε, αλλά και από τα γραφόμενα στα ΜΜΕ, η συγκεκριμένη απεργία προβλέπεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Πεποίθησή μας είναι ότι οι δικηγόροι πρέπει να συμμετάσχουμε πανελλαδικά στη γενική απεργία τόσο με την προκήρυξη 24ωρης αποχής (με απόφαση της Ολομέλειας και των κατά τόπους Διοικητικών Συμβουλίων) όσο και με τη μαζική συμμετοχή μας με διακριτό δικηγορικό μπλοκ στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα προκειμένου: αφενός τα μέλη μας να διευθετήσουν τις εργασίες τους, αφετέρου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Ούτως ή άλλως, οι μετακινήσεις την 9η Νοεμβρίου θα είναι δύσκολες: τα δικαστήρια θα υπολειτουργήσουν, τα ακροατήρια θα αναβληθούν (λόγω συμμετοχής στην απεργία των γραμματέων, λόγω κωλυμάτων των διαδίκων, κοκ), οι δημόσιες υπηρεσίες θα είναι κλειστές ή θα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, κοκ.

Ωστόσο, ακόμα και όλα αυτά να μην ίσχυαν, ως δικηγορικό σώμα έχουμε δεκάδες λόγους να αξιοποιήσουμε την γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου για να διεκδικήσουμε, πλάι στους υπόλοιπους εργαζόμενους, τα φλέγοντα αιτήματά μας. Επισημαίνουμε τα εξής ζητήματα που πραγματικά “καίνε” το δικηγορικό σώμα:

α. Νέα αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2023: όπως είναι γνωστό και επιβεβαιωμένο (κατόπιν και της από 29/9/2022 συνάντησης αντιπροσωπείας του ΔΣΑ με τον Υφυπουργό Κοιν. Ασφαλίσεων Παν. Τσακλόγλου) επίκειται νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών λόγω του άλματος του πληθωρισμού. Θα πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των εισφορών (και μάλιστα των κατώτερων, που πληρώνει η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων) επί της παρούσας κυβέρνησης:

  • από 188 ευρώ στα 220 ευρώ κατώτατη μηνιαία εισφορά (νόμος Βρούτση), και τώρα
  • από 285 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) στα 315 ευρώ περίπου.

Και όλα αυτά τη στιγμή που χιλιάδες ασφαλισμένοι συνάδελφοι εξέπεσαν ή εκπίπτουν των ρυθμίσεων των οφειλών τους, καθώς αδυνατούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα τρέχουσες και παλιές οφειλές (120 δόσεις) μαζί με τους μηνιαίους λογαριασμούς, χάνοντας έτσι και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Είναι προφανές ότι είμαστε αντιμέτωπες/οι με οργανωμένο σχέδιο εξώθησης χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων έξω από το επάγγελμα, με στόχο τη συγκέντρωση της δικηγορικής ύλης προς όφελος των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών.

β. Υποστελέχωση δικαστηρίων και καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη: Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση στοχοποιεί τους δικηγόρους για τις καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, αφήνει υποστελεχωμένα τα δικαστήρια με αποτέλεσμα τις τραγικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε και που μας ταλαιπωρούν καθημερινά: ενδεικτικά, στο Πρωτοδικείο της Αθήνας είναι τοποθετημένοι 431 δικαστές και υπηρετούν 432 υπάλληλοι (!), δηλαδή αναλογία 1:1, ενώ καταγράφονται 249 κενά γραμματέων και 28 κενά επιμελητών. Και όλα αυτά δίπλα στην πλήρη απαξίωση των υλικοτεχνικών και κτηριακών υποδομών των δικαστηρίων.

γ. Στάση πληρωμών στη Νομική Βοήθεια: οι καθυστερήσεις των πληρωμών των γραμματίων Νομικής Βοήθειας έχουν πλέον ξεπεράσει τα τρία χρόνια! Η κυβέρνηση εμπαίζει τους δικηγόρους βάζοντάς τους να δουλεύουν δωρεάν, για να συνδράμουν πολίτες χαμηλών εισοδηματων που δεν θα είχαν διαφορετικά πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Την ίδια περίοδο, εξαγγέλλονται και υλοποιούνται χιλιάδες προσλήψεις αστυνομικών και ειδικών φρουρών, ενώ ελάχιστοι (μετρημένοι στα δάκτυλα ενός χεριού!) υπάλληλοι στο ΤΑΧΔΙΚ είναι επιφορτισμένοι να ενταλματοποιήσουν πληρωμές για χιλιάδες δικηγόρους σε όλη τη χώρα!

δ. Απουσία εργασιακής προστασίας για τις νέες και τους νέους δικηγόρους: Παρά τα μεγάλα λόγια για προστατευτικό δίκτυ στους νέους, ώστε να μη μεταναστεύσουν από τη χώρα και να κάνουν οικογένεια, η κυβέρνηση συντηρεί το σκανδαλώδες καθεστώς των “συνεργατών” δικηγόρων, που νομιμοποιεί συνθήκες γαλέρας στα δικηγορικά γραφεία και τις εταιρείες. Την ώρα που ο Κώδικας Δικηγόρων αλλάζει νύχτα για τα χατήρια των εισπρακτικών “δικηγορικών” εταιρείων ή για να διευθετηθούν ζητήματα ημετέρων, το άρθρο 48 περί “συνεργασίας” μένει ανέπαφο, όπως και αυτό περί “άσκησης”, χωρίς την πρόβλεψη οποιασδήποτε ρύθμισης κατ’ αναλογία αυτών του εργατικού δικαίου. Ακόμα και η εκδοθείσα υπουργική απόφαση για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των συνεργατών από τους εργοδότες (υπαγωγή στη ρύθμιση του άρθρου 39 παρ. 9 του ν.4387/2016) μένει στα αζήτητα, χωρίς να έχουν εκδοθεί οι σχετικές εγκύκλιοι του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να καθίσταται κενό γράμμα.

Δίπλα στα παραπάνω, θυμίζουμε τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και τη (μνημονιακή) δέσμευση για απαλλαγή του ΦΠΑ ως τις 25 χιλιάδες ευρώ. Τίποτα από αυτά δεν πραγματοποιήθηκε, την ίδια στιγμή που οι δικηγορικές πράξεις τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν κατακόρυφα (300.000 λιγότερες δικηγορικές πράξεις το 2020 σε σύγκριση με το 2019, 100.000 λιγότερες το 2021 και ήδη μέχρι 30/9 υπολείπονται κατά 460.000 το 2022), ενώ οι δικηγόροι είμαστε ο μόνος κλάδος που έλαβε μηδενική αποζημίωση στα δύο χρόνια (πλήρους ή μερικής) αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω πανδημίας. Η νέα κρίση έρχεται προσθετικά πριν ακόμα επουλωθούν οι πληγές της παλιάς. Γι’ αυτό και τα αιτήματα για πλαφόν στα είδη πρώτης ανάγκης, ιδίως στο ηλεκτρικό ρεύμα, κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, μείωση έμμεσων φόρων, αναστολή πλειστηριασμών, εξώσεων και διακοπών ρεύματος δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους/ες και μισθωτούς/ές δικηγόρους.

Η μαζική παρουσία των δικηγόρων στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 9ης Νοεμβρίου δεν θα αποτελέσει μόνον μια κίνηση που θα μας τοποθετήσει δίπλα στις αγωνίες της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Θα αναδείξει περαιτέρω τον ρόλο των δικηγόρων ως υπερασπιστών του δημοσίου συμφέροντος, σε μια εποχή περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων, καταπάτησης του κράτους δικαίου, με σημαντικότερο κρούσμα το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, και έντασης της κρατικής καταστολής με θύματα ακόμα και δικηγόρους.

Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ το θέμα της συμμετοχής του ΔΣΑ στη γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου διά της κήρυξης 24ωρης αποχής με εισηγητές τους υπογράφοντες συμβούλους.

Με εκτίμηση,

Θ. Καμπαγιάννης. Δ. Σαραφιανός, σύμβουλοι στο ΔΣ του ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή