Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 23/1/2020: για το υπό ίδρυση Κέντρο Επιμόρφωσης και Κατάρτισης

“Είμαστε ακόμα πολύ πίσω! Σε Συλλόγους άλλων χωρών, δεν παίρνεις την ετήσια δικηγορική κάρτα αν δεν παρακολουθήσεις σεμινάρια κατάρτισης”. Με αυτή τη φράση του αντιπροέδρου του ΔΣΑ Χ. Κονδύλη, ξεκίνησε η συζήτηση στο ΔΣ του ΔΣΑ για το υπό δημιουργία Κέντρο Διά Βίου Κατάρτισης του ΔΣΑ. Την εισήγηση έκανε ο συνάδελφος Παν. Περράκης που ετοίμασε το Καταστατικό της υπό ίδρυση ΑΜΚΕ.

Η επέκταση και η συστηματοποίηση του επιστημονικού έργου του Συλλόγου είναι αυτονόητο κομμάτι της δράσης του. Ωστόσο, η συζήτηση για τη δημιουργία χωριστού νομικού προσώπου με τα χαρακτηριστικά που ακούσαμε στη συνεδρίαση του ΔΣ δεν αποσκοπεί σε αυτό. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε την πρόβλεψη για πιστοποιήσεις (ποινικολόγος, εργατολόγος, κλπ), για δίδακτρα σε σεμινάρια, για κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα διεκδικήσει το νέο νομικό πρόσωπο και ούτω καθεξής; Μάλιστα κάποιες παρεμβάσεις συμβούλων, που τυπικά δήλωσαν τη διαφωνία τους, είχαν να κάνουν με τον “ανταγωνισμό” του νέου νομικού προσώπου του ΔΣΑ με το ΑΚΚΕΔ Προμηθέας. “Γιατί ξοδέψαμε μισό εκατομμύριο ευρώ για τον Προμηθέα και τώρα ερχόμαστε να φτιάξουμε νέο νομικό πρόσωπο;”, αναρωτήθηκε ο σύμβουλος Καλαντζόπουλος. Άλλες παρεμβάσεις επέμειναν στο ότι ήδη έχουν “μοιραστεί” τα πόστα (σύμβουλος Αναστασόπουλος), γεγονός που έκανε εμάς τους “αδαείς” (ομολογούμε ότι δεν ξέρουμε τα πράγματα “από τα μέσα”) να παρακολουθούμε μια συζήτηση που έμοιαζε με αντιπαράθεση χωριστών μαγαζιών προς άγραν πελατείας.

Η τοποθέτηση του συμβούλου της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής ήταν η εξής: όποιος συνάδελφος μάθει ότι συζητάμε να ξοδέψουμε για αρχή 20 χιλιάδες ευρώ για ένα Κέντρο από το οποίο σύμβουλος λέει οτι στο μέλλον παίζει να εξαρτάται και η λήψη της κάρτας του Συλλόγου (!), θα μας πάρει με τις πέτρες. Η επιστημονική δουλειά του Συλλόγου δεν μπορεί να αποβεί σε επιχειρηματικό κυνήγι του Συλλόγου (συζητήθηκαν τα δίδακτρα που θα μπουν σε παρακολουθούντες τα σεμινάρια κλπ), πόσο δε μάλλον δεν μπορεί να είναι σε βάρος των μελών του Συλλόγου. Οι συνάδελφοι ήδη πληρώνουν πολλά μέσα από την ετήσια συνδρομή και τα γραμμάτια. Ο Σύλλογος, αντί να κυνηγάει να μπει στο παιγνίδι των πιστοποιήσεων (ανοίγοντας κιόλας την όρεξη σε μελλοντικές νομοθετικές παρεμβάσεις), θα έπρεπε να βγάλει ανακοίνωση καταγγελίας του νόμου για τα κολέγια, που είναι καταφανώς αντισυνταγματικός. Είμαστε ενάντια στο ΚΕΚ και υπέρ της επέκτασης και συστηματοποίησης του επιστημονικού έργου του ΔΣΑ. Αν ψηφιστεί απο την πλειοψηφία, θα απαιτήσουμε να μην σημάνει οποιαδήποτε επιβάρυνση για συναδέλφους και οποιοδήποτε εμπόδιο στην άσκηση του επαγγέλματος.

Το Κέντρο ψηφίστηκε επί της αρχής από την πλειοψηφία και η συζήτηση θα συνεχιστεί στο ΔΣ της 29/1/2020.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ του ΔΣΑ για την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.

n

Δημοφιλή