Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Αντιδημοκρατική πρόκληση η επιβολή προστίμων σε ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ από τον Δήμο Αθηναίων

Αντιδημοκρατική πρόκληση η επιβολή προστίμων σε ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ από τον Δήμο Αθηναίων (ΕΠΔΑ, 13/6/2023)

Η επιβολή εξοντωτικών προστίμων από το Δήμο Αθηναίων στο ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη Ρήξη και το ΚΚΕ, ύψους 15.900 ευρώ και 21.600 αντίστοιχα, αποτελεί μια προκλητική και αντιδημοκρατική παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο, με το πρόσχημα της προστασίας του αστικού περιβάλλοντος από ρύπανση.

Ένα επικίνδυνο προηγούμενο, που προβληματίζει ως προς τα μέσα και τη σκοπιμότητά του.  Για πρώτη φορά στην ιστορία επιβάλλονται πρόστιμα, και μάλιστα τόσο υψηλά, σε πολιτικά κόμματα, χωρίς μάλιστα να προηγηθεί μια χρηστή διοικητική πρακτική σύστασης ή προειδοποίησης. Η διακριτική αντιμετώπιση των κομμάτων είναι πρόδηλη όταν πολύ πρόσφατα στις προηγούμενες εκλογές όλα τα κόμματα, και το κυβερνών, της δημαρχιακής παράταξης, χρησιμοποιούσαν έντονα έντυπα προεκλογικά υλικά.

Μάλιστα, στο ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, επιβλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου για δήθεν «αυθαίρετη ρίψη φυλλαδίων», όπως βαφτίστηκε η διανομή -και όχι ρίψη!- προεκλογικού φυλλαδίου χέρι με χέρι στους πολίτες από εκλογικό περίπτερο! Ο Δήμος Αθηναίων θεωρεί, δηλαδή, ότι έχει την εξουσία με αυθαίρετες ερμηνείες του Κανονισμού του για την καθαριότητα να απαγορεύει μέχρι και την άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να διανέμει θέσεις και απόψεις εντύπως σε δημόσιο χώρο.

Πρόκειται για ακραία αντιδημοκρατική απόφαση που παρεμβαίνει ανεπίτρεπτα στην προεκλογική περίοδο και φιμώνει, με μέσο την οικονομική εξόντωση, μικρότερα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης, που δεν έχουν ισότιμα οικονομικά μέσα για την προβολή τους. Το πλήγμα στο δημοκρατικό διάλογο καθίσταται ακόμη πιο ανυπόφορο αν σκεφτεί κανείς την δραματική κατάσταση που βρίσκεται η ελευθερία του τύπου στη χώρα μας, καθώς ο εναγκαλισμός των ΜΜΕ από το κυβερνητικό κόμμα, στο οποίο ανήκει και ο Δήμαρχος Αθηναίων, έχει καταστήσει την πρόσβαση άλλων δυνάμεων στο δημόσιο διάλογο από άνιση έως ανύπαρκτη.

Το κυνήγι της αφίσας και του φυλλαδίου αφαιρεί και τα ελάχιστα μέσα προβολής θέσεων για μικρότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Συνθήκη για την οποία υπήρχε διαχρονικά σεβασμός μεταπολιτευτικά, ιδίως κατά την προεκλογική περίοδο, και την οποία έσπευσε να καταλύσει ο κ. Μπακογιάννης. Τα πρόστιμα αυτά προοιωνίζουν τον τρόπο που σκοπεύει να χειριστεί η διοίκηση του Δήμου μια σειρά από κόμματα, συλλογικότητες, τοπικές κινήσεις και φορείς του κοινωνικού κινήματος που έχουν ελάχιστα, ταπεινά μέσα για δημόσιο λόγο.

Η προστασία του αστικού χώρου από τη ρύπανση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την κατάχρηση εξουσιών με σκοπό τον αποκλεισμό ή την οικονομική εξόντωση αντιπολιτευόμενων δυνάμεων. Πολλώ μάλλον, όταν στην Αθήνα, η δημαρχία που κόπτεται σήμερα για τη ρύπανση του φυλλαδίου έχει εξαφανίσει το πράσινο και έχει καταστήσει το κέντρο ένα απέραντο εργοτάξιο με πλαστικά και απόβλητα, στις διαρκείς απόπειρες του  Μεγάλου Περιπάτου με δημόσιο χρήμα.

Ζητούμε να ανακληθούν τα πρόστιμα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμα της προβολής των θέσεων όλων των δυνάμεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή