Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Δεκτό το αίτημα της Εναλλακτικής για προσφυγή κατά της απόφασης αλλαγής σύνθεσης της ΑΔΑΕ

Δεκτό έκανε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στη χτεσινή του συνεδρίαση το αίτημα-εισήγηση των δύο συμβούλων της Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή για έκδοση ανακοίνωσης και ανάληψη νομικής πρωτοβουλίας κατά της πρόσφατης απόφασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ.

Δημοσιοποιούμε εδώ το από 11/10/2023 αίτημα των συμβούλων Θεόδωρου Συμεωνίδη και Αγγελικής Σεραφείμ:

“Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι σύμβουλοι,

Όπως καλά γνωρίζετε, σε πρόσφατη συνεδρίασή της, η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής υπερψήφισε με πλειοψηφία μικρότερη της κατά νόμο απαιτούμενης (3/5) την αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ (Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών). Χωρίς να υπεισέλθουμε σε δίκη σκοπιμότητας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (είναι εξάλλου γνωστό τοις πάσι οτι η Αρχή με την παλιά της σύνθεση και υπό την προεδρία του κ. Χρήστου Ράμμου ενόχλησε σφόδρα την εκτελεστική εξουσία με τη στάση της στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ επέκειτο και απόφαση επιβολής προστίμου στην ΕΥΠ), η αντικατάσταση μελών μιας ανεξάρτητης αρχής χωρίς καν να πληρούται η κατά νόμο απαιτούμενη πλειοψηφία (το 16 δεν είναι τα 3/5 του 27 καθώς στρογγυλοποίηση προς τα κάτω δεν είναι νοητή) συνιστά καταπάτηση κάθε δημοκρατικής λειτουργίας, ακόμα και κατά το πλέον τυπικό μέρος. Για το θέμα της λειτουργίας των Ανεξαρτήτων Αρχών συναντήθηκαν μάλιστα οι πρώην Πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Φώτης Κουβέλης, Δημήτρης Παξινός και Αντώνης Ρουπακιώτης με τον Πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό, μετά από πρόσκληση του τελευταίου.

Για να μην μείνει ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή σε επίπεδο επικοινωνίας και θεάματος, φρονούμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ πρέπει να αποφασίσει, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου όπως αυτός προβλέπεται στον Κώδικα Δικηγόρων, την παρέμβασή του στη μείζονα αυτή υπόθεση, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης ακύρωσης της πράξης διορισμού των νέων μελών της ΑΔΑΕ από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η πρωτοβουλία αυτή θα στείλει το μήνυμα τόσο στον νομικό κόσμο και τα μέλη μας όσο και στην κοινωνία ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αποτελεί όντως (και όχι μόνο κατ’ ισχυρισμό) συλλογικό θεσμό περιφρούρησης των φιλελεύθερων εγγυήσεων, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

Με την παρούσα ηλεκτρονική μας επιστολή, ζητάμε την περίληψη του θέματος στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Συμβουλίου μας προς λήψη σχετικής απόφασης.

Με εκτίμηση,

Θεόδωρος Συμεωνίδης, Αγγελική Σεραφείμ, σύμβουλοι στο ΔΣ του ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή