Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Εκλογές ΔΣΑ: Ψηφίζουμε Θ. Καμπαγιάννη για πρόεδρο και Εναλλακτική στο ΔΣ! (του Γ. Βλάχου)

Στις εκλογές του ΔΣΑ, ψηφίζουμε Θ. Καμπαγιάννη για πρόεδρο και Εναλλακτική για το ΔΣ!

[Γράφει ο Γιώργος Βλάχος, δικηγόρος και υποψήφιος σύμβουλος ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.]

Το πρώτο και σημαντικότερο που διακυβεύεται στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας είναι η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων. Οι Διοικήσεις εδώ και πολλά χρόνια έχουν κάνει ό,τι περνά απ’ το χέρι τους για να αποστρέψουν την πλειοψηφία των συναδέλφων από τη συμμετοχή και την παρέμβαση στα τεκταινόμενα του Συλλόγου. Ιδίως οι αρχαιρεσίες κάθε τέσσερα χρόνια ήταν ένα αποφασιστικό πλήγμα πλάι στην επί της ουσίας κατάργηση των γενικών συνελεύσεων για την όσο το δυνατόν αμεσότερη έκφραση των εικοσιτρίων χιλιάδων δικηγόρων της Αθήνας. Ήδη στις αρχαιρεσίες του 2017 η συμμετοχή ήταν 55%. Χαμηλή για ένα κλάδο κατά κανόνα πολιτικοποιημένων και κοινωνικά ευαισθητοποιημένων επιστημόνων. Η τετραετία Δημ. Βερβεσού έφερε σε τόσο χαμηλά υπόληψη το Δικηγορικό Σύλλογο όσο ποτέ άλλοτε. Από ένας μαχητικός κοινωνικός φορέας κατέληξε σε υποτακτικό εντολοδόχο κάθε εξοντωτικής πολιτικής για τον κλάδο. Είναι λογικό πολλές και πολλοί συνάδελφοι να αισθάνονται ότι ο Σύλλογος δεν τους εκφράζει κι ότι δεν έχει την υπόληψη να τους εκπροσωπήσει. Γι’ αυτό και απέχουν από τις εκλογές.

Το δεύτερο είναι η συμμετοχή των νέων συναδέλφων, όσων έχουν λιγότερα από δέκα χρόνια στο επάγγελμα. Εκείνων δηλαδή που κάθε μήνας είναι και μια ανασκόπηση αν αξίζει τον κόπο. Αυτών που τα δίκαια, οι επαγγελματικές ευκαιρίες, οι παροχές και τα συμφέροντα έχουν εξανεμιστεί την δεκαετία μετά το μαύρο καλοκαίρι της επιβολής του Φ.Π.Α. (2010). Αυτών που μπαίνουν τώρα στο επάγγελμα και αντιμετωπίζουν τον καταπέλτη της ασφαλιστικής εισφοράς. Που αναζητούν δουλειά με τους χειρότερους όρους από ποτέ. Πολλοί συνάδελφοι αισθάνονται ότι ο ΔΣΑ δεν τους εκφράζει, δεν νοιάζεται γι’ αυτούς. Γι’ αυτό και απέχουν.

Το τρίτο είναι η ελπίδα. Η ανάγκη να εκφραστεί μέσα στον ΔΣΑ με ορατό τρόπο, δηλαδή με μεγάλο εκλογικό ποσοστό, τέτοιο που να το νιώσουν ως επικίνδυνο οι ηγεσίες, το ρεύμα των συναδέλφων που αναζητά έναν άλλο δρόμο από τον κατήφορο που μας έχουν οδηγήσει. Η εκλογική αποτύπωση όλων αυτών που δεν ανέχονται πλέον τις μεγαλοστομίες, τις αέναες υποχωρήσεις, την άρση κάθε αντίστασης, την αγνόηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας, τον κρυφό ή φανερό εθνικισμό, το ρατσισμό και το μισογυνισμό.Μπροστά λοιπόν σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα η Εναλλακτική Παρέμβαση κινείται όπως κινήθηκε σε όλη τη θητεία του απερχόμενου δ.σ.. Μέσα σε αυτό με την ανάδειξη και επιμονή της σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τους συναδέλφους, αλλά και την κοινωνία ολόκληρη, την ίδια τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ελευθερία, το Σύνταγμα. Έξω από το δ.σ. με την καθημερινή δράση των συναδέλφων σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα.

Με αυτή τη λογική, ότι μέσα και έξω από το δ.σ δε θα πάψουμε ούτε στιγμή να στεκόμαστε και να αγωνιζόμαστε, καλούμε τους συναδέλφους στην Αθήνα να μας στηρίξουν. ΜΕ τις αρχές που κινούμαστε 30 χρόνια, επιδιώκουμε ο Νοέμβριος του 2021, μιας τόσο δύσκολης και αντιφατικής χρονιάς, να είναι η αφετηρία για μια μεγάλη αλλαγή στον εκλογικό αλλά και πολιτικό συσχετισμό μέσα στον ΔΣΑ.

Με αυτή τη λογική διαλέξαμε έναν απ’ τους αξιότερους συναδέλφους μας, το Θανάση Καμπαγιάννη, να είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς εκφράζει πραγματικά και συμβολίζει πολιτικά όλα όσα θέλουμε να είμαστε: μαχητές της ελευθερίας, υπερασπιστές των δικαιωμάτων, συνάδελφοι για τους συναδέλφους.

Η αλλαγή πορείας του Δ.Σ.Α. μπορεί να πραγματοποιηθεί πρώτα απ’ όλα μέσα από την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στο διοικητικό συμβούλιο. Το αγωνιστικό μαζικό ρεύμα που εκφράζεται για την υποψηφιότητα του Θανάση Καμπαγιάννη είναι το πρώτο βήμα που αποτυπώνει την διάθεση για μια ριζική τομή στη φυσιογνωμία του Δικηγορικού Συλλόγου. Όμως, εξαιτίας του εκλογικού συστήματος, που διαχωρίζει την ψήφο στον υποψήφιο Πρόεδρο από τη δύναμη μέσα στο διοικητικό συμβούλιο, είναι εξίσου σημαντική και η στήριξη της Εναλλακτικής Παρέμβασης στην εκλογή των Συμβούλων. Εκεί θα δοθεί η μεγάλη μάχη για την έκφραση με περισσότερες έδρες, και άρα μεγαλύτερη δύναμη, αυτού του αγωνιστικού ρεύματος.

Σε αυτές τις εκλογές καλούμαστε και καλούμε κάθε μία και κάθε έναν να έρθει και με την ψήφο του να φέρει πιο μαζικά, πιο δυνατά και με περισσότερες έδρες στο δ.σ. του ΔΣΑ την Εναλλακτική Παρέμβαση.

Να μην απαξιώσουμε τις εκλογές. Να μην υποτιμήσουμε τη δύναμη της ψήφου μας. Να μην κάνουμε τη χάρη στις παρατάξεις όλων όσων μας οδήγησαν στην κατηφόρα να έχουν τον ίδιο χώρο στο ΔΣ.

Στην κάλπη του προέδρου, Θανάσης Καμπαγιάννης – Στην κάλπη των συμβούλων, Εναλλακτική Παρέμβαση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή