21 О‘ПЂПЃО№О»ОЇОїП… 2021
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδας


θεματικές ενότητες:
1990
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
- Φεβρουάριος
- Μάρτιος
- Σεπτέμβριος
- Νοέμβριος
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2011
2019
2020
2021συνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

θέσεις - απόψεις 1999

ПѓП„ОµОЇО»П„Оµ О±П…П„О® П„О· ПѓОµО»ОЇОґО± εκτύπωση

8 Νοεμβρίου 1999

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Έξω ο δολοφόνος Κλίντον - έξω το NATO από τα Βαλκάνια


Η επίσκεψη Κλίντον στη χώρα μας και μάλιστα τέσσερεις ημέρες πριν από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σηματοδοτεί μια άμεση πρόκληση ενάντια στους αγώνες του λαού μας.

Φέτος αποκαλύφθηκε για μια ακόμα φορά ο αποκρουστικός ρόλος των ιμπεριαλιστικών βλέψεων και αναμίξεων, με την απρόκλητη σφαγή των λαών της Γιουγκοσλαυίας, την απροκάλυπτη παρέμβαση των αμερικάνικων υπηρεσιών στην παράδοση του Οτσαλάν στους δήμιους του, την επέκταση των ιμπεριαλιστικών παιχνιδιών στον Καύκασο, την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στη χώρας μας. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων που αυτοδιαφημίζεται ως φορέας ευημερίας, ειρήνης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στάζει αίμα από όλους της τους πόρους με την άμεση συναίνεση και εμπλοκή και της ελληνικής κυβέρνησης..

Οι ιθύνοντες της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα «ξέχασαν» φαίνεται γρήγορα τον πόλεμο που χτύπησε την πόρτα μας και καταδικάζουν τις εκδηλώσεις που προετοιμάζονται ενάντια στην επίσκεψη Κλίντον, μην τυχόν και δυσαρεστηθεί ο «φιλοξενούμενος» μας, δεν συμβάλλει στην υπέρ της ελληνικής αστικής τάξης ρύθμιση των ελληνοτουρκικών ανταγωνισμών ή ακόμα χειρότερα εμπλέξει και μας σε πολεμικές περιπλοκές, πέσει το Χρηματιστήριο και χάσουμε την ΟΝΕ... Ξεχνούν επίσης ότι η ιμπεριαλιστική ρύθμιση των ανταγωνισμών γίνεται πάντα προς όφελος των ιμπεριαλιστών και ανατρέπεται εύκολα από τους ίδιους προς χάρη στων συμφερόντων τους. Peace in our time που θα έλεγε και ο Τσάμπερλεν ...

Εμείς όμως δεν ξεχνάμε ότι μόνο η λαϊκή αντίσταση ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις απομακρύνει τους πολέμους και την καταπίεση.

Ιδιαίτερα όμως ανησυχητική είναι και η διαφαινόμενη περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που θα επιφέρει η επίσκεψη Κλίντον, τόσο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όσο και μετά από αυτήν. Η αστυνομοκρατία στο κέντρο της Αθήνας, που αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η απαγόρευση συγκεντρώσεων στα μέρη που θα επισκεφθεί ο Κλίντον, οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων και χώρων, έχουν ήδη ανακοινωθεί ανερυθρίαστα από την κυβέρνηση ως μέτρα, «απολύτως συνάδοντα» προς τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας. Στην ίδια κατεύθυνση προφανώς εντάσσονται και οι πιέσεις προς Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες να μην συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις εναντίον του Κλίντον, γιατί αλλιώς διακυβεύεται η παραμονή τους στην Ελλάδα. Είναι άλλωστε σίγουρο ότι ακριβώς σε μια τέτοια «δημοκρατική» κοινωνία στοχεύουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι αμερικάνοι, που κουβαλούνε στις βαλίτσες τους νέο τρομονόμο, νέες μορφές συνεργασίας των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη (ήδη πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 1-4/11 σχετική πανευρωπαϊκή σύσκεψη στη χώρα μας), στα πλαίσια των αντιδημοκρατικών συνθηκών που ασμένως έχει επικυρώσει η Βουλή (Σένγκεν, Ευρωπόλ, Σύμβαση του Δουβλίνου για την περιστολή του δικαιώματος στο Άσυλο, Σύμβαση για τη διευκόλυνση των Εκδόσεων). Υπό την βολική αιγίδα των αμερικάνων και της ΕΕ η κυβέρνηση προωθεί ένα πλαίσιο ασφυκτικό για την ανάπτυξη αντιστάσεων τόσο ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις στην περιοχή, όσο και ενάντια στα αντιλαϊκά της μέτρα.

