Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Κεντρικό αίτημα για το εγκληματικό ναυάγιο της Πύλου η αποκάλυψη της αλήθειας και η απόδοση δικαιοσύνης (της Αγγ. Σεραφείμ)

Αναδημοσιεύουμε παρέμβαση της Αγγελικής Σεραφείμ, δικηγόρου και συμβούλου στο ΔΣ του ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, για το εγκληματικό ναυάγιο της Πύλου, που δημοσιεύτηκε σε ρεπορτάζ της Μαρίας Λούκα για το News247 (15/7/2023).

Κεντρικό αίτημα για το εγκληματικό ναυάγιο της Πύλου η αποκάλυψη της αλήθειας και η απόδοση δικαιοσύνης (της Αγγ. Σεραφείμ)

Το ναυάγιο “της Πύλου”, η βύθιση δηλαδή του πλοιαρίου με τον πνιγμό εκατοντάδων ανθρώπων που δεν θα μάθουμε μάλλον ποτέ ακριβώς πόσοι και ποιοι ήταν, προστίθεται σε ανάλογα περιστατικά απώλειας της ζωής ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους και μετακινούνται με παράτυπο τρόπο κυρίως δια θαλάσσης. Αυτές οι πληγές όμως, αυτό το πένθος για τις ανθρώπινες ζωές, επιτείνεται όταν δεν υπάρχει κανένας σεβασμός των επονομασθέντων και ως last rights, με πιο προφανές το δικαίωμα της ορατότητας, δηλαδή της ταυτοποίησης των απολειπομένων και της διερεύνησης των συνθηκών και των αιτιών του θανάτου τους. Από νομικής δε πλευράς, το εκάστοτε κράτος που έχει την ευθύνη για διάσωση και έρευνα σε συγκεκριμένα και προκαθορισμένα όρια, ελέγχεται για την εφαρμογή των διαδικαστικών εγγυήσεων σεβασμού του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, όχι δηλαδή για το εάν διέσωσε τους ανθρώπους, αλλά εάν προέβη σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για να διασωθούν (για το θέμα δε της δικαιοδοσίας έχει υπάρξει τεκμηριωμένη ανάλυση από ακαδημαϊκούς στην δημόσια επιστολή τους, με παράθεση της σχετικής νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας – Δικηγορική Ανατροπή τοποθετηθήκαμε αμέσως δημόσια όχι μόνο εκφράζοντας αυτονόητα συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων και συμπαράσταση στους επιζώντες του ναυαγίου, αλλά και συστρατευόμενοι/ες με το αίτημα για αποκάλυψη της αλήθειας και δικαιοσύνη. Αυτό είναι και το κεντρικό αίτημα γύρω από το οποίο οικοδομήθηκε η Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου. Ως παράταξη επίσης ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας να αναλάβει πρωτοβουλίες που του αναλογούν προς την παραπάνω κατεύθυνση, ωστόσο μέχρι τώρα μόνο μια αντιπροσωπία έχει επισκεφθεί την Μαλακάσα και αναμένουμε να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο ΔΣ. Είναι προφανές ότι τα αντανακλαστικά του ΔΣΑ απέχουν παρασάγγας από αυτά του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας…

Εν πάση περιπτώσει η διερεύνηση των ευθυνών κάθε εμπλεκόμενου και η συλλογή του αποδεικτικού υλικού είναι απολύτως απαραίτητη για να συμπληρωθούν «όλα τα κομμάτια του παζλ» και να γίνει αποτελεσματική διερεύνηση ποινικών ευθυνών. Και όταν αναφέρομαι σε αποδεικτικό υλικό, αυτό μπορεί να είναι ακόμη και ό,τι αφορά στην προσέγγιση των εμπορικών πλοίων που προηγήθηκαν, μέχρι το οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει και οτιδήποτε μπορεί να εισφερθεί από την Frontex και το Λιμενικό Σώμα. Αυτή η έρευνα έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί το Ναυτοδικείο, όπως δήλωσε δημόσια η ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ενώ έχουν υποβληθεί και από τις δικηγόρους κάποιων επιζώντων συγκεκριμένα αιτήματα, όπως η ανάσυρση των σορών και η ανέλκυση του πλοίου. Είναι όμως σημαντικό στην ποινική διερεύνηση να αξιοποιηθεί η εισφορά όλων των εμπειρογνωμόνων (είτε διεθνολόγων είτε της ομάδας Forensis) για να διαφανεί η αιτιώδης συνάφεια πράξεων κάθε εμπλεκομένου και παραλείψεων όσων είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση διάσωσης, με το θανατηφόρο αποτέλεσμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή