Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Εκλογές ΔΣΑ: Επιβράβευση της στασιμότητας ή ανάδειξη του ρεύματος αγώνα; (του Θ. Συμεωνίδη)

Αναδημοσιεύουμε κείμενο του δικηγόρου Θ. Συμεωνίδη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών (22/10/2021).

Εκλογές ΔΣΑ: Επιβράβευση της στασιμότητας ή ανάδειξη του ρεύματος αγώνα; (του Θ. Συμεωνίδη*)

Με την εφαρμογή των μνημονίων η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος έχει καταστεί δυσκολότερη για το μεγάλο κομμάτι των δικηγόρων που επιλέγουν είτε το άνοιγμα ενός γραφείου, είτε τη παροχή εργασίας σε άλλους δικηγόρους. Η αύξηση των εξόδων (φορολογίας, Φ.Π.Α. 24 % και ασφαλιστικών εισφορών) έχουν φέρει σε δύσκολη θέση πολλές δεκάδες δικηγόρων ενώ ο νέος δικηγόρος επιλέγει κυρίως το δρόμο της έμμισθης δικηγορίας λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί στα αυξημένα τρέχοντα έξοδα. Μιας έμμισθης δικηγορίας που χαρακτηρίζεται από την «έλλειψη» κανόνων και συγκεκριμένα από τα μη οριοθετημένα ωράρια, μη προσδιορισμένο αντικείμενο εργασίας (ο ασκούμενος και ο νέος δικηγόρος αναλαμβάνουν τη «χαμαλοδουλειά» της κατάθεσης δικογράφων ή και της πληρωμής λογαριασμών κ.α.), ενώ η αμοιβή βασίζεται στη «συμφωνία» μεταξύ του δικηγόρου εργοδότη και του έμμισθου. Τέλος η διακοπή της σχέσης εργασίας δεν συνεπάγεται και την καταβολή αποζημίωσης απόλυσης αλλά ονομάζεται «διακοπή συνεργασίας». Στις δε πρόσφατες καραντίνες, υπήρξαν δικηγορικά γραφεία που προχώρησαν σε «αναστολή» των συνεργασιών χωρίς την καταβολή μισθού ή αποζημίωσης.

Ύστερα από τρεις καραντίνες και ισάριθμα κλεισίματα των δικαστηρίων σε χρονικό διάστημα ενός έτους και κάποιων μηνών, η μόνη αποζημίωση που έλαβε ο δικηγόρος είναι το ποσό των 600 ευρώ που αρχικά θα λάμβανε ως αποζημίωση για την συμμετοχή σε πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης (το οποίο τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε) και το ποσό των 400 ευρώ στην περίπτωση που ο δικηγόρος εμφάνιζε μείωση εισοδημάτων από το έτος 2019 στο έτος 2020 σε ποσοστό 20 % (αν ένας δικηγόρος είχε μηδενικά εισοδήματα τα έτη 2019 και 2020 δεν δικαιούταν το επίδομα!).

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει μία σειρά μέτρων που αλλάζουν άρδην το τοπίο στους εργασιακούς χώρους αλλά και συνολικά στην κοινωνία. Εκμεταλλευόμενη την πανδημία, η κυβέρνηση «απαγόρευσε» τις διαδηλώσεις επιβάλλοντας δήθεν περιορισμούς που στην πράξη είναι μη εφαρμοστέοι, ενώ ο Νόμος 4808/2021 (γνωστός και ως νόμος Χατζηδάκη) θεσμοθέτησε την κρατική (και υπουργική) παρέμβαση στο εσωτερικό των σωματείων, στις διαδικασίες τους (γενικές συνελεύσεις) και νομιμοποιεί πλέον την απεργοσπασία.

Σε αυτό το τοπίο υποβάθμισης του δικηγορικού λειτουργήματος και της ταυτόχρονης επίθεσης σε δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έλαμψε δια της απουσίας του. Η πλειοψηφία των μελών και η ηγεσία του Διοικητικού Συμβουλίου επέλεξαν το δρόμο της σιωπής σε όσες αλλαγές αφορούσαν και αφορούν την κοινωνία (π.χ. νόμος Χατζηδάκη), και το δρόμο της «φωνής βοώντος εν τη ερήμω» όταν οι ρυθμίσεις περιελάμβαναν ή εξαιρούσαν τους δικηγόρους. Πέρα από κάποιες ανακοινώσεις της Ολομέλειας και του ΔΣΑ, πόσο διεκδικητική στάση κράτησε ο ΔΣΑ σχετικά με το κλείσιμο των δικαστηρίων και την άρνηση επιδότησης των δικηγόρων τις περιόδους της καραντίνας?

Ο ΔΣΑ, ο οποίος με την σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «συνέστηνε» το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2015 αποδεικνύοντας την απόσταση μεταξύ ηγεσίας του ΔΣΑ και κοινωνίας, πρέπει να αποκτήσει διεκδικητική φωνή και άποψη για τα τεκταινόμενα στην κοινωνία. Δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία υποταγής στα συμφέροντα των δικηγορικών εταιρειών και μεγάλων δικηγορικών γραφείων, την πορεία «υπακοής» στους κυβερνώντες και της (ταυτόχρονης) απομάκρυνσης των δικηγόρων από την κοινωνία και τις ανάγκες της. Χρειάζεται στις εκλογές του ΔΣΑ να αναδειχτεί το ρεύμα της αντίστασης, του αγώνα για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών, της καταστολής και των αντιδημοκρατικών νόμων.

Η συλλογικότητα «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή» συμμετέχει στις εκλογές του ΔΣΑ στις 28 και 29 Νοέμβρη 2021 με επικεφαλής τον αγωνιστή εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών Θανάση Καμπαγιάννη. Στόχος της «Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής» είναι η ενεργή συμμετοχή των δικηγόρων στις συλλογικές διαδικασίες, η έκφραση των αγωνιστικών διαθέσεων ανατροπής των αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών και ο αγώνας για διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και στήριξης των κινητοποιήσεων της νεολαίας και του λαού για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή.

* Ο Θεόδωρος Συμεωνίδης είναι δικηγόρος, πρώην σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή