Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Αναφορά για εσφαλμένη ερμηνεία της ΠΝΠ της κακοκαιρίας Ελπίς

Σας γνωστοποιούμε την από 9/2/2022 αναφορά του συμβούλου της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής Δημήτρη Σαραφιανού στο ΔΣ του ΔΣΑ σχετικά με καταγγελίες συναδέλφων για εσφαλμένη ερμηνεία της ΠΝΠ που εξεδόθη με αφορμή την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων κατά την κακοκαιρία Ελπίς:

“[Προς τον Πρόεδρο και τους/τις συμβούλους του ΔΣ του ΔΣΑ]

Ενημερώθηκα από συναδέλφους ότι,

α) παρά τη σαφή διάταξη του άρθρου όγδοου παρ. 3 της ΠΝΠ «Επείγουσες φορολογικές, τελωνειακές και συναφείς ρυθμίσεις, επείγουσες διατάξεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας» (ΦΕΚ Α 14/29.1.2022), σύμφωνα με την οποία «Ειδικά για την κατάθεση προτάσεων και προσθήκης – αντίκρουσης ενώπιον δικαστηρίων, των οποίων η λειτουργία ανεστάλη δυνάμει των υπ’ αρ. 4034/24.1.2022 και 4035/26.1.2022 αποφάσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης, το χρονικό διάστημα από τις 24 Ιανουαρίου 2022 μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας, δεν υπολογίζεται στις προθεσμίες των άρθρων 237 και 238, της παρ. 2 του άρθρου 468, της περ. στ’ της παρ. 1 του άρθρου 591, της παρ. 1 του άρθρου 524, της παρ. 2 του άρθρου 509, του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 548 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/1985, Α’ 182 [ΚΠολΔ]), καθώς και στις προθεσμίες που ορίζονται στον ν. 2915/2001 (Α’ 109). Οι προθεσμίες που προβλέπονται στις ανωτέρω διατάξεις και οι οποίες θα έληγαν κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, παρατείνονται και λήγουν επτά (7) ημέρες από τη δημοσίευσή της παρούσας […]»,από την οποία προκύπτει ότι το χρονικό διάστημα από τις 24 Ιανουαρίου 2022 μέχρι τη δημοσίευση της ΠΝΠ, δεν υπολογίζεται στις προθεσμίες των άρθρων 237 και 238 (μεταξύ άλλων) του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την κατάθεση προτάσεων και προσθηκών και τούτο αφορά στο σύνολο των υποθέσεων για τις οποίες η προθεσμίες κατάθεσης προτάσεων και προσθηκών είχαν εκκινήσει κατά τη διάρκεια της περιόδου 25-28/1, και όχι μόνο τις υποθέσεις στις οποίες οι προθεσμίες αυτές έληγαν εντός του προαναφερόμενου διαστήματος (για τις δεύτερες περιπτώσεις υπάρχει ειδική πρόβλεψη παράτασης επτά (7) ημερών στο δεύτερο εδάφιο της διάταξης)

β) σε επικοινωνία με τη Γραμματεία του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σήμερα 9.2.2022 για λόγους ασφάλειας και επιβεβαίωσης των ανωτέρω, οι αρμόδιοι υπάλληλοι στην κατάθεση εξέφρασαν την άποψη ότι η διάταξη δεν είναι σαφής και συστήνεται η κατάθεση προτάσεων/ προσθηκών μέχρι την καταληκτική προθεσμία ως αυτή είχε, χωρίς δηλαδή να λαμβάνεται υπόψη η ανωτέρω διάταξη της ΠΝΠ, γιατί υπάρχει κίνδυνος να κριθούν εκπρόθεσμες.

γ) Από τα ανωτέρω προκαλείται σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της ισότητας των όπλων των διαδίκων, είτε (στην υποθετική περίπτωση που θεωρούσαμε ότι πράγματι δεν αναστέλλεται η προθεσμία με την διάταξη της ΠΝΠ και συνάδελφοι ακολουθήσουν το γράμμα της) τυχόν ερημοδικίες.

Συνεπώς παρίσταται αναγκαία μια διευκρινιστική ανακοίνωση, ιδανικά του Πρωτοδικείου Αθηνών”.

(Η φωτό από τη σελίδα της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή