Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

25 Νοέμβρη: Αγώνας ενάντια στην έμφυλη βία μέχρι τέλους

25 Νοέμβρη: Αγώνας ενάντια στην έμφυλη βία μέχρι τέλους (ΕΠΔΑ, 25/11/2023)

Εξήντα τρία χρόνια από τη δολοφονία των αδελφών Μιραμπάλ στη Δομινικανή Δημοκρατία και τη συνακόλουθη καθιέρωση της 25ης Νοέμβρη ως διεθνούς ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, ένα είναι σίγουρο: οι αιτίες της έμφυλης βίας παραμένουν βαθιά ριζωμένες, καθιστώντας τον αγώνα εναντίον της προϋπόθεση της ίδιας μας της ύπαρξης. Σήμερα πλέον η 25η Νοέμβρη αποτελεί ημέρα αγώνα ενάντια στην έμφυλη βία όχι μόνο κατά των γυναικών αλλά συνολικά των θηλυκοτήτων και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων που όχι μόνο ασφυκτιούν εντός του πατριαρχικού πλαισίου, αλλά αμφισβητείται το ίδιο το δικαίωμά τους στη ζωή.

Από τις ολοένα αυξανόμενες γυναικοκτονίες μέχρι τις επιθέσεις σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις πολυάριθμες υποθέσεις trafficking, όλα επιβεβαιώνουν πως οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα συνεχίζουν να ζουν μια δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις εφιαλτική καθημερινότητα στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η έμφυλη βια είναι διαρκώς παρούσα στο σπίτι, στη δουλειά, στους δρόμους αλλά και μέσα στους θεσμούς ενός κράτους που αντί να προστατεύει και να στηρίζει πολλές φορές οπλίζει το ίδιο τα χέρια των θυτών.

Σε μια χώρα όπου η έμφυλη βία έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να δημιουργήσει ένα υπουργείο – τραγέλαφο όπως αυτό της Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με βασική αρμοδιότητα την πλήρη διάλυση των μηχανισμών πρόληψης και αποτροπής της έμφυλης βίας αλλά και των δομών κοινωνικής υποστήριξης για τις επιζώσες/ επιζώντα άτομα. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για την έξαρση των περιστατικών έμφυλης βίας διότι συντηρεί και ενισχύει τις συνθήκες της ύπαρξής τους την ίδια στιγμή που αποδυναμώνει τους μηχανισμούς αποτροπής τους, όπως υπόλογη είναι και για το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων που επιβαρύνει πρώτα και κύρια τις γυναίκες και διαιωνίζει τις ανισότητες και διακρίσεις στην εργασία.

Απέναντι στη βία της πατριαρχίας και την υποκρισία των θεσμών, απαιτούμε τώρα μηχανισμούς και δομές νομικής, κοινωνικής, ψυχολογικής υποστήριξης για τις επιζώσες και τα επιζώντα άτομα της έμφυλης βίας και τη νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία.

Στηρίζουμε τις συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις των φεμινιστικών συλλογικοτήτων και κοινωνικών φορέων το Σάββατο 25 Νοέμβρη στις 12:30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή