Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Αλληλεγγύη στους υπερασπιστές/ίστριες του περιβάλλοντος στον Βόλο – Όχι στις δικαστικές διώξεις

Αλληλεγγύη στους υπερασπιστές/ίστριες του περιβάλλοντος στον Βόλο – Όχι στις δικαστικές διώξεις (ΕΠΔΑ, 17/10/2023)

Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι/α στους τρεις πολίτες και υπερασπιστ(ρι)ές του περιβάλλοντος στο Βόλο που διώκονται και δικάζονται στις 19 Οκτωβρίου 2023.

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 δικάζονται οι Γιώργος Λέτσιος, Στέλιος Λημνιός, Φαίη Τζανετουλάκου ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, μέλη της επιτροπής αγώνα κατά της καύσης των απορριμμάτων, με τις κατηγορίες της παράνομης βίας και της διατάραξης οικιακής ειρήνης. Για ποιόν λόγο δικάζονται; Οι πολίτες, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κινητοποίησης ενάντια στη καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ – LafargeHolcim, διαμαρτυρήθηκαν για την μεταφορά επίφοβου υλικού προερχόμενου όπως πίστευαν αρχικά από την Ιταλία, και όπως προέκυψε εν τέλει από την Ηuelva ως ενδιάμεσο σταθμό, μια ισπανική πόλη γνωστή για την επικίνδυνη για το περιβάλλον διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων. Ένα από τα πιο γνωστά εγκλήματα κατά των φτωχότερων χωρών και κοινοτήτων ανά τον κόσμο είναι η μετακίνηση τοξικών απορριμμάτων από τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης προς τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες ανά τον κόσμο. Η μετακίνηση αυτή γίνεται είτε νόμιμα με το πρόσχημα της πώλησης απορριμμάτων προς καύση των σκουπιδιών είτε παράνομα με διάφορους τρόπους, ένας εκ των οποίων είναι η παραποίηση εγγράφων, η αλλαγή κωδικών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην οποία παρενέβησαν οι τρεις πολίτες του Βόλου, είχαν σβηστεί στοιχεία από την πορεία του πλοίου και υπήρχαν και άλλες ημερομηνίες ελλιμενισμού από το αρμόδιο υπουργείο.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι πολίτες υπερασπίστηκαν την ζωή των ίδιων και των υπόλοιπων κατοίκων και του περιβάλλοντος. Την 1η Απριλίου του 2018 σταμάτησαν ένα από τα παράνομα ανοιχτά φορτηγά που μετέφεραν το ως φερόμενο τότε απόβλητο RDF, το οποίο έρχεται από την Ιταλία για αποτέφρωση στο Βόλο. Το προϊόν, δεν έφερε επίσημη σήμανση ή γραμμωτό κώδικα ούτε υπήρχε ως όφειλε αναγεγραμμένος ο τόπος προέλευσης. Το υλικό όμως δεν έμοιαζε με RDF που έτσι και αλλιώς δύναται να είναι καρκινογόνο, αλλά το φορτίο αποτελούταν από οσμηρές, υγρές, συμπιεσμένες συσκευασίες τεμαχισμένων ανακυκλωμένων και μη ανακυκλωμένων υλικών όπως τα πλαστικά PET, μπαταρίες, αναπτήρες και άλλα υλικά. Η κινητοποίηση του κόσμου οδήγησε, στην υπό την παρουσία εισαγγελέα, λήψη δείγματος το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν 96% πλαστικό με υψηλό ποσοστό υδραργύρου, ο οποίος είναι από τους πιο τοξικούς και ανθεκτικούς ρύπους στο περιβάλλον και το οποίο όταν καίγεται εκπέπμπει διοξίνες και φουράνια τα οποία συσσωρευόμενα στο ανθρώπινο ιστό προκαλούν διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Για ποιους λόγους πρέπει να υπερασπιστούμε τους κατοίκους που αντιστέκονται ενάντια στην καύση των σκουπιδιών:

  1. Γιατί η διαχείριση των απορριμμάτων είναι από τα πιο σκοτεινά και καλά κρυμμένα μυστικά του καπιταλισμού και των πλουσιότερων (και λευκότερων) χωρών του παγκόσμιου Βορρά. Γιατί η υποβάθμιση ολόκληρων περιοχών μέσα από την περιβαλλοντική ρύπανση είναι μέρους μιας ευρύτερης πολιτικής καπιταλιστικής διακυβέρνησης. Γιατί η διαχείριση των απορριμμάτων – το που θα πάνε τα σκουπίδια που παράγουν στην πλειοψηφία τους οι αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπης – είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει άμεσα και περιοχές όπως ο Βόλος.. Το έτος 2018 η κινέζικη κυβέρνηση απαγόρευσε τις εισαγωγές πλαστικών αποβλήτων που μέχρι τότε κυρίως εισήγαγε καθώς δεν μπορούσε να τις ανακυκλώσει αφού ποτέ το πλαστικό δεν είναι τόσο καθαρό ώστε να είναι ανακυκλώσιμο με ευκολία. Από τότε, πολλές χώρες του Παγκόσμιου Βορρά έχουν προσπαθήσει να βρουν νέους προορισμούς για τα πλαστικά τους απόβλητα, εξαναγκαζόμενες από την Σύμβαση της Βασιλείας να τις στέλνουν σε χώρες που ανήκουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μήπως ο Βόλος έχει μετατραπεί σε μία θανατηφόρα υψικάμινο όπου τα κέρδη είναι κυριολεκτικά πάνω απο την ζωή και την υγεία των ανθρώπων;
  1. Γιατί οι κάτοικοι του Βόλου έχουν δώσει μια σειρά μάχες, μαζικές, στα δικαστήρια, στο δρόμο, έξω από τα εργοστάσια, θέτοντας την ζωή τους σε κίνδυνο, προσπαθώντας να προστατεύσουν την ζωή των κατοίκων του Βόλου και των μελλοντικών γενεών. Και γιατί ο Βασίλης Μάγγος στο πλαίσιο αυτών των κινητοποιήσεων χτυπήθηκε τόσο βάναυσα από την αστυνομία ώστε να χάσει την ζωή του τις επόμενες μέρες.
  1. Γιατί καύση των απορριμμάτων είτε ως αποτέφρωση είτε ως ενέργεια σύμφωνα με μια σειρά έρευνες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις ζωές των εργαζομένων και κατοίκων, πόσο μάλλον όταν το εργοστάσιο βρίσκεται 200 μέτρα από τα τελευταία σπίτια της πόλης. Είναι όμως καταστροφική και για ολόκληρο το περιβάλλον συμπεριλαμβανομένων πάντα και των ανθρώπων σε αυτό. Υπάρχουν, έρευνες που αποδεικνύουν ότι από την καύση των απορριμμάτων αναδεικνύουν ότι εκλύουν ένα τόνο διοξειδίου του άνθρακα για κάθε τόνο από τα απορρίμματα που καίγονται.
  1. Γιατί ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας έχει θεωρήσει δικαιολογημένες τις ανησυχίες των κατοίκων και έχει εκπονήσει μια μελέτη για τις επιπτώσεις επιπτώσεις στην Υγεία από την καύση απορριμμάτων και των παραγώγων τους (RDF και SRF) για παραγωγή ενέργειας. Ήδη έχουν γίνει αποτυπώσεις της αύξησης κατά τρείς φορές πάνω συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, σε καρδιαγγειακά, πνευμονολογικά και νεοπλασματικά νοσήματα καθώς και σε θανάτους λόγω καρκίνων.
  1. Γιατί δεν εμπιστευόμαστε την ανάγκη τέτοιων βιομηχανιών για κέρδος χωρίς να υπολογίζουν τις ζωές των ανθρώπων. Και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε πολλά. Ας πούμε για την LafargeHolcim. Η LafargeHolcim πρόσφατα καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για την δράση της στην περιοχή της Συρίας κατά τα χρόνια 2013-2014, όπου χρηματοδοτούσε ένοπλες ομάδες μεταξύ των οποίων και τον ΙSIS για να παραμείνει ανοιχτό το εργοστάσιο και να είναι ανταγωνιστικό στην παραγωγή τσιμέντου, θέτοντας σε κίνδυνο τους Σύριους εργαζόμενους της. Ο πόλεμος σκοτώνει και ξεριζώνει τους ανθρώπους και οι εταιρίες συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους. Γιατί οι Έλληνες καπιταλιστές μπορούν να συνεργάζονται με εταιρίες που έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου απρόσκοπτα και αυτό να θεωρείται θεμιτό.
  1. Γιατί ο Μπέος πριμοδοτεί τα συμφέροντα της τσιμεντοβιομηχανίας, μολύνοντας το περιβάλλοντος δηλώντας ότι η ΑΓΕΤ θα καίει ό,τι γουστάρει, ενώ παράλληλα προχωρεί στην κατασκευή και λειτουργία φαραωνικής μονάδας παραγωγής SRF για επιπλέον καύσιμη ύλη στην τσιμεντοβιομηχανία.
  1. Γιατί η υπεράσπιση του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων του Βόλου είναι υπόθεση όλων μας.
  1. Γιατί ο Βασίλης Μάγγος είναι παρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή