Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Μήνυση για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονίας στη Γάζα με ελληνική συμμετοχή κατέθεσαν σύμβουλοι της ΕΠΔΑ στην Εισαγγελία

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν σήμερα, Δευτέρα 20 Μαίου 2024 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, έξι νυν και πρώην σύμβουλοι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”, όσον αφορά τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για εγκλήματα πολέμου και πράξεις γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας από τον Ισραηλινό Στρατό με συμμετοχή και ελληνικής ιθαγένειας στρατιωτών που υπηρετούν στις τάξεις του. Η μηνυτήρια αναφορά κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ της κατάθεσης προηγήθηκε ακρόαση των συμβούλων από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Προβατάρη.

Όπως εξηγούν στην αναφορά τους, οι δικηγόροι Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Ευγενία Κουνιάκη, Δημήτρης Σαραφιανός, Αγγελική Σεραφείμ και Θοδωρής Συμεωνίδης, από βιντεοσκοπικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας προκύπτει η τέλεση εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας για τα οποία η ελληνική δικαιοσύνη διαθέτει την ποινική δικαιοδοσία εξαιτίας συμμετοχής Ελλήνων δραστών, γεγονός που έχει αποτυπωθεί και με τη δημόσια χρήση της ελληνικής σημαίας από ένστολους σε επιχειρήσεις στη Γάζα. Κατά τις επιχειρήσεις αυτές, όπως προκύπτει από βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα, μαρτυρίες, κλπ, ο Ισραηλινός στρατός εκθέτει αμάχους (γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους, καθώς και το σύνολο του άοπλου ανδρικού πληθυσμού που συλλαμβάνει) σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, βασανιστήρια και παράνομη βία, ενώ λεηλατεί χωρίς λόγο πολιτικές υποδομές της κατεχόμενης περιοχής. Οι πράξεις αυτές συνιστούν παραβίαση διατάξεων του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, του νόμου 3948/2011 (ΦΕΚ Α 71, 5.4.2011) με τίτλο “Προσαρμογή των διατάξεων του εσωτερικού δικαίου προς τις διατάξεις του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που κυρώθηκε με το ν. 3003/ 2002 (Α’ 75)”, καθώς και διεθνών Συμβάσεων που έχει κυρώσει η Ελλάδα (Σύμβαση για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, Συμβάσεις της Γενεύης περί μεταχειρίσεως των αιχμαλώτων πολέμου, περί προστασίας του άμαχου πληθυσμού σε καιρό πολέμου, κλπ). Με την αναφορά ζητείται από τις ελληνικές εισαγγελικές και δικαστικές αρχές να διερευνήσουν συνολικά “την τέλεση πιθανών αξιόποινων, κατά τις διατάξεις του ν. 3948/2011, πράξεων από Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας κατά το τελευταίο εξάμηνο”. Σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης, αρμόδιο για την εκδίκαση των αδικημάτων είναι κατα τον ελληνικό νόμο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, ενώ οι επαπειλούμενες ποινές είναι κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια, αποσπάσματα της κατατεθείσας μηνυτήριας αναφοράς:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Κοινοποίηση: Εισαγγελία Αρείου Πάγου

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

των

1) Βλάχου Γεώργιου, δικηγόρου Αθηνών, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), κατοίκου Αθηνών,οδός Χαριλάου Τρικούπη αρ. 25,

2) Καμπαγιάννη Αθανάσιου, δικηγόρου Αθηνών, πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, κατοίκου Αθηνών, οδός Χαριλάου Τρικούπη αρ. 25,

3) Κουνιάκη Ευγενίας, δικηγόρου Αθηνών, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, κατοίκου Αθηνών, οδός Στουρνάρα αρ. 39,

4) Σαραφιανού Δημήτριου, δικηγόρου Αθηνών, πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, κατοίκου Αθηνών, οδός Χαριλάου Τρικούπη αρ. 25,

5) Σεραφείμ Αγγελικής, δικηγόρου Αθηνών, πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, κατοίκου Αθηνών, οδός 3ης Σεπτεμβρίου αρ. 18,

6) Συμεωνίδη Θεόδωρου, δικηγόρου Αθηνών, πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, κατοίκου Αθηνών, οδός Ακαδημίας αρ. 63.

////

Είμαστε νυν και διατελέσαντες/διατελέσασες σύμβουλοι του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά τα έτη 2022-2024 με τον συνδυασμό Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή. Με την παρούσα, αναφερόμαστε στις εισαγγελικές αρχές για τις κάτωθι αξιόποινες πράξεις.

1. Ιστορικό

Στις 24 με 25/12/2023, την προηγουμένη προς ανήμερα των Χριστουγέννων, ο Ισραηλινός φωτογράφος Yosee Gamzoo ανήρτησε στο κανάλι που διατηρεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα και ιστότοπο κοινής χρήσης βίντεο Youtube ένα βίντεο από στρατιωτική επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας (βλ. φωτογραφικό στιγμιότυπο ανάρτησης, Σχετικό 1). Σύμφωνα με διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που το ταυτοποίησαν με τη μέθοδο του γεωεντοπισμού (geolocation), το βίντεο γυρίστηκε στο στάδιο Al Yarmouk της πόλης της Γάζας, αφορά στρατιωτική επιχείρηση του 932ου Τάγματος του Ισραηλινού Στρατού (932ο Τάγμα Γρανίτη της Ταξιαρχίας Ναχάλ), σε χρόνο που προσδιορίζεται εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2023, χωρίς όμως να είναι δυνατός ο ακριβής προσδιορισμός της ημερομηνίας από τα μεταδεδομένα του βίντεο (βλ. δημοσιεύματα του CNN και των New York Times, Σχετικά 2 και 3 με τις συνημμένες μεταφράσεις και ). Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές έρευνες, ο φωτογράφος Yosee Gamzoo ήταν ενσωματωμένος στον Ισραηλινό στρατό (βλ. δημοσίευμα New York Times, Σχετικό 3 με τη συνημμένη μετάφραση), ενώ, κατόπιν ερωτήματος του BBC προς τον Ισραηλινό Στρατό, υπήρξε επίσημη απάντηση του IDF (Israel Defense Forces) ότι ο Yosee Gamzoo ήταν έφεδρος, του οποίου “αποφασίστηκε πρόσφατα να τερματιστεί η εφεδρεία” λόγω ανάρτησης φωτογραφικού και βιντεοσκοπικού υλικού χωρίς εντολή (βλ. Σχετικό 29 με τη συνημμένη μετάφραση). Δημοσιευμένο υλικό αναφορικά με τον Yosee Gamzoo είναι προσβάσιμο στο twitter: https://twitter.com/EekadFacts/status/1755974973649293488/photo/1 (Σημειώνεται ότι όπου στην παρούσα αναφορά παρατίθεται link, ως ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης λογίζεται η 19/5/2024).

Το βιντεοσκοπικό υλικό, συνολικής διάρκειας 2 λεπτών και 52 δευτερολέπτων, δείχνει άντρες του Ισραηλινού Στρατού να συγκεντρώνουν μέσα στο γήπεδο άτομα, προφανώς πολίτες παλαιστινιακής καταγωγής, τα οποία υπό τις εντολές των ένοπλων στρατιωτών έχουν βγάλει τα ρούχα τους έχοντας μείνει με τα εσώρουχά τους και στέκονται στοιχισμένα (στη συνέχεια κάθονται οκλαδόν) ενώπιον των στρατιωτών. Τα ξεγυμνωμένα άτομα είναι άντρες όλων των ηλικιών και ανάμεσά τους διακρίνονται παιδιά και γέροντες, άτομα που καταφανώς δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ανήκουν σε “μάχιμες ηλικίες”, δηλαδή κατεξοχήν άμαχος πληθυσμός και πρόσωπα που προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Στο βίντεο διακρίνονται άτομα που είναι πεσμένα στα γόνατα, δεμένα πισθάγκωνα, ανάμεσα σε αυτά και μαντηλοφορούσες γυναίκες. Επίσης, στο βίντεο διακρίνεται στις εξέδρες των θεατών ηλικιωμένος άντρας σε αναπηρικό αμαξίδιο που έχει και αυτός ξεγυμνωθεί. Κατά τη διάρκεια του βίντεο, διακρίνονται μπουλντόζες να σκάβουν και να καταστρέφουν το στάδιο (αγωνιστικό χώρο και περίχωρο). Προς το τέλος του βίντεο, διακρίνονται δύο γυμνοί άντρες με μόνα τα εσώρουχά τους να έχουν τοποθετηθεί εντός καρότσας πάνω στην οποία στέκονται δύο Ισραηλινοί στρατιώτες, με προφανή σκοπό τη μεταφορά τους προς άγνωστη κατεύθυνση. Σημειώνεται εδώ ότι το συγκεκριμένο βίντεο δεν αποτελεί “μεμονωμένο περιστατικό”, αλλά μέρος μιας συστηματικής πρακτικής του Ισραηλινού Στρατού που είχε δημοσιοποιηθεί ξανά λίγες εβδομάδες πριν, στις 8 Δεκεμβρίου 2023, και είχε αναγκάσει Ισραηλινούς αξιωματούχους να αποστασιοποιηθούν εν μέρει (βλ. Το από 10/12/23 δημοσίευμα των Times of Israel με τίτλο “Εικόνες ξεγυμνωμένων, δεμένων κατοίκων της Γάζας προξενούν ανησυχία – Ισραηλινός αξιωματούχος: Δεν θα ξανασυμβεί”, Σχετικό 4, με τη συνημμένη μετάφραση).

Εκτός του συνολικού βίντεο το οποίο και σας προσκομίζουμε (μαζί με το σύνολο των σχετικών εγγράφων) σε USB ως Σχετικό 5 (μιας και, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ο Yosee Gamzoo το αποανάρτησε από το κανάλι του στο Youtube, παραμένει ωστόσο αναρτημένο σε λογαριασμούς στο Χ – πρώην Twitter – από χρήστες που το αποθήκευσαν : https://twitter.com/ireallyhateyou/status/1754503996826402936), αναφερόμαστε στα ακόλουθα φωτογραφικά στιγμιότυπα εξαχθέντα εκ του βίντεο:

Στο 1ο δευτερόλεπτο του βίντεο, διακρίνεται μαύρη κάρτα με τις εβραϊκές λέξεις “אור לגויים” που μεταφράζεται ως “Φως για τα Έθνη” και αναφέρεται σε φράση του Προφήτη Ησαΐα στην Παλαιά Διαθήκη. Σημειώνεται ότι η φράση αυτή έχει χρησιμοποιηθεί από Πρωθυπουργούς του Ισραήλ (Μπεν Γκουριόν, Μπεντζαμίν Νετανιάχου) για να αναδειχθεί το κράτος του Ισραήλ ως ηθικό πρότυπο της ανθρωπότητας (Σχετικό 6, με τη συνημμένη μετάφραση).

Στο 26ο δευτερόλεπτο του βίντεο, διακρίνονται Ισραηλινοί στρατιώτες με έναν εξ αυτών να απευθύνεται στους ευρισκόμενους στο σημείο με τηλεβόα (Σχετικό 7).

Στο 28ο δευτερόλεπτο του βίντεο, διακρίνεται ένας Ισραηλινός στρατιώτης να φέρει στο πίσω μέρος του κράνους του μια ελληνική σημαία, μαζί με τη σημαία του Ισραήλ και τα γράμματα MD (Σχετικό 8).

Στο 32ο δευτερόλεπτο του βίντεο, διακρίνεται ομάδα 17 περίπου άοπλων, ξεγυμνωμένων ατόμων, άρρενος φύλου, με μόνα τα εσώρουχά τους, μπροστά σε ένοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες. Αριστερά στο φωτογραφικό στιγμιότυπο, στο τέλος δηλαδή της ομάδας των 17 ατόμων, διακρίνονται δύο παιδιά μπροστά σε έναν ενήλικα: το παιδί ακριβώς μπροστά στον ενήλικα είναι ηλικίας ίσως και κάτω των 10 ετών, ενώ ακριβώς μπροστά τους διακρίνεται ένα παιδί που έχει σηκωμένα τα χέρια (Σχετικό 9).

Στο 36ο δευτερόλεπτο του βίντεο, τα άτομα στοιχίζονται όρθια μπροστά στους ένοπλους στρατιώτες (Σχετικό 10).

Στο 41ο δευτερόλεπτο του βίντεο, τα άτομα στοιχίζονται όρθια, ενώ διακρίνονται τα δύο παιδιά, ξεγυμνωμένα με μόνα τα εσώρουχά τους, να στοιχίζονται με τα χέρια τους σταυρωμένα πίσω από το κεφάλι (Σχετικό 11).

Στο 42ο δευτερόλεπτο του βίντεο, διακρίνονται Ισραηλινοί στρατιώτες να ποζάρουν ένοπλοι, ενώ πίσω τους διακρίνεται μια ομάδα γυναικών και κάποιων παιδιών (Σχετικό 12).

Στο 49ο δευτερόλεπτο του βίντεο, διακρίνονται ξεγυμνωμένα άτομα, δεμένα πισθάγκωνα και καθήμενα στα γόνατα, μπροστά σε ένοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες, ένας εκ των οποίων κρατάει μία δέσμη από tier-up (δεματικά καλωδίων, προφανώς για τη χειροπέδηση των ατόμων), ενώ από πίσω διακρίνονται τεθωρακισμένα οχήματα (Σχετικό 13).

Στο 55ο δευτερόλεπτο, διακρίνεται ομάδα ξεγυμνωμένων ατόμων, δεμένων πισθάγκωνα και καθήμενων στα γόνατα (Σχετικό 14).

Στο 1:00 του βίντεο, διακρίνονται ξεγυμνωμένα άτομα να μπαίνουν στο στάδιο κρατώντας έγγραφα που μοιάζουν με ταυτότητες, ενώ πίσω τους διακρίνονται στοιχισμένα ξεγυμνωμένα άτομα που κάθονται οκλαδόν μπροστά σε ένοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες (Σχετικό 15).

Στο 1:03 του βίντεο, διακρίνονται ξεγυμνωμένα άτομα που στοιχίζονται όρθια με τα χέρια ψηλά, μπροστά σε Ισραηλινούς στρατιώτες, ένας εκ των οποίων διαθέτει τηλεβόα, ενώ πίσω τους διακρίνονται στοιχισμένα ξεγυμνωμένα άτομα που κάθονται οκλαδόν μπροστά σε ένοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες (Σχετικό 16).

Στο 1:05 του βίντεο, διακρίνονται σε ανοιχτό πλάνο πάνω από 120 άτομα άρρενος φύλου, ξεγυμνωμένα με μόνα τα εσώρουχά τους, να κάθονται (εκτός ενός στοίχου 10 ατόμων που είναι ακόμα όρθια) στοιχισμένα και δεμένα πισθάγκωνα μπροστά σε ένοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες (Σχετικό 17).

Στο 1:08 του βίντεο, διακρίνονται ξεγυμνωμένα άτομα να μπαίνουν στο στάδιο κρατώντας έγγραφα που μοιάζουν με ταυτότητες, κάποια εκ των οποίων είναι εμφανώς ηλικιωμένα όπως προκύπτει από το άσπρο χρώμα των μαλλιών τους. Στην κίνηση του βίντεο, διακρίνεται ότι ο προπορευόμενος ηλικιωμένος, ξεγυμνωμένος και αυτός με μόνο το εσώρουχό του, δεν μπορεί να περπατήσει μόνος του και υποβαστάζεται από δύο άτομα που τον συνοδεύουν (Σχετικό 18).

Στο 1:13 του βίντεο, διακρίνεται μπουλντόζα που σκάβει τρύπα στον περίχωρο του σταδίου (Σχετικό 19).

Στο 1:16 του βίντεο, διακρίνεται σε ανοιχτό πλάνο η εικόνα των στοιχισμένων ξεγυμνωμένων ατόμων δεμένων πισθάγκωνα και καθήμενων στα γόνατα και οκλαδόν (Σχετικό 20).

Στο 1:23 του βίντεο, διακρίνεται σε πλάνο μέσα από τα δίχτυα η εικόνα των στοιχισμένων ξεγυμνωμένων ατόμων δεμένων πισθάγκωνα και καθήμενων στα γόνατα και οκλαδόν, ενώ πίσω διακρίνεται ότι ο χλοοτάπητας του σταδίου έχει σκαφτεί και καταστραφεί, προφανώς από την ίδια ως άνω μπουλντόζα (Σχετικό 21).

Στο 1:30 του βίντεο, διακρίνεται στις εξέδρες των θεατών ηλικιωμένος άντρας σε αναπηρικό αμαξίδιο, που έχει και αυτός ξεγυμνωθεί, μαζί με δύο άτομα που βρίσκονται γύρω του, μπροστά σε τέσσερις ένοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες (Σχετικό 22).

Στο 1:55 του βίντεο, διακρίνονται πέντε άτομα να είναι δεμένα πισθάγκωνα, με δεμένα τα μάτια και καθήμενα στο έδαφος. Το ένα άτομο είναι ξεγυμνωμένο, ενώ τα υπόλοιπα όχι. Τα τρία άτομα στα δεξιά του φωτογραφικού στιγμιότυπου είναι γυναίκες, δεμένες πισθάγκωνα και καθήμενες στο έδαφος με δεμένα τα μάτια τους. Στο τέρμα του γηπέδου, έχει αναρτηθεί μια σημαία του κράτους του Ισραήλ (Σχετικό 23).

Στο 1:59 του βίντεο, διακρίνονται δύο μικρά κορίτσια μαζί με την ομάδα των ντυμένων γυναικών (Σχετικό 24).

Στο 2:03 του βίντεο, διακρίνονται δύο γυμνοί άντρες με μόνα τα εσώρουχά τους να έχουν τοποθετηθεί εντός καρότσας πάνω στην οποία στέκονται δύο Ισραηλινοί στρατιώτες, με προφανή σκοπό τη μεταφορά τους προς άγνωστη κατεύθυνση (Σχετικό 25).

Στο 2:06 του βίντεο, έξι ένοπλοι Ισραηλινοί στρατιώτες ποζάρουν μπροστά στη σημαία του Ισραήλ, από όπου προκύπτει επανειλημμένα η γνώση τους ότι βιντεοσκοπούνται (Σχετικό 26).

Στο 2:34 του βίντεο διακρίνονται οι εβραϊκές λέξεις “ גדוד גרניט 932 ” που μεταφράζονται ως “Τάγμα Γρανίτη 932” (Σχετικό 27 με τη συνημμένη μετάφραση).

Η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου βίντεο προκάλεσε αντιδράσεις διεθνώς, με δημοσιεύματα στα μεγαλύτερα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ενδεικτικά προσκομίζονται δημοσιεύματα των New York Times, CNN, Al Jazeera, BBC, ως Σχετικά 2, 3, 28, 29 με τις συνημμένες μεταφράσεις , και 29α). Κατά την αναπαραγωγή του βίντεο, η ελληνική σημαία πάνω στο κράνος του Ισραηλινού στρατιώτη προβλήθηκε μαζικά σε τηλεοπτικά κανάλια, όπως το Al Jazeera, με εκατομμύρια τηλεθεατές, ιδίως στον αραβικό κόσμο. Στις 20 Φεβρουαρίου 2024, η Maha Hussaini, δημοσιογράφος της ιστοσελίδας Middle East Eye με ανταποκριτή/ανταποκρίτρια στη Γάζα, δημοσίευσε επώνυμες συνεντεύξεις ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί στο στάδιο (Youssef Hamdan al-Mubayyed, 24 ετών, Abu Muhammed al-Sersa, 54 ετών, Um Ahmed Faraj, 43 ετών) και που κατήγγειλαν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες τούς έγδυσαν, τους χτύπησαν, τους λήστεψαν, τους εξέθεσαν απροστάτευτους, ενώ καταγράφονται καταγγελίες και για δολοφονίες από ελεύθερους σκοπευτές (Σχετικό 30, με τη συνημμένη μετάφραση). Τα ελληνικά ΜΜΕ επισήμαναν ιδιαιτέρως στους τίτλους της είδησης την ύπαρξη της ελληνικής σημαίας (βλ. δημοσιεύματα όπως: Γάζα: Στρατόπεδο συγκέντρωσης με γυμνούς κρατούμενους, μικρά παιδιά και… ελληνική σημαία (Video), Documento, Σάλος με μυστηριώδες βίντεο από τη Γάζα – Στρατιώτης από το Ισραήλ έχει την ελληνική σημαία στο κράνος του, Banking News, Ερωτήματα για το βίντεο στρατιώτη του Ισραήλ με την ελληνική σημαία στο κράνος, Πριν, Βίντεο: Ισραηλινός στρατιώτης φοράει στο κράνος του την ελληνική Σημαία!, Defencenet, κλπ, Σχετικά 31-34).

Το τακτικό δελτίο του Γραφείου Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) περιέγραψε ως εξής τα γεγονότα: “Στις 25 Δεκεμβρίου, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τις ισραηλινές δυνάμεις να κρατούν εκατοντάδες Παλαιστίνιους μέσα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Al Yarmouk στην πόλη της Γάζας. Το βίντεο δείχνει τους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, να αναγκάζονται να γδυθούν με τα εσώρουχά τους υπό εξευτελιστικές συνθήκες. Στις 26 Δεκεμβρίου, τα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μαρτυρίες-βίντεο από Παλαιστίνιους κρατούμενους που είχαν μεταφερθεί στο Ισραήλ και στη συνέχεια φέρεται να αφέθηκαν ελεύθεροι πίσω στη Γάζα μέσω του περάσματος Kerem Shalom. Οι κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένα άτομα, ισχυρίστηκαν ότι είχαν υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση στην αιχμαλωσία, με βίντεο που δείχνουν μώλωπες και εγκαύματα στο σώμα τους. Ανέφεραν επίσης ότι στερήθηκαν τροφής, νερού και πρόσβασης σε τουαλέτες και ότι ήταν εκτεθειμένοι σε εξωτερικό χώρο” ( Hostilities in the Gaza Strip and Israel | Flash Update #77, https://www.ochaopt.org/content/hostilities-gaza-strip-and-israel-flash-update-77 , Σχετικό 35 με τη συνημμένη μετάφραση). Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου της Γάζας, ο Ισραηλινός Στρατός λεηλάτησε και διέλυσε πλήρως τις εγκαταστάσεις του σταδίου Al Yarmouk: “οι κατοχικές δυνάμεις σκάψανε με μπουλντόζες το γήπεδο, βομβάρδισαν τις εξέδρες, κατέστρεψαν τα καταστήματα του γηπέδου που περιείχαν αθλητικό υλικό, κατέστρεψαν και έκαψαν όλες τις δυνατότητες του σταδίου, καθώς και τον στίβο και τα δίκτυα φωτισμού του σταδίου” (Σχετικό 36, με τη συνημμένη μετάφραση). Σημειώνεται ότι: “Το Yarmouk Sports Stadium θεωρείται ένα από τα παλαιότερα γήπεδα ποδοσφαίρου στην Παλαιστίνη, που ιδρύθηκε το 1938. Μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 10.000 θεατές στις κερκίδες του και έχει επιφάνεια με φυσικό γρασίδι μαζί με Ολυμπιακή πίστα. Το στάδιο έχει φιλοξενήσει πολυάριθμα ιστορικά αθλητικά γεγονότα, με ένα από τα σημαντικότερα σημεία να είναι ο τελικός του Κυπέλλου Παλαιστίνης του 2015 μεταξύ Shabab Al-Shuja’iya και Ahli Al-Khalil, ο τελικός του 2016 μεταξύ Shabab Khan Yunis και Ahli Al-Khalil και ο τελικός του 2017 μεταξύ Ahli Al-Khalil και Shabab Rafah” (Σχετικό 37, με τη συνημμένη μετάφραση).

Το πλαίσιο στο οποίο εκδηλώθηκαν τα ως άνω περιστατικά συνοψίζεται στην από 25/3/2024 έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη, Francesca Albanese, η οποία αναφέρει (δική μας μετάφραση): “Μετά από πέντε μήνες στρατιωτικών επιχειρήσεων, το Ισραήλ κατέστρεψε τη Γάζα. Πάνω από 30.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 13.000 παιδιά. Πάνω από 12.000 θεωρούνται νεκροί και 71.000 τραυματίες, πολλοί με ακρωτηριασμούς που άλλαξαν τη ζωή τους. Το εβδομήντα τοις εκατό των κατοικημένων περιοχών έχουν καταστραφεί. Το ογδόντα τοις εκατό του συνόλου του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί βίαια. Χιλιάδες οικογένειες έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα ή έχουν αφανιστεί. Πολλοί δεν μπορούσαν να θάψουν και να θρηνήσουν τους συγγενείς τους, αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σώματά τους σε αποσύνθεση σε σπίτια, στο δρόμο ή κάτω από τα ερείπια. Χιλιάδες έχουν τεθεί υπό κράτηση και υποβλήθηκαν συστηματικά σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Το ανυπολόγιστο συλλογικό τραύμα θα βιωθεί για τις επόμενες γενιές. Αναλύοντας τα πρότυπα βίας και τις πολιτικές του Ισραήλ κατά την επίθεσή του στη Γάζα, αυτή η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο πήχης που δείχνει τη διάπραξη γενοκτονίας από το Ισραήλ έχει ξεπεραστεί. Ένα από τα βασικά ευρήματα είναι ότι η εκτελεστική και στρατιωτική ηγεσία και οι στρατιώτες του Ισραήλ παραμόρφωσαν σκόπιμα τις αρχές jus in bello, ανατρέποντας τις προστατευτικές τους λειτουργίες, σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσουν τη γενοκτονική βία κατά του παλαιστινιακού λαού” (Σχετικό 38 με τη συνημμένη μετάφραση).

Το ανωτέρω βίντεο χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο στην από 28/12/2023 84σέλιδη αίτηση της Νότιας Αφρικής για την έναρξη διαδικασιών εναντίον του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για παραβίαση από πλευράς Ισραήλ των υποχρεώσεων του από τη Σύμβαση για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, με τις πράξεις του εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 54 του υποκεφαλαίου υπό τον τίτλο “Πρόκληση σοβαρών σωματικών και ψυχολογικών βλαβών στους Παλαιστίνιους στη Γάζα” του κεφαλαίου υπό τον τίτλο “Πράξεις Γενοκτονίας που διαπράχθησαν κατά του Παλαιστινιακού Λαού”, η αίτηση αναφέρει (δική μας μετάφραση): “Παράλληλα με τη στρατιωτική του εκστρατεία, το Ισραήλ έχει εμπλακεί στην απανθρωποποίηση και τη σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση των Παλαιστινίων στη Γάζα. Μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, φέρεται να έχουν συλληφθεί, έχουν δεμένα μάτια, αναγκάζονται να γδυθούν και να παραμείνουν έξω στον κρύο καιρό, προτού αναγκαστούν να επιβιβαστούν σε φορτηγά και να μεταφερθούν σε άγνωστες τοποθεσίες. Ιδιαίτερα οι γιατροί και οι σπεύδοντες για πρώτες βοήθειες έχουν συλληφθεί επανειλημμένα από τις ισραηλινές δυνάμεις, με πολλούς να κρατούνται χωρίς επικοινωνία σε άγνωστες τοποθεσίες. Βίντεο που δημοσιεύθηκαν από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την ημέρα των Χριστουγέννων φάνηκαν να δείχνουν εκατοντάδες Παλαιστίνιους, συγκεντρωμένους μέσα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Al Yarmouk στην πόλη της Γάζας, «συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, να αναγκάζονται να γδυθούν με μόνα τα εσώρουχά τους υπό εξευτελιστικές συνθήκες». Πολλοί Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι αναφέρουν ότι έχουν υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της στέρησης τροφής, νερού, καταφυγίου και πρόσβασης στις τουαλέτες. Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων («OCHA») αναφέρει «βίντεο που δείχνει μώλωπες και εγκαύματα στα… σώματα» των κρατουμένων. Εικόνες ακρωτηριασμένων και καμένων πτωμάτων — μαζί με βίντεο ένοπλων επιθέσεων από Ισραηλινούς στρατιώτες — που χαρακτηρίζονται ως «αποκλειστικό περιεχόμενο από τη Λωρίδα της Γάζας», φέρονται να κυκλοφορούν στο Ισραήλ μέσω ενός καναλιού «Telegram» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ονομάζεται ‘72 Παρθένες – Χωρίς λογοκρισία’.” (σελίδες 36-37 αίτησης, Παράγραφος 54, Σχετικό 39, με τη συνημμένη μετάφραση).

Σε απάντηση της από 28/12/2023 αίτησης της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την από 26/1/2024 απόφαση χορήγησης ασφαλιστικών μέτρων, συνομολογώντας τη βασιμότητα της αίτησης της Νότιας Αφρικής και λόγω κατεπείγοντος (λόγω “πραγματικού και άμεσου κινδύνου να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημία στα δικαιώματα που έκρινε το Δικαστήριο ως εύλογα, προτού εκδώσει την τελική του απόφαση”) διέταξε το Ισραήλ να απέχει από την τέλεση πράξεων γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων της Γάζας μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης (παράγραφος 78 της απόφασης, μετάφραση δική μας): “Το Δικαστήριο θεωρεί ότι, όσον αφορά την κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω, το Ισραήλ οφείλει, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, σε σχέση με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, να λάβει όλα τα μέτρα της αρμοδιότητάς του για να αποτρέψει τη διάπραξη όλων των πράξεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Άρθρο II αυτής της Σύμβασης, ιδίως: (α) δολοφονία μελών της ομάδας. (β) πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ψυχικής βλάβης σε μέλη της ομάδας· (γ) η σκόπιμη πρόκληση στην ομάδα συνθηκών ζωής που υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν τη φυσική της καταστροφή εν όλω ή εν μέρει· και (δ) επιβολή μέτρων που αποσκοπούν στην πρόληψη γεννήσεων εντός της ομάδας. Το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι αυτές οι πράξεις εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Άρθρου II της Σύμβασης όταν διαπράττονται με σκοπό να καταστρέψουν εν όλω ή εν μέρει μια ομάδα αυτή καθαυτή. Το Δικαστήριο θεωρεί περαιτέρω ότι το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει με άμεση ισχύ ότι οι στρατιωτικές του δυνάμεις δεν διαπράττουν καμία από τις προαναφερθείσες πράξεις” (Σχετικό 40, με τη συνημμένη μετάφραση). Περαιτέρω, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την από 28/3/2024 απόφαση χορήγησης ασφαλιστικών μέτρων, η οποία αναφέρει (Σελίδα 13, παράγραφος 45 της απόφασης): “Το Κράτος του Ισραήλ, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, και ενόψει της χειροτέρευσης των συνθηκών ζωής που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, ιδίως της εξάπλωσης της πείνας και του λιμού: … Θα εξασφαλίσει με άμεσο αποτέλεσμα ότι ο στρατός του δεν θα διαπράττει πράξεις που συνιστούν παραβίαση οποιουδήποτε από τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στη Γάζα ως προστατευόμενης ομάδας βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής, μέσω οποιασδήποτε ενέργειας, της παροχής της επειγόντως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας” (Σχετικό 41, με τη συνημμένη μετάφραση).

2. Νομικό πλαίσιο

Σύμφωνα με το άρθρο 137Α του Ποινικού Κώδικα (Βασανιστήρια), “1. Υπάλληλος ή στρατιωτικός, στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη, η ανάκριση ή η εξέταση αξιόποινων πράξεων ή πειθαρχικών παραπτωμάτων ή η εκτέλεση ποινών ή η φύλαξη ή η επιμέλεια κρατουμένων, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη, εάν υποβάλλει σε βασανιστήρια κατά την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων πρόσωπο που βρίσκεται στην εξουσία του με σκοπό: α) να αποσπάσει από αυτό ή από τρίτο πρόσωπο ομολογία, κατάθεση, πληροφορία ή δήλωση ιδίως αποκήρυξης ή αποδοχής πολιτικής ή άλλης ιδεολογίας, β) να το τιμωρήσει ή γ) να εκφοβίσει αυτό ή τρίτα πρόσωπα. Με την ίδια ποινή τιμωρείται υπάλληλος ή στρατιωτικός, που με εντολή των προϊσταμένων του ή αυτοβούλως σφετερίζεται τέτοια καθήκοντα και τελεί τις πράξεις του προηγούμενου εδαφίου. 2. Με την ίδια ποινή τιμωρούνται τα βασανιστήρια τα οποία τελούνται από τα πρόσωπα και υπό τις περιστάσεις που προβλέπει η προηγούμενη παράγραφος ακόμη και χωρίς τον αναφερόμενο σε αυτή σκοπό, εφόσον η επιλογή του παθόντος γίνεται λόγω των χαρακτηριστικών φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκείας, αναπηρίας, γενετήσιου προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου. Στην περίπτωση αυτή δεν εφαρμόζεται το άρθρο 82 Α… 4. Σωματική κάκωση, βλάβη της υγείας, άσκηση παράνομης σωματικής ή ψυχολογικής βίας και κάθε άλλη σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που τελείται από τα πρόσωπα και υπό τις περιστάσεις που προβλέπουν οι παράγραφοι 1 και 2, εφόσον δεν υπάγεται στην έννοια των βασανιστηρίων, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, αν δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη. … 6. Βασανιστήρια συνιστούν, κατά το άρθρο αυτό, κάθε εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία ή ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, καθώς και κάθε παράνομη χρησιμοποίηση χημικών, ναρκωτικών ή άλλων φυσικών ή τεχνικών μέσων με σκοπό να κάμψουντη βούληση του παθόντος. Δεν υπάγονται στην έννοια των βασανιστηρίων πράξεις ή συνέπειες συμφυείς προς τη νόμιμη εκτέλεση ποινής ή άλλου νόμιμου περιορισμού της ελευθερίας ή προς άλλο νόμιμο μέτρο δικονομικού καταναγκασμού”.

Σύμφωνα με το άρθρο 306 ΠΚ (Έκθεση), “1. Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος υπαίτια τραυμάτισε, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. 2. Αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα: α) βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, β) θάνατο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη”.

Σύμφωνα με το άρθρο 322 ΠΚ (Αρπαγή), “1. Όποιος με εξαπάτηση, βία ή απειλή βίας συλλαμβάνει, απάγει ή παράνομα κατακρατεί άλλον, έτσι ώστε να τον αποστερεί από την προστασία της πολιτείας και ιδίως όποιος περιάγει άλλον σε ομηρία ή σε άλλη παρόμοια κατάσταση στέρησης της ελευθερίας, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη. Αν η πράξη έγινε με σκοπό να εξαναγκαστεί ο παθών ή κάποιος άλλος σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή για την οποία δεν υπάρχει υποχρέωσή του, επιβάλλεται κάθειρξη, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με βάση τους κανόνες της συρροής. 2. Με κάθειρξη τιμωρείται η πράξη της παραγράφου 1 εδ. α`, ακόμα κι όταν έγινε χωρίς τη χρήση των μέσων που αναφέρονται σε αυτή, όταν τελείται από υπάλληλο ή από πρόσωπα ή ομάδες προσώπων που ενεργούν με την άδεια, υποστήριξη ή συναίνεση κρατικής αρχής, εφόσον ακολουθείται από άρνηση παραδοχής της στέρησης της ελευθερίας ή από απόκρυψη της τύχης ή του τόπου όπου βρίσκεται το θύμα (βίαιη εξαφάνιση). Αποτελεί επιβαρυντική περίσταση η τέλεση της πράξης σε βάρος εγκύου, ανηλίκου ή ατόμου που δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του. 3. Τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, όποιος, ως προϊστάμενος, έδωσε εντολή για την τέλεση της πράξης της προηγούμενης παραγράφου, εφόσον αυτή τελέστηκε ή έγινε απόπειρά της”. Σύμφωνα με το άρθρο 325 (παράνομη κατακράτηση), “Όποιος, εκτός από τις περιπτώσεις των άρθρων 322 και 323Α, απάγει ή κατακρατεί άλλον χωρίς τη θέλησή του ή του στερεί με άλλον τρόπο την ελευθερία της κίνησής του τιμωρείται με φυλάκιση ή χρηματική ποινή και αν η κατακράτηση διήρκεσε επί μακρό χρονικό διάστημα ή τελέστηκε κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 6 του Συντάγματος, με φυλάκιση τουλάχιστον δυο ετών και χρηματική ποινή”.

Σύμφωνα με το άρθρο 378 ΠΚ (Φθορά ξένης ιδιοκτησίας), “1. Όποιος καταστρέφει ή βλάπτει ξένο (ολικά ή εν μέρει) πράγμα ή με άλλον τρόπο καθιστά ανέφικτη τη χρήση του τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή. Αν το πράγμα είναι μικρής αξίας ή η ζημία που προκλήθηκε είναι ελαφρά, ο υπαίτιος τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας. Αν το πράγμα είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο ή η πράξη έγινε χωρίς πρόκληση από τον παθόντα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή. 2. Με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή τιμωρείται ο υπαίτιος αν το αντικείμενο της πράξης που προβλέπεται στο εδάφιο α’ της προηγούμενης παραγράφου είναι πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος ή καλλιτεχνικό ή ιστορικό μνημείο ή αν η φθορά έγινε με φωτιά ή με εκρηκτικές ύλες”.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 3948/2011 (ΦΕΚ Α 71, 5.4.2011) με τίτλο “Προσαρμογή των διατάξεων του εσωτερικού δικαίου προς τις διατάξεις του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που κυρώθηκε με το ν. 3003/ 2002 (Α’ 75)”: Γενοκτονία. Όποιος, με σκοπό να καταστρέψει, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα, ως τέτοια α) σκοτώνει μέλος αυτής της ομάδας, β) προκαλεί σε μέλος της ομάδας βαριά σωματική ή διανοητική βλάβη (άρθρο 310 παρ. 2 ΠΚ), γ) επιβάλλει στην ομάδα συνθήκες διαβίωσης ικανές να προκαλέσουν την πλήρη ή μερική φυσική της εξόντωση, δ) επιβάλλει μέτρα που σκοπεύουν στην παρεμπόδιση των γεννήσεων εντός της ομάδας, ε) μεταφέρει δια της βίας ανηλίκους της μιας ομάδας σε άλλη ομάδα και έτσι δημιουργεί ο ίδιος ή σε συνεργασία με άλλους, κίνδυνο για την ύπαρξη της ομάδας, τιμωρείται: (α) στην περίπτωση α’ με ισόβια κάθειρξη, (β) στις περιπτώσεις β’ έως ε’ με κάθειρξη και αν από την πράξη επήλθε θάνατος, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών”.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 3948/2011, Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 1. Όποιος στο πλαίσιο ευρείας ή συστηματικής επίθεσης κατά άμαχου πληθυσμού που κατευθύνεται ή ενθαρρύνεται από ένα κράτος ή μια οργάνωση η οποία ασκεί οιονεί κρατική εξουσία σε ορισμένο τόπο: α) σκοτώνει άλλον, β) με σκοπό να καταστρέψει εν όλω ή εν μέρει έναν πληθυσμό επιβάλλει στον πληθυσμό αυτόν ή σε τμήμα του συνθήκες διαβίωσης προσφορές να προκαλέσουν την καταστροφή του… δ) εκτοπίζει ένα ή περισσότερα άτομα ή τα εξαναγκάζει σε μετακίνηση από τον τόπο όπου νομίμως διαβιούν σε άλλο κράτος ή άλλη περιοχή, χωρίς αυτό να επιτρέπεται από το διεθνές δίκαιο, χρησιμοποιώντας ως μέσο την απέλαση ή άλλο μέτρο καταναγκασμού, ε) υποβάλλει πρόσωπο που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του σε βασανιστήρια (άρθρο 137Α ΠΚ)… η) στερεί από αναγνωρίσιμη ομάδα ή κοινότητα ατόμων θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, για λόγους πολιτικούς, φυλετικούς, εθνικούς, εθνοτικούς, πολιτιστικούς ή θρησκευτικούς ή λόγους φύλου, εφόσον με την πράξη διευκολύνεται η τέλεση άλλου εγκλήματος από αυτά που περιγράφονται στα άρθρα 7 έως 15 του παρόντος νόμου, θ) προκαλεί σε άλλον βαριά σωματική ή διανοητική βλάβη (άρθρα 310 παρ. 2 ΠΚ), ι) φυλακίζει ή με άλλο ανάλογο τρόπο στερεί την ελευθερία προσώπου, τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη στην περίπτωση α’, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών στις περιπτώσεις β’ έως ζ’, με κάθειρξη στις περιπτώσεις η’ έως ι’”.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 3948/2011, Εγκλήματα πολέμου κατά προσώπων. 1. Όποιος σε σχέση με διεθνή ή μη διεθνή ένοπλη σύρραξη: α) σκοτώνει πρόσωπο που προστατεύεται κατά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, β) συλλαμβάνει ως όμηρο πρόσωπο που προστατεύεται κατά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο,γ) υποβάλλει σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη μεταχείριση (άρθρο 137Α ΠΚ) πρόσωπο που προστατεύεται κατά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο… τιμωρείται στην περίπτωση α’ με ισόβια κάθειρξη και στις υπόλοιπες περιπτώσεις με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών”.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 3948/2011, Εγκλήματα πολέμου κατά της ιδιοκτησίας και άλλων δικαιωμάτων. 1. Όποιος, στο πλαίσιο διεθνούς ή μη διεθνούς ένοπλης σύρραξης, λεηλατεί ή, χωρίς αυτό να επιβάλλεται από στρατιωτική αναγκαιότητα, καταστρέφει καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε σημαντική έκταση αντικείμενα της εχθρικής πλευράς που βρίσκονται στην κατοχή της δικής του πλευράς, τα ιδιοποιείται ή τα κατάσχει, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών”.

Όσον αφορά τις παραπάνω διατάξεις του ν. 3948/2011, τα τοπικά όρια ισχύος του νόμου ορίζονται κατ’ άρθρο 2 ως εξής: “Οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς για όλες τις πράξεις των άρθρων 7 έως 15 εφόσον έχουν τελεστεί: α) στο έδαφος της επικράτειας ή σε πλοία ή αεροσκάφη ελληνικά οπουδήποτε και αν βρίσκονται, εκτός αν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο υπόκεινται στον αλλοδαπό νόμο, β) στην αλλοδαπή από Έλληνα πολίτη ή αλλοδαπό, που απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια μετά την τέλεση της πράξης, γ) στην αλλοδαπή, σε βάρος του ελληνικού κράτους ή Έλληνα πολίτη. Κατ’ άρθρο 1, “Οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, όπως κάθε φορά ισχύουν, εφαρμόζονται και στα εγκλήματα που προβλέπονται στα άρθρα 7 έως 15, εφόσον δεν περιέχονται διαφορετικές ρυθμίσεις στον παρόντα νόμο”. Κατ’άρθρο 4, “Στο πλαίσιο του παρόντος νόμου: 1. Ως “άμαχος πληθυσμός” νοείται το σύνολο των ατόμων που δεν συμμετέχουν ενεργά σε εχθροπραξίες ή έχουν σταματήσει να λαμβάνουν μέρος σε αυτές, συμπεριλαμβανομένων των μελών των ενόπλων δυνάμεων που έχουν παραδώσει τον οπλισμό τους και των ατόμων που έχουν τεθεί εκτός μάχης εξαιτίας ασθένειας, τραυματισμού, αιχμαλωσίας ή άλλου λόγου. 2. “Μη διεθνής ένοπλη σύρραξη” είναι η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ κράτους και ένοπλης ομάδας που διαθέτει εσωτερική δομή και κατέχει τμήμα της εθνικής επικράτειας όπου ασκεί οιονεί κρατική εξουσία, καθώς και η σύγκρουση μεταξύ περισσότερων τέτοιων ομάδων. 3. Ως “πρόσωπα που προστατεύονται κατά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο” θεωρούνται: α. σε διεθνείς ένοπλες συρράξεις: πρόσωπα που προστατεύονται σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 και του πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου του 1977, ιδίως οι τραυματίες, οι ασθενείς, οι ναυαγοί, οι αιχμάλωτοι πολέμου και ο άμαχος πληθυσμός, β. σε μη διεθνείς ένοπλες συρράξεις: οι τραυματίες, οι ασθενείς, οι ναυαγοί, καθώς και πρόσωπα που δεν λαμβάνουν μέρος στις εχθροπραξίες και βρίσκονται στην εξουσία του αντίπαλου μέρους, γ. σε διεθνείς και μη διεθνείς ένοπλες συρράξεις: τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και μαχητές της αντίπαλης πλευράς, οι οποίοι έχουν τεθεί εκτός μάχης ή είναι άλλως ανυπεράσπιστοι”. Κατ’ άρθρο 5, “η προσταγή από ιεραρχικά ανώτερο, στρατιωτικό ή πολιτικό, προς το δράστη των αξιόποινων πράξεων των άρθρων 7 και 8 δεν αίρει τον άδικο χαρακτήρα τους”, ενώ κατ’ άρθρο 16 “Αρμόδιο για την εκδίκαση των εγκλημάτων του παρόντος νόμου είναι το Τριμελές Εφετείο Αθηνών, ακόμη και για τα συναφή πλημμελήματα ή κακουργήματα, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα των τελευταίων και την ιδιότητα του υπαιτίου”.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 της Τρίτης Σύμβασης της Γενεύης περί μεταχειρίσεως των αιχμαλώτων πολέμου (κυρωθείσας με τον 3481/1955, ΦΕΚ Α’ 3 / 5.1.1956): Οι αιχμάλωτες/-οι πολέμου πρέπει να τυγχάνουν πάντοτε ανθρώπινης μεταχείρισης. Απαγορεύεται κάθε παράνομη πράξη ή παράλειψη της κρατούσας δύναμης που προκαλεί τον θάνατο ή θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία μιας/ενός αιχμαλώτου πολέμου υπό την επιτήρησή της και θα θεωρείται σοβαρή παραβίαση της παρούσας Σύμβασης… Ομοίως, οι αιχμάλωτες/-οι πολέμου πρέπει να προστατεύονται πάντοτε, ιδίως από πράξεις βίας ή εκφοβισμού και από προσβολές και την περιέργεια του κοινού.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης περί προστασίας του άμαχου πληθυσμού σε καιρό πολέμου (κυρωθείσας με τον 3481/1955, ΦΕΚ Α’ 3 / 5.1.1956): “Άτομα μη λαμβάνοντα ενεργόν μέρος εις τας εχθροπραξίας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών των ενόπλων δυνάμεων των καταθεσάντων τα όπλα και των τεθέντων εκτός μάχης ένεκα νόσου, τραυμάτων, κρατήσεως ή άλλης αιτίας θα τύχουν εν πάση περιπτώσει ανθρωπιστικής μεταχειρίσεως άνευ οιασδήποτε δυσμενούς διακρίσεως στηριζομένης εις την φυλήν, το χρώμα, την θρησκείαν ή πίστιν, το φύλον, την γέννησιν ή τον πλούτον ή εις οιοδήποτε ανάλογον κριτήριον. Προς τον σκοπόν τούτον είναι και θα παραμείνουν απαγορευμένοι καθ’ οιονδήποτε χρόνον και τόπον ως προς τα ανωτέρω πρόσωπα: α) προσβολαί κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητος, ιδίως ο φόνος υφ’ όλους αυτούς τους τύπους, ο ακρωτηριασμός, η σκληρά μεταχείρισις και τα παντός είδους βασανιστήρια, β) η κράτησις ομήρων, γ) αι προσβολαί κατά της ανθρωπίνης αξιοπρεπείας και ειδικώς η ταπεινωτική και εξευτελιστική μεταχείρισις…”.

Περαιτέρω, η Ελλάδα έχει κυρώσει τη Σύμβαση για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας με το Ν.Δ. 3091 της 6/12-10-54 (Α 250) “Περί συμπληρώσεως της Συμβάσεως δια την πρόληψιν και καταστολήν του εγκλήματος της γενοκτονίας από 9 Δεκεμβρίου 1948”: “Κυρούται και έχει πλήρη και νόμιμον ισχύν, η από 9ης Δεκεμβρίου 1948 Σύμβασις δια την πρόληψιν και καταστολήν του εγκλήματος της γενοκτονίας, υπογραφείσα από της Ελλάδος εν Νέα Υόρκη τη 29η Δεκεμβρίου 1949, μη γινομένων αποδεκτών των υπό ετέρων Κρατών διατυπωθεισών επιφυλάξεων κατά την υπογραφήν ή επικύρωσιν της ανωτέρω Συμβάσεως ή και κατά την προσχώρησιν εις αυτήν”. Δυνάμει της Σύμβασης, δημιουργείται υποχρέωση πρόληψης της τέλεσης πράξεων γενοκτονίας με την επιβολή συγκεκριμένων αποτελεσματικών ποινικών κυρώσεων έναντι των προσώπων που ενέχονται σε πράξεις γενοκτονίας, η δε αυτή υποχρέωση πρόληψης δεν περιορίζεται εδαφικά αφού η καταδίκη της γενοκτονίας έχει καθολικό χαρακτήρα. Την εν λόγω υποχρέωση έχει επαναβεβαιώσει η Ελληνική Δημοκρατία με την από 13 Οκτωβρίου 2022 δήλωση παρέμβασης στην υπόθεση “Ουκρανία κατά Ρωσικής Ομοσπονδίας” βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία των Εγκλημάτων Γενοκτονίας, επικαλούμενη το άρθρο 63 του Καταστατικού του Δικαστηρίου. Στη δήλωσή της, η Ελλάδα αναφέρει ότι «[η] υπόθεση εγείρει σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Σύμβαση Γενοκτονίας» καιότι «όλα τα Κράτη Μέρη στη [Σύμβαση] έχουν δικό τους συμφέρον κατά την ορθή ερμηνεία, εφαρμογή και εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προβλέπονται σε αυτήν» (σελίδα 5). Προσθέτει επίσης ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο «η Ελληνική Δημοκρατία αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμά της να παρέμβει . . . ώστε να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση Γενοκτονίας και να υποστηρίξει το Δικαστήριο στη διατήρηση της ακεραιότητας της Σύμβασης» (παράγραφος 16, βλ. Όλο το κείμενο: https://www.icj-cij.org/sites/default/files/case-related/182/182-20221013-WRI-02-00-EN.pdf , Σχετικό 42 με τη συνημμένη μετάφραση).

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 141 ΠΚ (έκθεση σε κίνδυνο αντιποίνων): “1. Όποιος, με πράξεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα άλλου κράτους ή με άλλες προκλητικές ενέργειες, εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή τους κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις της Ελλάδας ή συμμάχου της με ξένο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή”.

Από το ως άνω βιντεοληπτικό υλικό και τα επικαλούμενα έγγραφα, προκύπτει η τέλεση αξιόποινων πράξεων, τιμωρούμενων κατά τον Ποινικό Κώδικα, τους νόμους και τις Διεθνείς Συμβάσεις που έχει κυρώσει η χώρα, και συγκεκριμένα πράξεων βασανιστηρίων (α. 137Α ΠΚ), έκθεσης (α. 306 ΠΚ), αρπαγής (α. 322 ΠΚ) ή/και παράνομης κατακράτησης (α. 325 ΠΚ), σωματικών βλαβών (α. 308-312 ΠΚ), διακεκριμένων φθορών ξένης ιδιοκτησίας, κλπ, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 7 έως 10 του ν. 3948/2011 (αναλόγως του αν οι πράξεις χαρακτηριστούν νομικά ως γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματα πολέμου κατά προσώπων και κατά της ιδιοκτησίας και άλλων δικαιωμάτων), με πιθανή συμμετοχή ατόμων με ελληνική ιθαγένεια, όπως αποδεικνύεται από τη χρήση του ελληνικού εθνικού συμβόλου σε στολή (βλ. ως άνω προσκομισθέν φωτογραφικό στιγμιότυπο). Σε κάθε δε περίπτωση, Έλληνες πολίτες που πιθανότατα συμμετείχαν στα ανωτέρω καταγραφόμενα πραγματικά περιστατικά, με δημόσια προκλητική χρήση της ελληνικής σημαίας σε στολή στρατιωτικής δύναμης τρίτου έθνους, εκτός ελληνικών συνόρων και σε στρατιωτική επιχείρηση στην οποία το ελληνικό κράτος δεν συμμετέχει, ελέγχονται για την τέλεση της αξιόποινης πράξης της έκθεσης του ελληνικού κράτους και των κατοίκων του σε κίνδυνο αντιποίνων (α. 141 ΠΚ) και για άλλες αξιόποινες πράξεις που θα προσδιορίσουν οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές. Αλλά ακόμα και ανεξάρτητα από την εθνικότητα του δράστη που έκανε δημόσια χρήση της ελληνικής σημαίας, η παραβίαση jus cogens norms και η τέλεση των εγκλημάτων που ποινικοποιούνται δυνάμει του ν. 3948/2011 με τη δημόσια χρήση της ελληνικής σημαίας, τη βιντεοσκόπηση αυτής και τη δημοσιοποίησή της, συνεπάγονται βλάβη σε βάρος του ελληνικού κράτους και του διεθνούς κύρους του κατ’ άρθρο 2 περ. γ’ του ν. 3948/2011 και θεμελιώνουν άνευ ετέρου την ποινική δικαιοδοσία της ελληνικής δικαιοσύνης.

3. Όσον αφορά την ταυτοποίηση πιθανολογούμενων Ελλήνων δραστών

(….)

Επειδή είμαστε άπαντες και άπασες δικηγόροι Αθηνών, διατελούμε ή διατελέσαμε σύμβουλοι του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά την παρούσα θητεία των ετών 2022-2024, σύμφωνα, δε, με το άρθρο 90 του Κώδικα Δικηγόρων, σκοπός των Δικηγορικών Συλλόγων είναι “η υπεράσπιση των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου σε μια δημοκρατική πολιτεία… [η] άσκηση παρεμβάσεων ενώπιον δικαστηρίων και κάθε αρχής (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ανεξάρτητες αρχές) για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού, οικονομικού ενδιαφέροντος και περιεχομένου που ενδιαφέρει τα μέλη του συλλόγου ή το δικηγορικό σώμα γενικότερα, καθώς και για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος”, ενώ σύμφωνα με το προοίμιο του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος, “Σαν δημόσιοι λειτουργοί, συμπράττοντες λειτουργοί της Δικαιοσύνης, οι Δικηγόροι έχουν επίσης χρέος να αγωνίζονται για την καλή λειτουργία της, την εξύψωση του κύρους και του γοήτρου της”,

Επειδή από το προσκομιζόμενο βιντεοληπτικό υλικό και τα επικαλούμενα έγγραφα, προκύπτει η τέλεση αξιόποινων πράξεων, τιμωρούμενων κατά τον Ποινικό Κώδικα, τους νόμους και τις Διεθνείς Συμβάσεις που έχει κυρώσει η χώρα, και συγκεκριμένα πράξεων βασανιστηρίων (α. 137Α ΠΚ), έκθεσης (α. 306 ΠΚ), αρπαγής (α. 322 ΠΚ) ή/και παράνομης κατακράτησης (α. 325 ΠΚ), σωματικών βλαβών (α. 308-312 ΠΚ), διακεκριμένων φθορών ξένης ιδιοκτησίας, κλπ, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 7 έως 10 του ν. 3948/2011 (αναλόγως του αν χαρακτηριστούν νομικά ως γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματα πολέμου κατά προσώπων και κατά της ιδιοκτησίας και άλλων δικαιωμάτων), με πιθανή συμμετοχή ατόμων με ελληνική ιθαγένεια, όπως αποδεικνύεται από τη χρήση του ελληνικού εθνικού συμβόλου σε στολή,

Επειδή η δημόσια προκλητική χρήση της ελληνικής σημαίας σε στολή στρατιωτικής δύναμης τρίτου έθνους, εκτός ελληνικών συνόρων και σε στρατιωτική επιχείρηση στην οποία το ελληνικό κράτος δεν συμμετέχει και κατά την οποία τελέστηκαν πράξεις προφανούς ποινικής και ηθικής απαξίας, συνεπάγεται, σε κάθε περίπτωση, την τέλεση της αξιόποινης πράξης της έκθεσης του ελληνικού κράτους και των κατοίκων του σε κίνδυνο αντιποίνων (α. 141 ΠΚ),

Επειδή, σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Δημοκρατία έχει κυρώσει τη Σύμβαση για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας με το Ν.Δ. 3091 της 6/12-10-54 (Α 250) “Περί συμπληρώσεως της Συμβάσεως δια την πρόληψιν και καταστολήν του εγκλήματος της γενοκτονίας από 9 Δεκεμβρίου 1948”, υπόκειται στην υποχρέωση πρόληψης της τέλεσης πράξεων γενοκτονίας με την επιβολή συγκεκριμένων αποτελεσματικών ποινικών κυρώσεων έναντι των προσώπων που ενέχονται σε πράξεις γενοκτονίας, την δε εν λόγω υποχρέωση έχει επαναβεβαιώσει η Ελληνική Δημοκρατία με την από 13 Οκτωβρίου 2022 δήλωση παρέμβασης στην υπόθεση “Ουκρανία κατά Ρωσικής Ομοσπονδίας” με την οποία επιβεβαίωσε “τη δέσμευσή της για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση Γενοκτονίας και να υποστηρίξει το Δικαστήριο στη διατήρηση της ακεραιότητας της Σύμβασης”,

Επειδή δεν έχει υπάρξει αυτεπάγγελτη κίνηση από την Εισαγγελία μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού βίντεο και την προκλητική χρήση της ελληνικής σημαίας που υποδεικνύει την παρουσία και συμμετοχή ατόμων με ελληνική ιθαγένεια κατά την τέλεση των ως άνω παράνομων πράξεων, η δε στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας βαίνει κλιμακούμενη και υπάρχει κίνδυνος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων με την παρουσία και συμμετοχή ατόμων με ελληνική ιθαγένεια,

Επειδή οι ελληνικές εισαγγελικές και δικαστικές αρχές πρέπει να διερευνήσουν την τέλεση πιθανών αξιόποινων, κατά τις διατάξεις του ν. 3948/2011, πράξεων από Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας κατά το τελευταίο εξάμηνο, δηλαδη εγκλημάτων για τα οποία η ελληνική δικαιοσύνη έχει την ποινική δικαιοδοσία,

Επειδή, σε κάθε περίπτωση, η παραβίαση jus cogens norms και η τέλεση των εγκλημάτων που ποινικοποιούνται δυνάμει του ν. 3948/2011 με τη δημόσια χρήση της ελληνικής σημαίας, τη βιντεοσκόπηση αυτής και τη δημοσιοποίησή της, συνεπάγονται βλάβη σε βάρος του ελληνικού κράτους και του διεθνούς κύρους του κατ’ άρθρο 2 περ. γ’ του ν. 3948/2011 και θεμελιώνουν άνευ ετέρου την ποινική δικαιοδοσία της ελληνικής δικαιοσύνης,

Για τους λόγους αυτούς

Ζητούμε

Να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση (…) και να ασκηθεί κατ’ αυτών ποινική δίωξη.

Να λάβουμε επικυρωμένο αντίγραφο της παρούσας.

Αθήνα, 20 Μαϊου 2024,

Οι αναφέροντες δικηγόροι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή