Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

«Θα σε σπάσω στο ξύλο στο τέταρτο υπόγειο της ΓΑΔΑ»: Η συνέντευξη τύπου της 9/12 στην ΕφΣυν

«Θα σε σπάσω στο ξύλο στο τέταρτο υπόγειο της ΓΑΔΑ»

(Η συνέντευξη τύπου της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου στον ΔΣΑ για τις αστυνομικές αυθαιρεσίες και της μαζικές προληπτικές προσαγωγές/απαγωγές, όπως την κατέγραψε η Εύα Παπαδοπούλου για την Εφημερίδα των Συντακτών).

Η καταγγελία της γνωστής δικηγόρου Αννυς Παπαρρούσου για τις απειλές που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής της στο Αλλοδαπών της Π. Ράλλη, έπειτα από παράνομη προσαγωγή της μαζί με δεκάδες ακόμα πολίτες, δείχνει το μέγεθος της αστυνομικής αυθαιρεσίας. ● Συνέντευξη Τύπου δόθηκε χθες στον Δικηγορικό Σύλλογο από την «Εναλλακτική Παρέμβαση» για τα παράνομα προληπτικά μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. πριν από την πορεία μνήμης στον Αλ. Γρηγορόπουλο.

«Την επόμενη φορά που θα σε πιάσουμε, θα σε κατεβάσω στο τέταρτο υπόγειο της ΓΑΔΑ και θα σε σπάσω στο ξύλο». Αυτά ήταν τα λόγια που άκουσε η δικηγόρος Αννυ Παπαρρούσου στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής στις πέντε η ώρα τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.

Ο άντρας που προχώρησε στο απειλητικό τηλεφώνημα κάλεσε τη δικηγόρο με απόκρυψη, προφανώς δεν γνωστοποίησε την ταυτότητά του, αλλά φρόντισε να κάνει σαφέστατη την ιδιότητά του. «Δεν έχω δεχθεί ποτέ απειλές», σημείωσε η δικηγόρος που κατήγγειλε χθες το πρωτοφανές περιστατικό, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών από την παράταξη «Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή».

Η δικηγόρος συμμετείχε στο πάνελ με διπλή ιδιότητα, ως συνήγορος και ως μία από τους δεκάδες προσαχθέντες που είχαν οδηγηθεί δύο μέρες νωρίτερα, στις 6 Δεκέμβρη, αναίτια και παράνομα στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη. «Θεωρώ ότι ξέρω από πού προέρχεται (σ.σ.: η κλήση) και για δική μου προστασία το έχω αναφέρει σε έναν ευρύ κύκλο και το αναφέρω και εδώ δημόσια», υπογράμμισε.

«Παράνομη πρακτική»

Οπως έγραψε η «Εφ.Συν.», στους προσαχθέντες δεν αποδόθηκε καμία κατηγορία και αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο μετά τη 1 και μισή τη νύχτα: επρόκειτο για μια διαδικασία μαζικών προσαγωγών που διήρκεσε 9 ολόκληρες ώρες. Μόνο και μόνο για να «σπάσει» όσους είχαν προσυγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Φαναριωτών στα Εξάρχεια για να συμμετάσχουν στην πορεία για τη 16η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου (σχετικά: «Καμία εισαγγελική δίωξη για τους μπαχαλάκηδες των ΜΑΤ», 9.12.24).

Οι μαζικές προληπτικές προσαγωγές και το όργιο καταστολής στο οποίο επιδόθηκε η ΕΛ.ΑΣ. την περασμένη Παρασκευή απέδειξαν ότι η μνήμη του Αλέξη εξακολουθεί να φοβίζει και παράλληλα πως κανένας δεν θα έχει «ασυλία», ούτε και οι δικηγόροι-υπερασπιστές των δικαιωμάτων, όπως φάνηκε από την καταγγελία της δικηγόρου που έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί θύματα αστυνομικής βίας αλλά και αστυνομικών σκευωριών.

Μεταξύ άλλων, η Αννυ Παπαρρούσου, η οποία μάλιστα χτυπήθηκε κατά την προσαγωγή της από άντρες της ομάδας «Δέλτα», σχολίασε: «Η πρακτική των προληπτικών προσαγωγών πλήττει το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Μια παράνομη αστυνομική πρακτική που γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και τους εκάστοτε διαχειριστές της εξουσίας».

«Αυθαιρεσία»

Ο Κώστας Παπαδάκης αναφέρθηκε στο προεδρικό διάταγμα με το οποίο θεσπίζεται η προσαγωγή: «Εκεί διατυπώνεται πως επιτρέπεται η προσαγωγή όταν κάποιος στερείται ταυτότητας ή αν από τις περιστάσεις ή τη συμπεριφορά του προκύπτει η υπόνοια διάπραξης αξιόποινης πράξης. Είναι, λοιπόν, έτσι γραμμένη η διατύπωση, που να παραπέμπει είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον […] και επιτρέπει την αυθαιρεσία», σημείωσε.

Συμπλήρωσε επίσης πως οι πρώτες μαζικές προληπτικές προσαγωγές εγκαινιάστηκαν το 2009, όταν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν και πάλι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Αυτό που συνέβη, ωστόσο, την Παρασκευή πάει ένα βήμα παραπέρα: προσήχθη μια ολόκληρη προσυγκέντρωση».

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης συμπλήρωσε πως η πρακτική της προσαγωγής εξελίσσεται σε πολλαπλά επίπεδα: «Προσαγωγή σημαίνει μια δίωρη ή τρίωρη ταλαιπωρία. Σε αυτή την περίπτωση διήρκεσε 9 ώρες. Αλλάζει όμως και ο τόπος: εδώ οι προσαγωγές δεν έγιναν στη ΓΑΔΑ ή σε αστυνομικά τμήματα, έγιναν στην Πέτρου Ράλλη. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι ημεδαπός πολίτης πηγαίνει στο Αλλοδαπών είναι ο ανώτατος συμβολισμός: σου αποδίδονται όλες οι περιστάσεις του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει το κράτος τους αλλοδαπούς».

«Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το περιστατικό των Κροατών χούλιγκαν που πέρασαν σύνορα, διέσχισαν όλη την Ελλάδα και δολοφόνησαν», σχολίασε η Ευγενία Κουνιάκη, μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ με την «Εναλλακτική Παρέμβαση». «Είναι προφανές ποιους επιλέγει η αστυνομία να προστατεύσει και σε ποιους να επιτεθεί».

Ξεγυμνώθηκαν

Για «μια κλιμακούμενη κατάσταση που παγιώνεται» μίλησε ο δικηγόρος Γιώργος Κακαρνιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις μαζικές προσαγωγές περίπου 150 ατόμων που πραγματοποιήθηκαν πριν από τη διαδήλωση της 17ης Νοεμβρίου. Οπως κατήγγειλε, διαδηλωτές κρατήθηκαν μέχρι τις 12 τη νύχτα στην Πέτρου Ράλλη, ξεγυμνώθηκαν, υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο και κρατήθηκαν στις τουαλέτες της Διεύθυνσης Αλλοδαπών:

«Και μέχρι την επόμενη μέρα κανείς δεν ήξερε πού ήταν αυτοί οι άνθρωποι. Εγώ είχα ονόματα από 5-6 άτομα, προσπάθησα να βρω πού είναι, πήρα την Κρατική Ασφάλεια και η απάντηση ήταν απλά πως «δεν τους έχουμε εμείς». Δεν είπαν ότι είναι στο Αλλοδαπών. Κανείς δεν ήξερε πού ήταν».

«Υποβλήθηκαν σε παράνομο έλεγχο και επίσης παράνομα καταγράφηκαν τα στοιχεία τους», σημείωσε ο δικηγόρος. Και επισήμανε πως «έχουμε δει πολλές φορές δικογραφίες που λένε ότι «συνελήφθη ο τάδε, και παρεμπιπτόντως πριν από δύο χρόνια είχε προσαχθεί» – δηλαδή το γεγονός ότι αυτός ο άνθρωπος κάποια στιγμή δεν τέλεσε αδίκημα είναι επιβαρυντικό στοιχείο σε μια δικογραφία».

Ο Σπύρος Τζουανόπουλος κατήγγειλε ακόμη ένα ακραίο περιστατικό στοχοποίησης, παρακολούθησης και -ουσιαστικά- απαγωγής διαδηλωτή, ο οποίος εμποδίστηκε να συμμετάσχει και στις δύο μεγαλειώδεις πορείες που έγιναν πρόσφατα. «Στις 17 Νοεμβρίου ο διαδηλωτής βγήκε από το σπίτι του και τον ακολούθησαν δύο άτομα με πολιτικά. Οταν έφτασε στην αποβάθρα του συρμού του ΗΣΑΠ, τον σταμάτησαν αστυνομικοί, τον ακινητοποίησαν και τον μετέφεραν στη ΓΑΔΑ».

Παραλίγο να γίνει το ίδιο και στην επέτειο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: «Καθώς έφευγε από το σπίτι του, δύο άτομα με πολιτικά βγήκαν από ένα τζιπ χωρίς πινακίδες και όρμησαν κατά πάνω του. Ευτυχώς πρόλαβε να μπει πάλι στο σπίτι του. Οι δύο άντρες παρέμειναν στο σημείο μέχρι που έφυγαν λίγο αργότερα. Αυτή η προληπτική προσαγωγή απέτυχε», σημείωσε ο δικηγόρος. Αλλά ο στόχος της πέτυχε!

Εξακριβώσεις

Για μια συνεχή καταστολή με «πιέσεις, εξακριβώσεις στοιχείων, οργανωμένες επιθέσεις» που δέχεται εδώ και χρόνια η κοινότητα των Προσφυγικών έκανε λόγο ο δήμος, κάτοικος γειτονιάς από την οποία ήταν και η συντριπτική πλειονότητα των προσαχθέντων στην Πέτρου Ράλλη. «Πρώτη φορά ήταν το 2014, όταν με συνεργασία ΜΑΤ και φασιστών δεχθήκαμε επίθεση κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής. Το δεύτερο περιστατικό ήταν το 2019 με έφοδο της Αντιτρομοκρατικής στα Προσφυγικά.

»Το 2022 η αστυνομία εισέβαλε στη γειτονιά και συνέλαβε σύντροφό μας που αθωώθηκε πανηγυρικά στο δικαστήριο […] Το τελευταίο σημαντικό περιστατικό, φέτος το καλοκαίρι, που ένα 15χρονο μέλος των Προσφυγικών συνελήφθη και υπέστη σωματική και ψυχολογική βία από τους αστυνομικούς που τον απείλησαν με απέλαση. Ο ίδιος αντιμετωπίζει πλημμεληματικές κατηγορίες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή