Δελτίο τύπου, 16/7/2020, για τη συνέντευξη δικηγόρων στον ΔΣΑ:
“Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 16/7/2020, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, από τους δικηγόρους υπεράσπισης των συλληφθέντων του συλλαλητηρίου της 9ης Ιουλίου, ημέρα ψήφισης του νόμου κατά του δικαιώματος στη διαδήλωση.
Τη συνέντευξη άνοιξε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”, λέγοντας: “Στην Ελλάδα, υπάρχει αυτή τη στιγμή συστημικό πρόβλημα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας”. “Η εικόνα της ΕΛΑΣ είναι σήμερα άθλια”, είπε, ανατρέχοντας σε πρόσφατα παραδείγματα και αναδεικνύοντας τις κυβερνητικές ευθύνες: “Ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γνωρίζει και, όχι μόνο ανέχεται, αλλά ενεργητικά συγκαλύπτει αυτά τα παράνομα κυκλώματα. Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι”.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι συνήγοροι: Γιώργος Κακαρνιάς, Άννυ Παπαρρούσου, Δημήτρης Σαραφιανός, Θοδωρής Συμεωνίδης, Σπύρος Τζουανόπουλος, Βασίλης Τζούφης, και Μαριάννα Τσίχλη . Οι συνήγοροι μίλησαν για “διάτρητα κατηγορητήρια”, που θα καταπέσουν στο ακροατήριο και που αποκλειστικό σκοπό έχουν τον έλεγχο και την πειθάρχηση των διαδηλωτών υπό το φόβητρο των περιοριστικών όρων. Ο Γ. Κακαρνιάς μίλησε για “στοχευμένες και προσχεδιασμένες συλλήψεις”. Την υπόθεση του σοβαρού τραυματισμού της Αγγελικής Κουτσουμπού από μοτοσικλέτα της ομάδας ΔΙΑΣ το 2009 θύμισε η Άννυ Παπαρρούσου, συγκρίνοντάς την με τον τρόπο κίνησης της νέας μηχανοκίνητης ομάδας ΔΡΑΣΗ με στόχο το πλήθος. Την αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου για τις διαδηλώσεις ανέπτυξε ο Δημήτρης Σαραφιανός, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό μόνο με βάση το «Σύνταγμα» του Παπαδόπουλου του 1968/1973”. Στόχος της αστυνομίας την προηγούμενη Πέμπτη ήταν η διάλυση της συγκέντρωσης”, είπε ο Θ. Συμεωνίδης. Ο Σ. Τζουανόπουλος μίλησε για τις αστυνομικές υπερεξουσίες με βάση τον νέο νόμο, ενώ ο Βασίλης Τζούφης αναφέρθηκε σε συνολικό χτύπημα στα δικαιώματα με στόχο τις πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, μέλη των οποίων είναι οι συλληφθέντες. Η Μαριάννα Τσίχλη θύμισε το χρονικό της αστυνομικής αυθαιρεσίας από την υπόθεση Ινδαρέ μέχρι τον άγριο ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου και μίλησε για την ανάγκη προάσπισης του δικαιώματος στη διαδήλωση.
Έγιναν, επίσης, παρεμβάσεις από τον Δημήτρη Ρέστο, φοιτητή εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ, του οποίου μέλος είναι ένας από τους συλληφθέντες, και τον Δημήτρη Πετρόπουλο, ηλεκτρολόγο-μηχανικό και πρόεδρο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.
Η συνέντευξη έκλεισε με κάλεσμα στην απογευματινή διαδήλωση στις 7μμ στα Προπύλαια και με τη δέσμευση ότι το κάλεσμα του πατέρα του Βασίλη Μάγγου “να φτιαχτεί ένα κίνημα όχι μόνο για τον Βασίλη αλλά συνολικά ενάντια στην αστυνομική βία” θα γίνει υπόθεση όλων μας, με ιδιαίτερη τη συμβολή και του νομικού κόσμου”.
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την παρέμβαση του συμβούλου της ΕΠ-ΔΑ Θανάση Καμπαγιάννη:
“Αφορμή για τη σημερινή συνεντευξη τυπου είναι το όργιο αστυνομικής βίας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση την Πέμπτη 9 Ιουλίου, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Θα ακούσετε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που υπερασπιστηκαν τους διαδηλωτές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες. Και θα τους ακούσετε στον φυσικό μας χώρο, εδώ στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ο Σύλλογός μας τοποθετήθηκε ρητά για την αντισυνταγματικότητα των επίμαχων διατάξεων που ψηφίστηκαν εκείνη τη μέρα με την από 8/7/2020 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (συγκεκριμένα έκρινε αντισυνταγματική την υποχρεωτική γνωστοποίηση συγκέντρωσης στην αστυνομία επί ποινή διάλυσης αυτής σε συνδυασμό με την αντικειμενική αστική ευθύνη οργανωτή, κοκ).
Αυτό που θα ήθελα εγώ από την πλευρά μου να τονίσω είναι το πλαίσιο των συμβάντων της 9 Ιουλίου. Τα γεγονότα αυτά δεν είναι “μεμονωμένα περιστατικά”. Ανήκουν σε μια μακρά διαδοχή γεγονότων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Αυτό μας κάνει να μπορούμε μετά λόγου γνώσεως να πούμε: Στην Ελλάδα, υπάρχει αυτή τη στιγμή συστημικό πρόβλημα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Για το πρόβλημα αυτό ευθύνονται όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, και αυτές που δημιούργησαν το απόστημα και αυτές που δεν το έσπασαν. Αυτή τη στιγμή το απόστημα τρέχει πύον. Η εικόνα της ΕΛΑΣ είναι σήμερα άθλια: ηγετικά στελέχη της ΕΛΑΣ περιγράφονται σε επίσημα έγγραφα ως νονοί που πουλάνε προστασία, την ίδια στιγμή που ομάδες αστυνομικών της ΔΙΑΣ και της ΔΡΑΣΗΣ δίνουν την εικόνα συμμοριών του κοινού ποινικού δικαίου. Ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γνωρίζει και όχι μόνο ανέχεται αλλά ενεργητικά συγκαλύπτει αυτά τα παράνομα κυκλώματα. Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι.
Αυτή τη στιγμή, συνολικά, έχουμε μια κυβέρνηση που χτίζει το πολιτικό της αφήγημα πουλώντας “νόμο και τάξη”. Στην πραγματικότητα η πολιτική αυτή συνεπάγεται παραβίαση του νόμου και κατάργηση του κράτους δικαίου. Η εικόνα γενικευμένης αστυνομικής ασυδοσίας δεν είναι τυχαία. Θυμίζει εικόνα αστυνομικού κράτους, για να μετατραπεί με μεθόδους τρομοκρατίας η κυβέρνηση σε καθεστώς.
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο από πλευράς δικαιοσύνης είναι οι συστηματικές αστυνομικές σκευωρίες που στήνονται σε βάρος διαδηλωτών ή ακόμα και αμέριμνων πολιτών που έχουν την ατυχία να συναντούν διερχόμενες αστυνομικές συμμορίες. Μιλάμε για κατηγορητήρια που στήνονται προσχηματικά από αστυνομικούς με ψευδείς καταθέσεις. Το είδαμε στην ΑΣΟΕΕ στις 11/11/2019 (ήδη κατέπεσε στο ακροατήριο η συγκεκριμένη υπόθεση), το είδαμε στον Άγιο Γεώργιο της Κυψέλης στις 9/5/2020, το είδαμε στα Σεπόλια στις 24/5/2020 σε βάρος δύο ανυποψίαστων νεαρών ντελιβεράδων που τους ξυλοκόπησαν με αλυσίδες και μετά είπαν ότι είχαν σκοντάψει στη μοτοσικλέτα, μέχρι που βρέθηκε το βίντεο που τους διαψεύδει! Το είδαμε στον άγριο ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου στον Βόλο στις 13/6/2020. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι ο Βασίλης κατέληξε με τον οργανισμό του σοβαρά εξασθενημένο από τις βαριές σωματικές βλάβες που είχε υποστεί από τον αναίτιο, βάρβαρο ξυλοδαρμό του.
Αυτό που υποσχόμαστε είναι ότι θα κάνουμε το κάλεσμα του πατέρα του Βασίλη Μάγγου “να φτιαχτεί ένα κίνημα όχι μόνο για τον Βασίλη αλλά συνολικά ενάντια στην αστυνομική βία” δική μας υπόθεση. Οι νομικοί έχουμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο σ’ αυτη την προσπάθεια.”
n