-Ως Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις παλλαϊκές εκδηλώσεις ενάντια στην επικίνδυνη αυτή επίσκεψη

••         Στην πορεία Προπύλαια - Σύνταγμα - Αμερικάνικη Πρεσβεία στις 13-11-99 και ώρα 5:00

••         Στην πορεία Σύνταγμα - Αμερικάνικη Πρεσβεία στις 8-11-99

••         Στην πορεία του Πολυτεχνείου 17-11-99 που αποκτά φέτος ένα ιδιαίτερο νόημα

Η μαζική μας παρουσία στις συγκεντρώσεις αυτές ας αποτελέσει μια ασπίδα ενάντια στις προσπάθειες καταστολή των λαϊκών συγκεντρώσεων και διαμαρτυριών.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

 
   
   
   
   
20 Σεπτεμβρίου 1999

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Πόσα ρίχτερ ακόμη θα αντέξουμε


Σε μία περίοδο σκληρής δοκιμασίας της κοινωνίας από τους σεισμούς η κυβέρνηση επιλέγει να προωθήσει τη φορολογική εξόντωση της (από παλιά επικηρυγμένης) μαχόμενης δικηγορίας.

Το νέο σύστημα φορολόγησης (άρθρο 7 παρ. 5 νομοσχεδίου) προβλέπει ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα δικηγόρων το άθροισμα των ποσών :

α) Της αξίας των γραμματίων προείσπραξης παραστάσεων σε δικαστήρια (με εξαίρεση τα γραμμάτια πάγιας αντιμισθίας) πολλαπλασιασμένης με συντελεστή απόδοσης ανάλογο με τα χρόνια δικηγορίας : 2,5 για 4 - 10 χρόνια, 3 για 10 - 15 χρόνια, 3,5 για 15 - 20 χρόνια, 3 για πάνω από 20 χρόνια και με συντελεστή καθαρών αμοιβών που θα θεσπίζεται με Υποργική Απόφαση)

β) Του 50% του ετησίου μερίσματος και

γ) Της αξίας των γραμματίων προείσπραξης μεταβιβάσεων ακινήτων (με εξαίρεση τα γραμμάτια πάγιας αντιμισθίας). Ετσι λοιπόν, χωρίς τον υπολογισμό του σ.κ.α :

Εστω δικηγόρος με δέκα χρόνια δικηγορίας, που έχει πραγματοποιήσει 50 παραστάσεις στα δικαστήρια (συνολική αξία γραμματίων προεισπράξεων 1.500.000, από τις οποίες 40 σε πρωτοβάθμια, 7 σε Τριμελή Εφετεία και 3 σε Ανώτατα, έχει πραγματοποιήσει δέκα παραστάσεις σε συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, συνολικής αξίας 1.500.000 και έχει λάβει ετήσιο μέρισμα ποσό δρχ 300.000.

α) Με τα ισχύοντα αντικειμενικά κριτήρια το καθαρό εισόδημα αυτού προσδιορίζεται ως εξής :

- Ποσό βάσης :                                                        2.500.000

- Επιπλέον παραστάσεις 10 Χ 25.000 =                          250.000

- Παραστάσεις Εφετείων  7 Χ 75.000  =                          525.000

- Παραστάσεις Ανωτάτων 3 Χ 250.000 =                       750.000

- 50% ετησίου μερίσματος =                                          150.000

ΣΥΝΟΛΟ  ΚΑΘΑΡΟΥ  ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ                               4.175.000

Αναλογών φόρος με τη νέα κλίμακα που εξαγγέλθηκε :      275.250

 

β) Με το νέο σύστημα :

- Αξία γραμματίων προείσπραξης δικαστηρίων Χ 3 =      4.500.000

- Αξία γραμματίων συμβολαίων Χ 50 % =                       750.000

- 50% ετησίου μερίσματος =                                        150.000

ΣΥΝΟΛΟ  ΚΑΘΑΡΟΥ  ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ                           5.400.000

Αναλογών φόρος με τη νέα κλίμακα που εξαγγέλθηκε     618.750

  

Από την κατ αυτόν τον τρόπο φορολόγηση δεν εξαιρούνται αυτή τη φορά οι δικηγόροι που παρίστανται κατ αποκοπή για λογαριασμό τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρών κλπ.

  

Μερικές πρώτες εκτιμήσεις : 1) Δεν καταργούνται τα αντικειμενικά κριτήρια, όπως η κυβέρνηση εξήγειλε, αλλά απλώς αντικαθίστανται με διαφορετικούς συντελεστές.

2) Η νέα φορολόγηση είναι επαχθέστερη για τους μαχόμενους δικηγόρους (τους χαμάληδες της δικηγορίας) και κατ επέκταση για τα κοινωνικά στρώματα στα οποία θα μετακυλιστεί το κόστος της δικηγορίας, στηρίζεται αποκλειστικά στο γραμμάτιο προείσπραξης και τα εμφανή έσοδα και στην τεχνητή διόγκωσή τους 3) Οπως πάντοτε πλήττονται οι δικηγόροι που ζούν από την παράσταση και το γραμμάτιο, ενώ αφήνονται και πάλι στο απυρόβλητο οι πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι μεγαλοδικηγόροι, ιδίως όσοι ασχολούνται με εξωδικαστηριακή δικηγορία. Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι επίκειται σημαντική αύξηση των ποσών των γραμματίων προείσπραξης σύμφωνα με παλιότερη πρόταση του Δ.Σ.Α. που εκκρεμεί στα αρμόδια Υπουργεία. Αντιλαμβάνεται ο καθένας σε ποιά ύψη θα εκτοξευτούν τα παραπάνω ποσά εάν π.χ. τα γραμμάτια κατά μέσο όρο διπλασιαστούν.

Ολα δε αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο έξαρσης της φιλολογίας περί φοροφυγάδων, έντασης των ελέγχων και της βιομηχανίας ανακάλυψης παραβάσεων ΚΒΣ σε δικηγόρους και ταυτόχρονα φορολογικής παροχολογίας που αποδεικνύεται το λιγότερο απατηλή.

Ο κατώτερος των περιστάσεων τις δύσκολες αυτές μέρες Δ.Σ.Α. πρέπει να καταβάλει τώρα που το νομοσχέδιο ακόμη δεν έχει ψηφιστεί κάθε προσπάθεια για την απόσυρση των διατάξεων αυτών. Ακόμη και με κινητοποιήσεις. Αλλά και να διεκδικήσει μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης. Διαφορετικά θα είναι συνυπεύθυνος για τη θέσπιση ενός ακόμη μέτρου που οδηγεί στην επαγγελματική μας εξόντωση.

Η παράταξή μας εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι το φορολογικό ζήτημα είναι αλληλένδετο με την αναδιάταξη της δικηγορικής ύλης και τη φορολόγηση ανάλογα με την αξία των υποθέσεων και το ύψος των αμοιβών.Το γραμμάτιο προείσπραξης αντιπροσωπεύει μία μικρή πιά κατηγορία υποθέσεων και κάθε φορολόγηση που στηρίζεται σε αυτό δεν μπορεί παρά να είναι άδικη και ταξική. Δημόσια έργα, Τραπεζικές συμβάσεις (δανειακές και άλλες), μεγάλες εμπορικές συμβάσεις ιδίως στους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, πνευματικά δικαιώματα, Μ.Μ.Ε, βιομηχανική ιδιοκτησία, παραστάσεις σε διοικητικές επιτροπές και ακόμα μισθώσεις επαγγελματικής στέγης και εταιρικά και πολλά άλλα είναι τα σημερινά και αυριανά πεδία εκμετάλλευσης της απλήρωτης και ακατοχύρωτης δικηγορικής εργασίας, από τα οποία διαφεύγουν καθημερινά δισεκατομύρια πόρων Ταμείου Συνεργασίας, δικηγορικών αμοιβών, ασφαλιστικών οργανισμών και κρατικών φόρων πρός όφελος του ιδιωτικού τομέα, των μεγάλων επιχειρήσεων, των παραδικηγορικών επαγγελμάτων και των μεγαλοδικηγόρων. Αυτά και άλλα πρέπει να ενταχθούν άμεσα στη δικηγορική ύλη και στον μηχανισμό των γραμματίων προείσπραξης. Ξέρουμε ότι αυτό προϋποθέτει σύγκρουση με μεγάλα συμφέροντα, αλλά αυτό θέλουμε. Με την αναδιάταξη της δικηγορικής ύλης θα ρυθμιστούν ταυτόχρονα και άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα, όπως η διαμόρφωση των αμοιβών, η διεύρυνση των αναδιανεμητέων με το μέρισμα πόρων του Ταμείου Συνεργασίας και  η παρακράτηση στην πηγή των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στην κάθε παράσταση. Και επιτέλους θα σταματήσει το κρυφτούλι με την Εφορία.

Διαφορετικά ο δικηγορικός συνδικαλισμός δεν έχει καμμία προοπτική παρά να τρέχει αμυνόμενος πίσω από τις εκάστοτε επιλογές της εξουσίας, όπως ακριβώς κάνει μέχρι τώρα. Ας ξεκινήσουμε τουλάχιστον τώρα. Το ζήτημα επείγει.

Να συγκληθεί άμεσα η Γενική Συνέλευση του Δ.Σ.Α. 

Αθήνα, 20.9.1999

Ε Ν Α Λ Λ Α Κ Τ Ι Κ Η   Π Α Ρ Ε Μ Β Α Σ Η   Δ Ι Κ Η Γ Ο Ρ Ω Ν   Α Θ Η Ν Α Σ

 
   
   
   
   
4 Σεπτεμβρίου 1999

εκτύπωση του άρθρου pdf
   ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ για την θεσμική κατοχύρωση και αναβάθμιση του/της έμμισθου συνεργάτη/τριας και του/της ασκούμενου/ης δικηγόρου


•1.   Αποτελεί για μας κοινή πεποίθηση ότι η θέση των έμμισθων συνεργατών αλλά και των ασκούμενων συναδέλφων επιδεινώνεται διαρκώς, τόσο από την άποψη των όρων εργασίας τους όσο και από την άποψη των οικονομικών τους απολαβών. Η πραγματικότητα στον επαγγελματικό μας χώρο αποτελεί σκάνδαλο για το δικηγορικό σώμα αλλά και πρόκληση για μας να αγωνιστούμε για την κατοχύρωση όλων των εγγυήσεων που σε οποιοδήποτε άλλο εργασιακό χώρο θα θεωρούντουσαν αυτονόητες.

•2.   Θεωρούμε ότι πρόκειται, αναμφίβολα πια, για μύθο και αυταπάτη ότι όλοι οι δικηγόροι - μέλη του Δ. Σ. Α. είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, και άρα το στάδιο, του έμμισθου συνεργάτη είναι ένας σύντομος προθάλαμος για το πέρασμα στην ελεύθερη δικηγορία. Στην πραγματικότητα το καθεστώς της εξαρτημένης απασχόλησης γίνεται πλέον δομικό στοιχείο στο δικηγορικό λειτούργημα. Πληθαίνουν διαρκώς οι συνάδελφοι που ελλείψει άλλης προοπτικής και με δεδομένη την πολιτική λιτότητας στην κοινωνία με ένα μονιμότερο τρόπο προσδένονται στο καθεστώς της έμμισθης συνεργασίας με δικηγορικά γραφεία. Έχουμε να κάνουμε όχι με ισότιμα συνεργαζόμενους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά για την πιο τυπική περίπτωση παροχής εξαρτημένης εργασίας, κοντολογής για εργοδότες και εργαζόμενους.

3. Ωστόσο κάτω από το μανδύα του «ελεύθερου χαρακτήρα» του δικηγορικού επαγγέλματος και με τη συχνά υποκριτική υπόμνηση ότι όλοι είμαστε «συνάδελφοι», διαπράττονται σοβαρές και συστηματικές καταστρατηγήσεις κάθε εργατικού δικαιώματος των εμμίσθων και ασκουμένων. Ο/Η έμμισθος/η συνεργάτης/τρια συχνά λαμβάνει αμοιβές κάτω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, εργάζεται ατελείωτες και απλήρωτες υπερωρίες, πληρώνει ο/η ίδιος/α (!) για την ασφάλισή του/της, απολύεται δίχως οποιαδήποτε προμήνυση ή αποζημίωση.

Είναι προφανές ότι οι κύρια θιγόμενοι είναι οι νέοι και ιδιαίτερα οι γυναίκες συνάδελφοι.

Αυτά προφανώς ισχύουν μέχρι κεραίας και για τους ασκούμενους/ες δικηγόρους που είναι δέσμιοι/ες ενός αναχρονιστικού καθεστώτος. Παραμένουν μέχρι και δύο χρόνια στη θλιβερή κατάσταση ενός επικουρικού δυναμικού που εκτελεί λίγο ως πολύ παρανομικές εργασίες έναντι χαμηλού έως εξευτελιστικού ανταλλάγματος. Πρόκειται για ένα καθεστώς που όχι σπάνια μοιάζει με τις συνθήκες εργασίας λαθρομεταναστών και πάντως χαρακτηρίζεται από εκμετάλλευση που θεωρούσαμε ότι ήταν πραγματικότητα μακρινών εποχών.

4. Παρόλο που τα παραπάνω είναι οικεία, σχεδόν αυτονόητα για όποιον/α έχει μια στοιχειώδη επαφή, με τον επαγγελματικό μας χώρο, εντούτοις ο συνδικαλιστικός μας φορέας, ο Δ.Σ.Α., παραμένει ως τώρα αδρανής και αρκούμενος σε εξαγγελίες καλών προθέσεων που σχεδόν ποτέ δεν καταλήγουν σε πρακτικές παρεμβάσεις. Ο Δ.Σ.Α. έχει πράγματι κατά καιρούς υιοθετήσει αιτήματα που αφορούν στις αμοιβές των εμμίσθων συνεργατών και των ασκουμένων, έχει ιδρύσει ένα «γραφείο συνεργασίας» κ.ά. Αν όμως αυτό που δίνει ουσιαστική υπόσταση σε κάθε είδους απόφαση είναι η πρακτική εφαρμογή της, τότε στο ζήτημα αυτό ο Σύλλογος έχει να σημειώσει μόνο αποτυχίες μέχρι τώρα.

Εξυπηρετείται έτσι αντικειμενικά η αυθαιρεσία και η ασυδοσία πολλών εργοδοτών δικηγόρων και υποθάλπονται επαίσχυντες πρακτικές, όπως οι γνωστές «αγγελίες» στα δικαστήρια.

5. Είναι λοιπόν επιτακτική η άμεση υιοθέτηση μέτρων όπως οι έγγραφες συμβάσεις εργασίας, η καταβολή ανθρώπινου μισθού, και φυσικά η καταβολή των 2/3 των ασφαλιστικών μας εισφορών από τους εργοδότες μας κ.ά.

Θα μπορούσε ίσως κανείς να αντιτάξει ότι τέτοιες εγγυήσεις θα οδηγούσαν σε δραστική μείωση των απασχολουμένων στα γραφεία και στην όξυνση της ανεργίας στον κλάδο. Όμως, όπως γνωρίζουμε από την ίδια την εμπειρία μας, οι έμμισθοι/ες συνεργάτες/τριες καλύπτουν υπαρκτές και ανελαστικές ανάγκες των γραφείων, κάνουν δουλειές που οι εργοδότες τους δεν μπορούν και δεν έχουν το χρόνο να κάνουν και καμία μείωση της ζήτησης για συνεργάτες δεν πρόκειται να προκύψει.

••   Επειδή όλα αυτά συνεχίζουν να κάνουν την καθημερινή μας ζωή δύσκολη, ωθούν πολλούς/ές από εμάς στην απόγνωση και στη βίαιη έξοδο από το επάγγελμα

••   Επειδή έχουμε πειστεί ότι δεν αρκεί η υιοθέτηση κάποιων αποφάσεων από τα όργανα του Συλλόγου αλλά απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που θα αναγνωρίζει την πραγματικότητα του εργασιακού μας χώρου και θα κατοχυρώνει θεσμικά τις διεκδικήσεις μας

••   Επειδή θεωρούμε ότι μόνο με τη δική μας δραστηριοποίηση μπορούμε να θέσουμε τέλος σε ένα καθεστώς που αποτελεί όνειδος για το δικηγορικό σώμα

Απευθυνόμαστε σε κάθε συνάδελφο και ιδίως στους νέους/ες συναδέλφους/ισσες που εργάζονται ως έμμισθοι/ες συνεργάτες/τριες και ως ασκούμενοι/ες. Καλούμε κάθε μέλος του Δ.Σ. και των άλλων οργάνων του Συλλόγου να υποστηρίξει τις θέσεις μας και

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

•1.     Νομοθετική καθιέρωση ελάχιστου υποχρεωτικού ορίου αμοιβής για τους/τις έμμισθους/ες συνεργάτες/τριες και τους/τις ασκούμενους/ες στα δικηγορικά γραφεία κατ' ανάλογη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για τους έμμισθους του δημοσίου τομέα και δυνατότητα ετήσιας αναπροσαρμογής με αποφάσεις του ΔΣΑ.

•2.     Νομοθετική πρόβλεψη για πειθαρχική και ποινική ευθύνη του εργοδότη που καταπατεί τους όρους εργασίας των εμμίσθων και ασκουμένων

3. Κατώτερο μισθό 250.000 δραχμές για τον/την έμμισθο συνεργάτη/τιδα και 128.000 (βασικός μισθός) για τους/τις ασκούμενους/ες. Γιατί το κριτήριο μας δεν είναι πόσα θέλουν να μας δώσουν οι εργοδότες δικηγόροι αλλά το γεγονός ότι ως εργαζόμενοι/ες έχουμε το δικαίωμα να ζούμε από τη δουλειά μας αξιοπρεπώς.

4. Ασφαλιστική κάλυψη των εμμίσθων συνεργατών/τριών κατά τα 2/3

•5.    Θέσπιση ελάχιστης διάρκειας σύμβασης, προμήνυση και αποζημίωση κατά την τυχόν απόλυση

•6.    Κατάθεση των αμοιβών των εμμίσθων συνεργατών/τριών σε ειδικό ταμείο του Δ.Σ.Α. από όπου θα τις εισπράττουν οι έμμισθοι/ες συνεργάτες/τριες

•7.    Πραγματική λειτουργία του γραφείου συνεργασιών του Δ.Σ.Α. με σκοπό την εξεύρεση εργασίας, την κατάρτιση των έγγραφων συμβάσεων, την καταγραφή των σχέσεων έμμισθης συνεργασίας και τον έλεγχο για την αποφυγή παραβιάσεως των δικαιωμάτων των εμμίσθων και των ασκουμένων.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Τηλέφωνα επικοινωνίας με την Πρωτοβουλία:

(Ε. Παπαπολυχρονίου)

(Ε. Μυλωνάκη)

 
   
   
   
   
17 Μαρτίου 1999

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ως πότε δικηγόροι β΄ κατηγορίας


ΝΕΟΙ/ΕΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ/ΕΣ KAΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ:

ΩΣ ΠΟΤΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Οι νέοι συνάδελφοι αντιμετωπίζονται ήδη από την άσκηση τους με το " στίγμα" των δικηγόρων που δήθεν περισσεύουν, σύμφωνα με το ιδεολόγημα περί " πληθωρισμού" των δικηγόρων. Στοιχειώδη δικαιώματα εργατικού δικαίου, τα οποία υπερασπίζουμε στα δικαστήρια, δεν ισχύουν για τους ασκούμενους και έμμισθους συνεργάτες δικηγόρους, που αμείβονται και δουλεύουν με συνθήκες συχνά χειρότερες από αυτές των ανειδίκευτων εργατών. Ιδίως οι νέες συναδέλφισσες βλέπουν από νωρίς την αξιοπρέπεια τους να προσβάλλεται βάναυσα με τον ... όχι ασυνήθιστο σεξισμό στα δικηγορικά γραφεία και την επιβολή σε αυτές όλων των " παραδοσιακών" καθηκόντων των γυναικών.

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ήδη από την αρχή της δράσης μας το 1990 αγωνίζεται και προτείνει:

1. Κατάργηση της άσκησης και αναζήτηση άλλων μορφών επαγγελματικής κατάρτισης, με την αναγνώριση εργασιακών δικαιωμάτων στους απόφοιτους Νομικής.

2. Νομοθετική καθιέρωση ελάχιστου υποχρεωτικού ορίου αμοιβής για τους δικηγόρους που παρέχουν υπηρεσίες συνεργάτη σε δικηγορικά γραφεία, κατ' ανάλογη εφαρμογή της νομοθεσίας για τους έμμισθους του δημόσιου τομέα και δυνατότητα ετήσιας αναπροσαρμογής με αποφάσεις του ΔΣΑ.

3. Προστασία των έμμισθων συνεργατών και των ασκουμένων με ασφαλιστική κάλυψη κατά τα 2/3, ελάχιστη διάρκεια σύμβασης, προμήνυση και αποζημίωση κατά την απόλυση).

4. Δημοσιοποίηση των μέτρων αυτών με πειθαρχικές συνέπειες για τους εργοδότες δικηγόρους που δεν σέβονται την εργασία των συνεργατών.

5. Λειτουργία του γραφείου συνεργασιών στο ΔΣΑ (ώστε να καταργηθεί η επαίσχυντη πρακτική των " αγγελιών" ) με αρμοδιότητες την κατάρτιση έγγραφων συμβάσεων, την καταγραφή των σχέσεων έμμισθης συνεργασίας και την εποπτεία της τήρησης των υποχρεώσεων των μερών,

6. Κατάργηση των αναχρονιστικών διακρίσεων «παρά Πρωτοδίκαις», «παρ' Εφέταις» κ.α. και ελεύθερη παράσταση στα Δικαστήρια όλης της επικράτειας.

7. Λιγότερη γραφειοκρατία στα δάνεια για επαγγελματική αποκατάσταση των νέων δικηγόρων.

ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤ1Σ ΣΥΝΤΕΧΝ1ΑΚΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ

ΑΓΩΝ1ΖΟΜΑΣΤΕΠΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

 
   
   
   
   
1 Μαρτίου 1999

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Προεκλογική περίοδος 1999


1. «ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ»!!!

Η προεκλογική περίοδος τελείωσε.

Αξίζει τον κόπο να εκτιμηθεί το επίπεδο του συνδικαλιστικού λόγου και γενικά του τρόπου απεύθυνσης των μεγάλων παρατάξεων και των υποψηφίων συμβούλων τους στις εκλογές αυτές:

Πληθώρα ταχυδρομικών αποστολών με βιογραφικά φυλλάδια και φανταχτερά προγράμματα, που λίγο απέχουν και στη μορφή και στο περιεχόμενο από εμπορικά διαφημιστικά έντυπα. Χιλιάδες αφίσσες που κατακλύζουν τα δικαστήρια και το κέντρο της Αθήνας. Κεράσματα σε γραφεία και κοσμικά κέντρα από υποψήφιους σε εκατοντάδες καλεσμένους. Με άλλα λόγια χρήμα άφθονο (πού βρέθηκε ) που διατίθεται αφειδώς για μια θέση στο Δ.Σ. (γιατί )

Προκλητική υποτίμηση της νοημοσύνης των ψηφοφόρων στα προγράμματα και τις υποσχέσεις:

Ο συνδυασμός Ρουπακιώτη «μιλάει με το έργο του». Μεταξύ των έργων του κατονομάζονται όλες οι νομοθετικές πράξεις της τριετίας (τελικά μήπως ο κ. Ρουπακιώτης κυβερνάει αυτόν τον τόπο ), n έγκαιρη αποστολή του ΝοΒ (!!!), η μηχανοργάνωση των δικαστηρίων (!!!) κλπ

Έλεος!

Ο συνδυασμός Οικονομίδη υπόσχεται ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα 200.000 δρχ στους νέους δικηγόρους. Προφανώς το ποσό των 50.000 που είχε προτείνει ο προκάτοχος του κ. Νταϊλιάνας το 1996 κρίθηκε ανεπαρκές για να φθάσει στην προεδρία Πάλι καλά που τούτη τη φορά λείπει εκείνη η αμίμητη υπόσχεση για διορισμούς νέων δικηγόρων στα αστυνομικά τμήματα.

Ο συνδυασμός Παξινού υπόσχεται και αυτός την εξεύρεση τρόπου ενίσχυσης των νέων δικηγόρων απευθείας από τον Δ.Σ.Α.

Με τι λεφτά όμως, αφού ο Δ.Σ.Α. σύμφωνα με τον ίδιο συνδυασμό είναι υπερχρεωμένος με έλλειμμα άνω των 7ΟΟ εκατομμυρίων

Ο συνδυασμός Γαλετσέλη επεκτείνει την απλοχεριά του και στους δικαστές. Ζητά " υψηλές αποδοχές των δικαστών με στόχο την αδιάβλητη και ανεπηρέαστη απονομή της δικαιοσύνης" .

Πόσο " υψηλές" τελοσπάντων πρέπει να είναι οι αποδοχές των δικαστών Δεν έχετε πάρει χαμπάρι ότι με το ν. 2521/1997 οι αποδοχές. αυτές ξεκινούν ήδη από 512.000 δρχ για τον Ειρηνοδίκη και υπερβαίνουν το 1.000.000 για τους Αρεοπαγίτες Δεν είναι αρκετές

Γιατί τόσο ζόρι για τους δικαστές κύριοι συνάδελφοι

Είσαστε το ίδιο γαλαντόμοι και με τους άλλους εργαζομένους

Μάλλον όχι αν κρίνουμε τη συμπεριφορά σας όλα τα χρόνια στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. απέναντι στις αποδοχές των υπαλλήλων του Δ.Σ.Α.

2. ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ

Για τη γνωστή πλέον μάχη της πόρτας και του διαδρόμου, τον χάρτινο και ηχητικό βομβαρδισμό των ατυχών εισερχομένων ψηφοφόρων, το αγοραίο ψηστήρι της τελευταίας στιγμής, τις χειραψίες από πληθώρα υποψηφίων και προστηθέντων τους, δεν έχουμε παρά να αφιερώσουμε εξαιρετικά (όχι φυσικά στους δέκτες ψηφοφόρους) ένα από τα ωραιότερα ποιήματα του Κώστα Καβάφη:

ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις

τούτο προσπάθησε τουλάχιστον

όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου

μες στις πολλές κινήσεις και ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πιαίνοντάς την,

γυρίζοντας την συχνά και εκθέτοντας την

στων σχέσεων και των συναναστροφών

την καθημερινήν ανοησία,

ώσπου να γίνει σα μια ξένη φορτική

Χωρίς επίλογο. Άλλωστε τα προβλήματα ξαναρχίζουν από αύριο (αλήθεια έχετε να πληρώσετε το Ταμείο Νομικών )

Αθήνα, 1/3/1999

 
   
   
   
   
20 Φεβρουαρίου 1999

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Εναλλακτική παρέμβαση δικηγόρων Αθήνας - Δελτίο τύπου


Την τριετία που πέρασε, οξύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα στο χώρο της δικαιοσύνης. Στην πορεία προς την ΟΝΕ πλήττονται ολοένα και περισσότερα τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών, αυξάνεται η καταστολή και εντείνεται ο δικαστικός αυταρχισμός. Η δικαιοσύνη γίνεται όλο και πιο ακριβή, με αποτέλεσμα να αποκλείεται η δυνατότητα των φτωχότερων στρωμάτων να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Ταυτόχρονα εντείνεται και η διαστρωμάτωση στο εσωτερικό των δικηγόρων: ενώ κάποια μεγάλα δικηγορικά γραφεία αποκερδαίνουν τεράστια ποσά, η πλειοψηφία των δικηγόρων ζει στα όρια της επιβίωσης και οι έμμισθοι συνεργάτες αμείβονται με 100.000δρχ. το μήνα!

Για αυτά τα τεράστια προβλήματα, η διοίκηση του ΔΣΑ δεν έκανε απολύτως τίποτα. Κραδαίνοντας τις πιο συντεχνιακές σημαίες (περιορισμός δικηγόρων, χρονοχρέωση) και αποκλείοντας κάθε αγωνιστική διεκδίκηση, προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας (συντασσόμενη συνήθως με την πιο αντιδραστική πλευρά). Από αυτά τα παιχνίδια, οι δικηγόροι δεν κέρδισαν τίποτα. Οι ασφαλιστικές εισφορές ολοένα αυξάνονται, όπως και τα φορολογικά τεκμήρια, που πλήττουν τους πιο φτωχούς δικηγόρους και ευνοούν τους πιο πλούσιους, ενώ ετοιμάζεται και η υπερψήφιση των περιφερειακών πρωτοδικείων που θα οδηγήσει στην πλήρη εξόντωση των φτωχότερων δικηγόρων.

Η Εναλλακτική Παρέμβαση, η μόνη παράταξη που επί εννιά χρόνια τώρα λειτουργεί και δρα συλλογικά, αρνούμενη τον πρόεδρο κεντρικό συνδικαλισμό, τις νεοφιλελεύθερες και συντεχνιακές στρατηγικές, κατέρχεται στις εκλογές του ΔΣΑ, με στόχο να εκφράσει το άλλο πρόσωπο της δικηγορίας: τη δικηγορία εκείνων που δεν είναι και που δεν θέλουν να γίνουν μεγαλοδικηγόροι, τη δικηγορία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ριζοσπαστικής συνδικαλιστικής αντίληψης και πρακτικής.

Με προγραμματικούς άξονες την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εμμίσθων συνεργατών, την αναδιάταξη της δικηγορικής ύλης και του συστήματος αμοιβών, χωρίς αύξηση του κόστους για τα πιο φτωχά στρώματα πολιτών.

Με βασικές διεκδικήσεις τη νομοθετική κατοχύρωση του θεσμού του legal aid, την αυτόνομη λειτουργία Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων στο ΔΣΑ, τη νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστου ορίου αμοιβής για τον έμμισθο συνεργάτη με ταυτόχρονη κάλυψη των 2/3 των ασφαλιστικών του εισφορών από τον εργοδότη του, την καθιέρωση προεισπράξεως στις μεγάλες συμβάσεις, την ανακλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών και τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων.