Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Έγκλημα σε βάρος μεταναστών και προσφύγων από την ελληνική κυβέρνηση και την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. (του Θ. Συμεωνίδη)

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο της ομιλίας του δικηγόρου Θόδωρου Συμεωνίδη, μέλους της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών για το Ναυάγιο της Πύλου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, σε εκδήλωση για το εγκληματικό ναυάγιο της Πύλου (18/6/2023, Κήπος Αρχαιολόγων), όπως δημοσιεύτηκε στη Νέα Προοπτική.

Έγκλημα σε βάρος μεταναστών και προσφύγων από την ελληνική κυβέρνηση και την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

Τη νύχτα της 13ης προς 14 Ιουνίου συνέβη το πιο θανατηφόρο ναυάγιο στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου. Ένα αλιευτικό υπερφορτωμένο με μετανάστες και πρόσφυγες, το οποίο είχε ξεκινήσει από την ανατολική Λιβύη, μετέφερε περίπου 750 άτομα από Συρία, Αίγυπτο, Πακιστάν και Παλαιστίνη. Σκοπό τους ήταν η αποβίβαση στην Ιταλία. Το αλιευτικό βρισκόταν εν πλω ήδη μία εβδομάδα και οι επιβάτες αντιμετώπιζαν από την πρώτη κιόλας μέρα την πείνα και τη δίψα. Το αλιευτικό εντοπίστηκε το πρωϊνό της 13ης Ιουνίου αρχικά από τη Frontex, η οποία, όπως φαίνεται ενημέρωσε και το ελληνικό λιμενικό, το οποίο απέστειλε το σκάφος με στοιχεία ΠΠΛΣ 920, ένα εκ των τεσσάρων (υπερσύγχρονων) σκαφών τύπου P355GR (ΠΠΛΣ 900, 910, 920 και 930) που ναυπηγήθηκαν από την ιταλική Cantiere Navale Vittoria και τα οποία προμηθεύτηκε το ελληνικό κράτος το 2021 για το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ έκαστο, με 90% χρηματοδότηση από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το ναυάγιο διασώθηκαν 104 άνθρωποι ενώ βρέθηκαν περί τους 90 νεκρούς και άνω των 400 ανθρώπων αγνοούνται. Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι εάν είχε συμμετοχή στην πρόκληση του ναυαγίου το (ελληνικό) λιμενικό σώμα. Στην ένορκη κατάθεσή του, ο κυβερνήτης τού ως άνω σκάφους περιέγραψε ότι έδεσε έναν μικρό κάβο στο πλοιάριο με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τον οποίο έλυσαν οι επιβάτες του αλιευτικού και δεν κάνει λόγο για απόπειρα ρυμούλκυσης. Αποκλείει δε δεύτερη απόπειρα προσέγγισης με κάβο (προφανώς και ρυμούλκυσης) και αρνείται κατηγορηματικά ότι φέρει ευθύνη το σκάφος του Λιμενικού, το οποίο κατά την ώρα του ναυαγίου το τοποθετεί σε απόσταση από το αλιευτικό.

Από την πλευρά τους, οι διασωθέντες κάνουν λόγο για προσπάθεια ρυμούλκυσης του αλιευτικού από το σκάφος του Λιμενικού, και μάλιστα φαίνεται ότι το ναυάγιο προκλήθηκε κατά τη δεύτερη ή τρίτη απόπειρα ρυμούλκυσης. Οι δε μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν αυτή την εξέλιξη έγιναν ενώπιον της ανακρίτριας και όχι στις καταθέσεις που προηγήθηκαν στην ασφάλεια του λιμενικού. Σε κάθε δε περίπτωση ακόμη και στελέχη του Λιμενικού αποδέχονται ότι το αλιευτικό ήταν υπερφορτωμένο και ότι η ρυμούλκυσή του και μάλιστα νύχτα ήταν παρακινδυνευμένη.

Το γεγονός όμως που δεν αφήνει κανένα ερωτηματικό για τις πραγματικές επιδιώξεις του Λιμενικού είναι ότι, και μετά το ναυάγιο, δεν έκανε καμία κίνηση, ως υποχρεούται, για τη διάσωση των μεταναστών και προσφύγων. Δεν ρίξανε στη θάλασσα και στους ναυαγούς ούτε σωσίβια, ούτε λέμβους αλλά επέλεξαν απλά να τους παρακολουθούν να δίνουν μάχες με τα κύματα, όσοι γνώριζαν κολύμπι.

Συνένοχοι στο έγκλημα τα Μ.Μ.Ε., τα οποία είτε σιώπησαν, είτε επέλεξαν να εμφανίζουν τους «ειδικούς επιστήμονες» προκειμένου να «δικαιολογηθεί» η στάση του Λιμενικού. Ο δε επικεφαλής της frontex δήλωσε στην Καλαμάτα ότι «είμαι επίσης εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη βοήθειά μου στους Έλληνες συναδέρφους που έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές (;!!!).

Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση και τα όργανά της (Λιμενικό κ.ά.), καθώς και τα εγχώρια ΜΜΕ εκτίθενται από τα ξένα ΜΜΕ, όπως το BBC, τους NEW YORK TIMES, την WASHINGTON POST, επίσης αστικά ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για αδιαμφισβήτητες ευθύνες των ελληνικών αρχών και δη του Λιμενικού Σώματος, ενώ η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηλίτευσε τη στάση του Λιμενικού Σώματος λέγοντας πως «ίσως υπάρχει εγκληματική ενέργεια».

Αν δε, λάβουμε υπόψιν ότι το Λιμενικό Σώμα έχει βεβαρυμένο παρελθόν στην αντιμετώπιση προσφυγικών ροών (Φαρμακονήσι, pushbacks) καταλαβαίνουμε γιατί δεν «λειτουργούσαν οι κάμερες» του σκάφους του Λιμενικού. Από τα παραπάνω προκύπτει αναμφισβήτητα ότι διαπράχθηκε (άλλο) ένα έγκλημα σε βάρος μεταναστών και προσφύγων από την ελληνική κυβέρνηση και την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΩΠΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΩΠΑΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ) ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ για αυτό το έγκλημα και όλα τα άλλα που έχουν συντελεστεί είτε στον Έβρο είτε στο Αιγαίο είτε στο Ιόνιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή