Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Ως πότε δικηγόροι β΄ κατηγορίας;

ΝΕΟΙ/ΕΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ/ΕΣ KAΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ:

ΩΣ ΠΟΤΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Οι νέοι συνάδελφοι αντιμετωπίζονται ήδη από την άσκηση τους με το ” στίγμα” των δικηγόρων που δήθεν περισσεύουν, σύμφωνα με το ιδεολόγημα περί ” πληθωρισμού” των δικηγόρων. Στοιχειώδη δικαιώματα εργατικού δικαίου, τα οποία υπερασπίζουμε στα δικαστήρια, δεν ισχύουν για τους ασκούμενους και έμμισθους συνεργάτες δικηγόρους, που αμείβονται και δουλεύουν με συνθήκες συχνά χειρότερες από αυτές των ανειδίκευτων εργατών. Ιδίως οι νέες συναδέλφισσες βλέπουν από νωρίς την αξιοπρέπεια τους να προσβάλλεται βάναυσα με τον … όχι ασυνήθιστο σεξισμό στα δικηγορικά γραφεία και την επιβολή σε αυτές όλων των ” παραδοσιακών” καθηκόντων των γυναικών.

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ήδη από την αρχή της δράσης μας το 1990 αγωνίζεται και προτείνει:

1. Κατάργηση της άσκησης και αναζήτηση άλλων μορφών επαγγελματικής κατάρτισης, με την αναγνώριση εργασιακών δικαιωμάτων στους απόφοιτους Νομικής.

2. Νομοθετική καθιέρωση ελάχιστου υποχρεωτικού ορίου αμοιβής για τους δικηγόρους που παρέχουν υπηρεσίες συνεργάτη σε δικηγορικά γραφεία, κατ’ ανάλογη εφαρμογή της νομοθεσίας για τους έμμισθους του δημόσιου τομέα και δυνατότητα ετήσιας αναπροσαρμογής με αποφάσεις του ΔΣΑ.

3. Προστασία των έμμισθων συνεργατών και των ασκουμένων με ασφαλιστική κάλυψη κατά τα 2/3, ελάχιστη διάρκεια σύμβασης, προμήνυση και αποζημίωση κατά την απόλυση).

4. Δημοσιοποίηση των μέτρων αυτών με πειθαρχικές συνέπειες για τους εργοδότες δικηγόρους που δεν σέβονται την εργασία των συνεργατών.

5. Λειτουργία του γραφείου συνεργασιών στο ΔΣΑ (ώστε να καταργηθεί η επαίσχυντη πρακτική των ” αγγελιών” ) με αρμοδιότητες την κατάρτιση έγγραφων συμβάσεων, την καταγραφή των σχέσεων έμμισθης συνεργασίας και την εποπτεία της τήρησης των υποχρεώσεων των μερών,

6. Κατάργηση των αναχρονιστικών διακρίσεων «παρά Πρωτοδίκαις», «παρ’ Εφέταις» κ.α. και ελεύθερη παράσταση στα Δικαστήρια όλης της επικράτειας.

7. Λιγότερη γραφειοκρατία στα δάνεια για επαγγελματική αποκατάσταση των νέων δικηγόρων.

ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤ1Σ ΣΥΝΤΕΧΝ1ΑΚΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ

ΑΓΩΝ1ΖΟΜΑΣΤΕΠΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Δημοφιλή