Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Για την απόφαση του ΔΣ του ΔΣΑ για τις ασκούμενες και τους ασκούμενους δικηγόρους

Η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή για τη χτεσινή (19/10/2022) απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΔΣΑ για τις ασκούμενες και τους ασκούμενους δικηγόρους:

Τέθηκε χθες σε ψηφοφορία η πρόταση που εισήγαγε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ σχετικά με το ζήτημα της κατοχύρωσης δικαιωμάτων των ασκούμενων συναδελφισσών/συναδέλφων σε συνέχεια προηγούμενων συνεδριάσεων. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι επιτέλους ο ΔΣΑ συζητά για την αναγκαιότητα αλλαγής του παγιωμένου αυτού καθεστώτος εκμεταλλευτικής εργασίας που υπάρχει στο επάγγελμά μας τόσα χρόνια. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πίεσης, του αγώνα και των διεκδικήσεων των ίδιων των ασκουμένων συναδέλφων και συναδελφισσών και των διαβημάτων του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων. Η Εναλλακτική Παρέμβαση διαχρονικά με την παρουσία της μέσα κι έξω από το ΔΣ, ασκούσε πίεση για την προστασία των ασκουμένων αλλά και συνολικά των νέων συναδελφισσών/συναδέλφων μας.

Για εμάς ο θεσμός της άσκησης είναι σε κάθε περίπτωση φύσει προβληματικός και δεν χρησιμεύει στο ίδιο το επάγγελμα του δικηγόρου, παρά μόνο στο να διαιωνίζει ένα καθεστώς εργασίας δικηγόρων με μειωμένα ή ανύπαρκτα δικαιώματα και πρέπει να καταργηθεί. Όσο όμως υφίσταται, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι η εργασία των ασκουμένων θα παρέχεται με αξιοπρεπείς όρους και δεν μπορεί να ανέχονται αυτό το άθλιο καθεστώς που έχει παγιωθεί.

Ωστόσο, η πρόταση του Προέδρου κλήθηκε να απαντήσει στα επιτακτικά ζητήματα επιβίωσης και στοιχειωδών δικαιωμάτων αξιοπρεπούς απασχόλησης για τους ασκούμενους/ες δικηγόρους και δεν το πέτυχε. Αντιθέτως, πρόκειται περισσότερο για έναν εύσχημο τρόπο παραπομπής του ζητήματος σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον που αρνείται να καταστήσει τον ΔΣΑ εγγυητή των δικαιωμάτων αυτών για τα μέλη του ασκούμενους/ες δικηγόρους. Για το λόγο αυτό, οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής Παρέμβασης ψήφισαν «Παρών» στην πρόταση του Προέδρου Δ. Βερβεσού, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για άμεσες πραγματικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες του ΔΣΑ. Ειδικότερα, η πρόταση του Προέδρου που υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ:

Πρώτον, κατονομάζει τους ασκούμενους/ες συναδέλφους/συναδέλφισσες ως «μαθητευόμενους» και περιορίζει τον μισθό τους στα 600 ευρώ και σε κάθε περίπτωση στο 75% του εκάστοτε προβλεπόμενου νόμιμου κατώτατου μισθού «όπως ισχύει για το σύνολο των μαθητευόμενων του ΟΑΕΔ». Η «παραίνεση» του ΔΣ για ελάχιστη αμοιβή ασκουμένων στα 600 ευρώ δεν αποτελεί καινοτομία, αλλά απόφαση που έχει ληφθεί πάνω από δύο δεκαετίες πριν και έχει καταστρατηγηθεί και εκπέσει σε αχρησία, ακριβώς επειδή ο ΔΣΑ αρνείται διαχρονικά να επιβάλει και να επιβλέψει την εφαρμογή της. Με τον υποβιβασμό της άσκησης σε μαθητεία, οι ασκούμενοι/ες συνάδελφοι/συναδέλφισσες δεν θα λαμβάνουν ούτε τον κατώτατο νόμιμο μισθό (713 ευρώ σήμερα). Είναι η πρώτη φορά που η άσκηση κατονομάζεται από την οπτική το εργασιακού καθεστώτος ως «μαθητεία» τόσο ρητά από επίσημα χείλη του ΔΣΑ. Πρόκειται για μια εξέλιξη αντιδραστική που υποβιβάζει την εργασία των ασκούμενων συναδέλφων/συναδελφισσών σε επίπεδα μικρότερα του κατώτατου μισθού που προβλέπει η πολιτεία για την αξιοπρεπή διαβίωση του/της εργαζομένου/-νης σήμερα, ενώ είναι πασίδηλο ότι ούτε καν το επίπεδο αυτό του κατώτατου εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση.

Περαιτέρω, η πρόταση δεν καθιστά απόφαση του ΔΣΑ το να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές υγείας από τον εργοδότη, ούτε το να εφαρμόζονται στην άσκηση αναλογικά οι διατάξεις του εργατικού δικαίου. Οι τελευταίες, δε, αναφέρονται αορίστως και όχι συγκεκριμένα και δεν προσδιορίζεται ποιές προστατευτικές ρυθμίσεις χρήζουν εφαρμογής. Συνεπώς, το όλο ζήτημα της κατοχύρωσης δικαιωμάτων για τους/τις ασκούμενους/ες δικηγόρους, παραπέμπεται σε μια μελλοντική νομοθετική ρύθμιση, όποτε αυτή και εάν γίνει και χωρίς, μάλιστα, καμία δέσμευση εκ μέρους του ΔΣΑ ως προς τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει ώστε να επιτευχθεί κάτι τετοιο..

Με τον τρόπο αυτό, καμία διαφορά για την καθημερινότητα των ασκουμένων δικηγόρων δεν θα επέλθει την επόμενη της απόφασης αυτής, και η όποια ανακοίνωση καθίσταται ένα ευχολόγιο. Ο ΔΣΑ θα έχει για άλλη μια φορά αποφύγει να πάρει μια δική του απόφαση εφαρμογής ελάχιστων υποχρεώσεων υπέρ των ασκουμένων, που να δεσμεύουν τα μέλη του.

Και για το λόγο αυτό, άλλωστε, δεν προβλέπεται κανένας απολύτως μηχανισμός ελέγχου των συνθηκών εργασίας των ασκουμένων δικηγόρων, καθώς ο ΔΣΑ ουδεμία ευθύνη ανέλαβε με την εν λόγω απόφαση για να τηρήσει. Η τελευταία παράγραφος δεν ικανοποιεί την ανάγκη για έλεγχο, αφενός μεν γιατί αποτελεί πρόταση νομοθετικής ρύθμισης στο μέλλον, αφετέρου δε γιατί ακόμα και αν υπάρχουν συμφωνητικά (και τώρα προβλέπονται στο άρθρο 48 του Κώδικα Δικηγόρων για τους συνεργάτες) ο έλεγχος από το ΔΣΑ είναι απαραίτητος.

Είναι πράγματι αναγκαία η τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων για την θέσπιση δικαιωμάτων των ασκουμένων, ωστόσο, η ενεργητική υπεράσπιση από το Σύλλογο και δέσμευση των μελών του μπορεί να πιέσει και να επιταχύνει και νομοθετικές κατοχυρώσεις.

Τέλος, είναι κρίσιμο να προβλεφθεί συγκεκριμένα η πλήρης δυνατότητα εγγραφής και ολοκλήρωσης της άσκησής τους σε συναδέλφους που δεν μπορούν να προσκομίσουν συμφωνητικό, κάτι που, αν και αναφέρεται, ο τρόπος που τίθεται είναι αόριστος. Σε διαφορετική περίπτωση, αμέτρητοι συνάδελφοι δεν θα μπορούν να ξεκινήσουν άσκηση και να ενταχθούν στο επάγγελμα.

Από πλευράς μας διεκδικούμε:

– Κατάργηση της άσκησης- το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά.

– Η άσκηση δεν είναι μαθητεία- Ελάχιστη κατοχύρωση μισθού ασκουμένου ίσου με τον κατώτατο νόμιμο μισθό τουλάχιστον.

– Επιδόματα άδειας και εορτών, πρόβλεψη ετήσιας άδειας, 8ωρη απασχόληση και αμοιβή για πρόσθετη εργασία, αποζημίωση απόλυσης κατ’ αναλογία των ισχυόντων στο εργατικό δίκαιο

– Πλήρης υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη των ασκούμενων με καταβολή εισφορών υγείας και σύνταξης.

Ο ΔΣΑ δεν είναι παρατηρητής ούτε διαμεσολαβητής αιτημάτων. Έχει ευθύνη για τα μέλη του νέους/νέες συναδέλφους/συναδέλφισσες. Οφείλει, μέχρι την αναγκαία τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων στην παραπάνω κατεύθυνση, με τις αποφάσεις του να δεσμεύει τα μέλη του στην τήρηση των παραπάνω ελάχιστων με πειθαρχικές διαδικασίες και μηχανισμούς ελέγχου.

Συνεχίζουμε για την άμεση κατοχύρωση δικαιωμάτων αξιοπρεπούς εργασίας για όλους και όλες τους/τις συναδέλφους/συναδέλφισσες δικηγόρους!”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή