Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Η κυβέρνηση των υποκλοπών νομοθετεί νέα επέκταση της “νόμιμης” άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών

Η κυβέρνηση των υποκλοπών νομοθετεί νέα επέκταση της “νόμιμης” άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών (ΕΠΔΑ, 22/7/2023)

Εν τω μέσω καταστροφικών πυρκαγιών που κατακαίνε για ακόμη για ένα καλοκαίρι σπίτια, ζώα και δάση σε Αττική, Πελοπόννησο, Ρόδο, η κυβέρνηση δεν διστάζει να καταθέσει τροπολογία με την οποία επιδιώκει να διευρύνει τα ποινικά αδικήματα, η διακρίβωση των οποίων αποτελεί λόγο άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.

Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη από την κυβέρνηση τροπολογία, προστίθενται στα άρθρα που απαριθμούνται στην περ. α’ της παρ. 1 του αρ. 6 ν. 5002/2022, τα άρθρα 290 «περί επικίνδυνων παρεμβάσεων στην οδική συγκοινωνία» και 291 ΠΚ «περί επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών».

Πρόκειται για τη διάταξη που θεμελιώνει λόγους άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους διερεύνησης ποινικών αδικημάτων (πέραν δηλαδή της περίπτωσης λόγων εθνικής ασφαλείας), που ούτως ή άλλως περιλαμβάνει υπέρμετρα πολλά αδικήματα. Tις ιδιες μέρες που αποκαλύπτεται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων το μέγεθος του σκανδάλου των υποκλοπών με την ασύδοτη και ατιμώρητη μαζική χρήση του Predator στην Ελλάδα, η κυβέρνηση συνεχίζει να συρρικνώνει επικίνδυνα το συνταγματικά προστατευόμενο απόρρητο των επικοινωνιών, καθιστώντας κανόνα αντί για εξαίρεση την παραβίασή του. Η διεύρυνση των περιπτώσεων παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών με τα συγκεκριμένα αδικήματα δεν υπηρετεί κάποια κοινωνική επιταγή, ιδίως σε ό,τι αφορά το αρ. 290 ΠΚ και τα αδικήματα που συνδέονται με παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία, παρά μόνο τον ποινικό λαϊκισμό και το ζήλο της κυβέρνησης για απονέκρωση και αχρήστευση του κορυφαίου αυτού συνταγματικού δικαιώματος.

Πρόκειται για πρόκληση, από πλευράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που φέρει το στίγμα του σκανδάλου των υποκλοπών και της κατάφωρης και συστηματικής παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών μέσω της μετατροπής της ΕΥΠ σε όργανο παρακολούθησης πολιτικών της αντιπάλων και δημοσιογράφων. Όχι απλώς η κυβέρνηση δεν έκανε μισό βήμα για να χυθεί φως στην βρώμικη υπόθεση των υποκλοπών, στην οποία εμπλέκεται άμεσα ο πρωθυπουργικός κύκλος, και για την εξομάλυνση της διατάραξης της συνταγματικής τάξης που προκλήθηκε από την προσβολή του αρ. 19Σ, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί περιορίζοντας ακόμη περαιτέρω την προστασία του.

Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιταχθούν στην καταστροφική συνταγή του ποινικού λαϊκισμού και την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία, εισακούγοντας έστω και τώρα τις φωνές των νομικών, δικηγορικών συλλόγων και επιστημονικών ενώσεων, αλλά και τα αιτήματα των κοινωνικών αγώνων για σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή