Ενημέρωση από συνεδρίαση ΔΣ ΔΣΑ, 7/2/2022
Συνεδρίασε χτες 7/2/2022 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ με τηλεδιάσκεψη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο επελήφθη υπηρεσιακών και οικονομικών ζητημάτων. Όσον αφορά το ζήτημα της Βιβλιοθήκης και της ηλεκτρονικής της λειτουργίας, αποφασίστηκε η παράταση σύμβασης για τη συντήρηση του ηλεκτρονικού συστήματος αναζήτησης, ταξινόμησης, κλπ, ταυτόχρονα με τη συγκρότηση Επιτροπής για την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της. Ως Εναλλακτική Παρέμβαση τοποθετήθηκαμε υπέρ της ανάληψης του εξόδου της αναβάθμισης και δηλώθηκε συμμετοχή του συμβούλου μας Θ. Καμπαγιάννη στη δημιουργηθείσα επιτροπή.
Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκρότησε επιτροπή για την εκπόνηση Κανονισμού Λειτουργίας του ΔΣ με βάση το προσχέδιο που είχε δημιουργηθεί από τον τέως σύμβουλο κ. Περάκη. Ως Εναλλακτική Παρέμβαση τοποθετηθήκαμε υπέρ της δημόσιας και δια ζώσης λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου. Προβλήματα προσωπικών δεδομένων αντιμετωπίζονται παγίως με την συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών όπου πρέπει. Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα που έχει ήδη διατυπωθεί από το ψηφοδέλτιο των Άμισθων Μαχόμενων Δικηγόρων να παρακολουθεί αντιπρόσωπός τους τις συνεδριάσεις (με λινκ ή διά ζώσης) θα πρέπει να ικανοποιηθεί πριν την εκπόνηση του Κανονισμού. Ο Πρόεδρος επιφυλάχθηκε να απαντήσει όταν θα έχει εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο συζήτησε τη σύναψη συμφωνίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την πρόσβαση στη βάση δεδομένων της ισχύουσας και προϊσχύουσας νομοθεσίας σε όλους τους πολίτες. Ο ΔΣΑ θα προσφέρει τη βάση δεδομένων της νομοθεσίας που ήδη υπάρχει στον Ισοκράτη και το Υπουργείο θα χρηματοδοτεί ετήσια τον Σύλλογο (αντί πχ να ιδρύσει καινούργια βάση δεδομένων ή να συμβληθεί με ιδιώτες). Ως Εναλλακτική Παρέμβαση τοποθετηθήκαμε υπέρ του δικαιώματος πρόσβασης στη νομοθεσία από όλους τους πολίτες με όρους δημόσιου αγαθού. Εκφράσαμε επιφυλάξεις για την ανάληψη του συνόλου της ευθύνης από τον ΔΣΑ για το ορθό περιεχόμενο της βάσης δεδομένων (πχ όσον αφορά εγκυκλίους, κλπ), με δεδομένο κιόλας ότι πλέον η πρόσβαση δεν θα αφορά κάποιες δεκάδες χιλιάδες νομικούς, αλλά εκατομμύρια πολίτες. Κατά την ενημέρωση που έγινε, είναι σχεδόν έτοιμη η νέα μορφή του Ισοκράτη (μνημόνιο που είχε υπογραφεί ανάμεσα σε ΔΣΑ και Singular Logic) και σύντομα θα είναι διαθέσιμη για τα μέλη μας.
Έγινε ενημέρωση από τον σ. Ανδρέα Κουτσόλαμπρο όσον αφορά την κατάσταση διάλυσης στο Ταμείο μας (υποστελέχωση, μετάθεση κρίσιμων και έμπειρων υπαλλήλων σε άλλα πόστα) και την αδυναμία εξυπηρέτησης των συναδέλφων. Οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής καταθέσαμε τα βασικά σημεία της επιστολής που έχουμε αποστείλει στο ΔΣ με επίκεντρο: α. το ύψος των εισφορών που είναι δυσβάστακτο για χιλιάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους, β. τις εισφορές των “συνεργατών” και την ανάγκη περιφρούρησης της εκδοθείσας υπουργικής απόφασης, γ. τις σκανδαλώδεις βεβαιώσεις οφειλών από το ΚΕΑΟ και δ. την ανάγκη στελέχωσης και προσωπικού στο Ταμείο μας και στον ΕΦΚΑ. Για να δοθούν λύσεις, χρειάζεται μαζική κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας όπου να αξιώσουμε νέα γενναία ρύθμιση, αποσύνδεση πληρωμής των τρεχουσών εισφορών από τις δόσεις των οφειλών, συγχώνευση δόσεων, παύση των εξοντωτικών ΠΒΟ, προσωπικό για τα ταμεία, κοκ. Ο Πρόεδρος αποδέχτηκε την ανάγκη μαζικής κινητοποίησης πανελλαδικού χαρακτήρα, η οποία ωστόσο θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο αφού πρώτα επιδιωχθούν επαφές με τον ΕΦΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας. Τέθηκε επίσης το ζήτημα της περιφρούρησης της νέας Υπουργικής Απόφασης για τις εισφορές των συνεργατών, για την οποία το Συμβούλιο συγκρότησε επιτροπή.
Όσον αφορά το ζήτημα πειθαρχικού ελέγχου για αντιδεοντολογικές ενέργειες δικηγόρων και το φαινόμενο των τηλεδικών, θέσαμε το ζήτημα του απαραίτητου πειθαρχικού ελέγχου απέναντι σε συμπεριφορές που εκθέτουν το δικηγορικό λειτούργημα και αποτελούν άγρα πελατών και δημοσιότητας, την ίδια στιγμή που θα περιφρουρηθεί το δικαίωμα του δικηγόρου να υπερασπιστεί και δημόσια τον εντολέα του, ιδίως σε περιπτώσεις φαλκίδευσης δικαιωμάτων και κρατικών σκευωριών. Για να διευκολυνθεί η λειτουργία των πειθαρχικών διαδικασιών (που ωστόσο μπορούν να χωρήσουν και σήμερα με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΣΑ) χρειάζεται να υπάρξει επιτροπή αναθεώρησης του Κώδικα Δικηγόρων, που ως νομοθέτημα είναι σήμερα αντιδημοκρατικό καθώς περιορίζει τα δικαιώματα των μελών του ΔΣΑ καταργώντας τις Γενικές Συνελεύσεις, αφήνοντας ανέλεγκτες τις αποφάσεις του ΔΣ και δημιουργώντας το σημερινό προεδροκεντρικό σύστημα. Στην τοποθέτηση του Προέδρου (θα υπάρξει και σχετικό κείμενο) που αρκέστηκε στην επανάληψη γενικών αληθειών, οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής ψήφισαν λευκό.
Όσον αφορά το θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορά το ζήτημα των ΑΜΕΑ και της προσβασιμότητας στη δικαιοσύνη, ορίστηκε σύμβουλος προσβασιμότητας του ΔΣΑ για ζητήματα ΑΜΕΑ ο σ. Βαγγέλης Αυγουλάς ο οποίος ανέλαβε να καταρτίσει σχετική εμπεριστατωμένη εισήγηση σε συνεργασία με τους συμβούλους και τις παρατάξεις.
Θανάσης Καμπαγιάννης, Δημήτρης Σαραφιανός, σύμβουλοι στο ΔΣ του ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.