Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Πραξικοπηματική διάλυση του ΔΣ από τον Παξινό στις 20/3

Με ειλημμένη την απόφαση να λυθεί η αποχή των δικηγόρων και μάλιστα να ανακοινωθεί  πριν καν τεθεί σε ψηφοφορία το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και χωρίς καν να έχει γίνει δεκτή καμμία από τις έστω επιμέρους τροπολογίες που ζητούσε, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. με τη σύμπραξη των συμβούλων της παράταξής του καθώς και εκείνων της παράταξης του Μ. Ζαφειρόπουλου, και με την (σκόπιμη) απουσία των περισσοτέρων συμβούλων της παράταξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ψήφισαν να μην γίνει Γενική Συνέλευση του Δ.Σ.Α. προτού καν ακουσθεί η σχετική πρόταση, και όταν αυτή διατυπώθηκε από τον υπογράφοντα, αρνήθηκε να την θέσει σε ψηφοφορία.

Αντί αυτής μάλιστα, χωρίς να έχει θέσει τέτοιο θέμα στην ημερήσια διάταξη, προχώρησε σε φανερά προσχεδιασμένη με τους συμβούλους του «απόφαση» του Δ.Σ., με την οποία το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. ζητά να τροποποιηθεί ο κώδικας δικηγόρων στη σχετική διάταξη για τα όρια απαρτίας Γ.Σ. και αυτά να είναι το 1/10 των εγγεγραμμένων μελών (δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα 2.020 μέλη) αντί του ισχύοντος ορίου απαρτίας των 800 μελών.

Στη συνέχεια και πάντα με τη σύμπραξη των συμβούλων του και εκείνων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διέλυσε αυθαίρετα τη συνεδρίαση και ενώ εκκρεμούσε να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία η πρότασή μας για συνέχιση της αποχής όλη την επόμενη εβδομάδα και σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του Δ.Σ.Α., αρχικής στις 26/3/2008 και επαναληπτικής στις 27/3/2008 για να αποφασίσει το σώμα για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

Τα παραπάνω ανήκουστα συνέβησαν μπροστά στα μάτια δεκάδων, κυρίως νέων δικηγόρων, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Δ.Σ. εκφράζοντας δυναμικά την αγωνία τους για τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού και για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, όπως ήδη με μαζικές Γ.Σ. αποφάσισαν οι δικηγορικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Κορίνθου κ.α. Ήδη μάλιστα είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 200 υπογραφές δικηγόρων που ζητούσαν τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, ενώ από το πρωί λειτουργούσε μικροφωνική εγκατάσταση στα γραφεία του Δ.Σ.Α. μέσω της οποίας η παράταξή μας ενημέρωνε τους συναδέλφους για το ασφαλιστικό και ζητούσε τη σύγκληση Γ.Σ.

Όμως οι επιλογές των συνδικαλιστών Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ ήταν διαφορετικές. Επιμερίζοντας τους ρόλους και το συνδικαλιστικό κόστος προκάλεσαν την αυθαίρετη λήξη των κινητοποιήσεων, ξεπουλώντας την αγωνία και τον αγώνα χιλιάδων συναδέλφων, που στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την αποχή, καθώς και των συλλόγων που βρίσκονται ήδη σε αποχή την επόμενη εβδομάδα και έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα συμπαράστασης στην κυβέρνηση για την πολιτική της.

Επιπλέον βρήκαν την ευκαιρία να επιδιώξουν και θεσμικά την κατάργηση των γενικών συνελεύσεων του Δ.Σ.Α., τις οποίες άλλωστε στην πράξη έχουν καταργήσει επί πολλά χρόνια. Και τέλος διέλυσαν και το Δ.Σ., παρά την άνετη πλειοψηφία που διαθέτουν δείχνοντας ότι φοβούνται όχι μόνο την επικράτηση της αντίθετης άποψης, αλλά ακόμη και την ίδια την έκφρασή της.

Η απαξίωση και ο ευτελισμός των συνδικαλιστικών διαδικασιών στον Δ.Σ.Α. προχωρεί ακάθεκτος. Μόνη δύναμη αντίστασης ο αγώνας των δικηγόρων.

Αθήνα, 20.3.2008

 Κώστας Παπαδάκης, εκπρόσωπος της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας» στο Δ.Σ του Δ.Σ.Α.  

Δημοφιλή