Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 2/6/2020: Επίκαιρα ζητήματα και άρνηση κινητοποίησης

Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 2/6/2020: Επίκαιρα ζητήματα και άρνηση κινητοποίησης

Συνεδρίασε στις 2/6/2020, με αυτοπρόσωπη παρουσία των συμβούλων στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, το Διοικητικό Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για την υπό επεξεργασία διαδικασία έκδοσης ένορκης βεβαίωσης από δικηγόρο. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει: υπογραφή από πολίτη και δικηγόρο, σκανάρισμα και ανάρτηση μέσω portal, θέση ψηφιακής υπογραφής από ΔΣΑ και κατέβασμά της ως επίσημου εγγράφου, με την υποχρέωση προσκόμισης του πρωτοτύπου στον ΔΣΑ εντός 5 ημερών. Εγκρίθηκε η σχετική γνωμοδότηση/έκθεση της επιτροπής.

Στη συνέχεια, έγινε ψηφοφορία για την πλήρωση της μίας θέσης Αντιπροέδρου του ΔΣΑ, καθώς ο κ. Χ. Κονδύλης παραιτήθηκε από τη θέση του. Οι υποψήφιοι ήταν τρεις, οι κκ. Αναλυτής, Περάκης και Κωτσής. Έλαβαν: Αναλυτής 11, Περάκης 6 και Κωτσής 5, ενώ υπήρξαν και δύο λευκές ψήφοι. Η ψήφος του συμβούλου της Εναλλακτικής ήταν “λευκό”. Επειδή δεν υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την Πέμπτη 4/6 στις 15:30.

Όσον αφορά τις ψηφιακές υπογραφές, έγινε συζήτηση με αφορμή πρόταση του συμβούλου κ. Δ. Αναστασόπουλου. Η παρέμβαση του συμβούλου της ΕΠ-ΔΑ ήταν η εξής: δεν υπάρχει, όπως φαίνεται, κόψιμο δρόμου από την γνωστή διαδικασία (αυτοπρόσωπη παρουσία με παροχή usb) ούτε με τις περίφημες 150.000 ψηφιακές υπογραφές (θα δοθούν τελικά αποκλειστικά στον στενό δημόσιο τομέα) ούτε με λεφτά του ΕΣΠΑ για τα οποία δεν υπάρχουν καν προκηρυχθέντα προγράμματα. Με κινητοποίηση των πόρων του Συλλόγου, κατέστη εφικτό να δοθούν πολύ περισσότερες ψηφιακές υπογραφές τις τελευταίες βδομάδες (η ενημέρωση είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 χιλιάδες ενεργές υπογραφές) και έχουν ήδη κλειστεί 1460 νέα ραντεβού τον μήνα Ιούνιο.

Κατόπιν έγινε ενημέρωση για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογίων, καθώς την Πέμπτη 4/6 θα υπάρξει συνάντηση του Προέδρου του ΔΣΑ με συναρμόδιους φορείς. Με δεδομένο ότι ξεκίνησε από 1/6 και η λειτουργία κτηματολογικού γραφείου για τον Δήμο Αθήνας (στις εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι), το Συμβούλιο άκουσε τις εισηγήσεις των συμβούλων Κουτκιά, Κορδώνη και Σταυρόπουλου και κατήρτισε σώμα προτάσεων για την εξυπηρέτηση των δικηγόρων (διευρυμένο ωράριο, ηλεκτρονικές αιτήσεις ΚΑΙ παραλαβές πιστοποιητικών, επίλυση προβλημάτων με μεγαρόσημα, προμήθεια POS, κλπ).

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, θέσαμε μετ’ επιτάσεως την ανάγκη για διοργάνωση μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας του ΔΣΑ στο Υπουργείο Εργασίας για την υλοποίηση του διεκδικητικού μας πλαισίου και τη χορήγηση της αποζημίωσης των 800 ευρώ που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί για τον μήνα Μάιο. Τονίσαμε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης που ανέστειλε τη λειτουργία των δικαστηρίων επί τρεις μήνες και θεωρεί ότι ξεμπέρδεψε μαζί μας με 600 (!) ευρώ. Δηλώσαμε ακόμα πώς δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία (πχ απαγόρευση κυκλοφορίας, μέτρα για τον κορονοϊό) να μην διοργανωθεί μια μαζική παράσταση διαμαρτυρίας με παρουσία όλων των μελών ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων πανελλαδικά και με μαζικό κάλεσμα παρουσίας προς τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους της Αθήνας. Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η θέση της κυβέρνησης μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Βεσυρόπουλου στη Βουλή είναι καθαρή (ότι δηλαδή ΔΕΝ θα πάρουμε καμία αποζημίωση) αλλά απέφυγε να θέσει το αίτημα σε ψηφοφορία, λέγοντας ότι “υπάρχουν ανοιχτά αιτήματα” (ΟΑΕΔ, κλπ) και παραπέμποντας το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση.

Γενικά, ο φόβος μην τυχόν και “κακοκαρδίσουμε” την γαλαντόμο κυβέρνηση των 200 ευρώ τον μήνα έχει φωλιάσει στην ηγεσία των Δικηγορικών Συλλόγων. Καθόλου παράλογο, αφού αν δεν σου λείπουν, η αποζημίωση των 800 ή των 500 ευρώ δεν σου κάνει και καμία διαφορά.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.

n

Δημοφιλή