Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Πρόσκληση της Εναλλακτικής για συμμετοχή στο υπό ίδρυση Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων

Πρόσκληση της Εναλλακτικής για συμμετοχή στο υπό ίδρυση Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων

Η Εναλλακτική Παρέμβαση προσκαλεί όλους τους συναδέλφους και ασκούμενους συναδέλφους, που εργάζονται για λογαριασμό άλλου δικηγόρου, γραφείου, δικηγορικής ή εμπορικής εταιρείας ή άλλη επιχείρησης στην Αττική, στη συνέλευση που έχει κληθεί για την ίδρυση Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων. Η Συνέλευση θα γίνει αύριο 19 Ιουλίου, στις 10 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β – πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι δικηγόροι στις μέρες μας : Αφού περάσουν το στάδιο της άσκησης, όπου επικρατεί η χαμηλόμισθη εργασία, κάτω και από τα επίπεδα του νόμιμου κατώτατου μισθού, ενώ απουσιάζει οποιοδήποτε επί της ουσίας ρυθμιστικό πλαίσιο, εργάζονται ως έμμισθοι συνεργάτες σε δικηγορικά γραφεία, δικηγορικές εταιρείες και νομικά τμήματα επιχειρήσεων.

Και ενώ τα παραπάνω δεν είναι πρωτάκουστα για το δικηγορικό επάγγελμα, εντούτοις τα τελευταία χρόνια η μισθωτή σχέση εργασίας στον κλάδο έχει επεκταθεί, αφενός καταλαμβάνοντας τεράστια μερίδα των συναδέλφων και αφετέρου εκτεινόμενη σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι στο παρελθόν.

Η συσσώρευση της δικηγορικής ύλης στα μεγάλα γραφεία-εταιρείες αλλά και οι επιπτώσεις των τόσων ετών οικονομικής κρίσης και μνημονιακών πολιτικών έχουν επιφέρει τα αποτελέσματά τους και στο επάγγελμά μας, το οποίο πλέον βασίζεται επάνω σε «στρατιές» μισθωτών συναδέλφων, με υποκρυπτόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, ανεξάρτητα από το νομικό χαρακτηρισμό της σύμβασής τους (έμμισθου δικηγόρου, παροχής νομικών υπηρεσιών, ή κάποια άλλη άτυπη συμφωνία).

Ο ΔΣΑ, αρνούμενος μέχρι στιγμής να αναγνωρίσει πλήρως την παραπάνω κατάσταση, έχει αποδειχθεί ιστορικά αναποτελεσματικός στο να παράσχει οποιαδήποτε ουσιαστική προστασία στον μισθωτό συνάδελφο απέναντι στην εργοδοσία του (είτε αυτή είναι έτερος δικηγόρος – δικ. εταιρεία είτε όχι).

Σε αυτή τη βάση, η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για συγκρότηση εργατικού Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων μας βρίσκει σύμφωνους. Μπορεί με αυτό τον τρόπο να δοθεί η δυνατότητα σε όλους/ες τους/τις συναδέλφους που δουλεύουν στον κλάδο ως μισθωτοί/ες, να αρθρώσουν με αποφασιστικό τρόπο συλλογικές διεκδικήσεις για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους σε μισθό, ωράριο, άδειες, επιδόματα και λοιπούς όρους εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή να αποτελέσει ασπίδα απέναντι στις απολύσεις και πάσης φύσεως εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς.

n

Δημοφιλή