Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Πληρωμές Νομικής Βοήθειας: Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε!

Πληρωμές Νομικής Βοήθειας: Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε! (Ανακοίνωση ΕΠΔΑ, 11/8/2023)

Μετά από αναμονή τριών και πλέον χρόνων, πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Ιουλίου οι κουτσουρεμένες πληρωμές του 80% των γραμματίων των δικηγόρων για υπηρεσίες των ετών 2019-2022 στο πλαίσιο της Νομικής Βοήθειας τα οποία παρέμεναν απλήρωτα. Οι πληρωμές ήταν μια ανακούφιση για χιλιάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους, που καλούνται να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Εφορία και τα ασφαλιστικά τους ταμεία, αλλά την ίδια στιγμή βίωσαν τη στάση πληρωμών του ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων) για υπηρεσίες που είχαν προσφέρει ακόμα και πριν τρία χρόνια! Ας το θυμόμαστε αυτό την επόμενη φορά που θα ακούσουμε κάποιο κυβερνητικό στέλεχος ή κάποιον μηντιακό “παπαγάλο” να μιλάει για “μπαταχτσήδες”…

Το πώς φτάσαμε να υπάρχει τρίχρονη καθυστέρηση στις πληρωμές είναι ένα σκάνδαλο που βαρύνει όλες τις κυβερνήσεις οι οποίες άφησαν το ΤΑΧΔΙΚ υποστελεχωμένο, χωρίς πόρους και προσωπικό, με ελάχιστους υπαλλήλους αρμόδιους για την ενταλματοποίηση και τη διεκπεραίωση χιλιάδων φακέλων που περιείχαν τις αιτήσεις και τα νόμιμα έγγραφα για την πληρωμή των δικηγόρων. Σκανδαλώδης ήταν όμως και η αδράνεια της ηγεσίας των θεσμικών οργάνων του δικηγορικού σώματος που ανέχτηκε την απληρωσιά και πίστευε αφελώς τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις των υπευθύνων και τις διάφορες ψευτολύσεις που παρέτειναν το πρόβλημα. Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή επιμέναμε επί χρόνια στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ότι η μαζική κινητοποίηση των Συλλόγων με αίτημα τη στελέχωση του ΤΑΧΔΙΚ και τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων είναι μονόδρομος, απέναντι σε υποσχέσεις περί “κινητικότητας”, προτάσεις για δημιουργία ΑΜΚΕ (!) της Ολομέλειας που να διαχειρίζεται τα χρήματα της Νομικής Βοήθειας ή για προσφορά υπαλλήλων του ΔΣΑ στο ΤΑΧΔΙΚ, που κατά καιρούς μετέφερε ως “ρεαλιστικές λύσεις” η Διοίκηση.

Η εμπειρία απέδειξε ότι ακόμα και αυτή η κουτσουρεμένη πληρωμή του 80% των γραμματίων των ετών 2019-2022 δυνάμει του άρθρου 69 του ν. 5016/2023 προχώρησε μόνον μετά την προκήρυξη αποχής στις δίκες στις οποίες παρίσταντο δικηγόροι δυνάμει του προγράμματος Νομικής Βοήθειας, που είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή ακόμα και πολύκροτων δικών που ήταν σε εξέλιξη. Η κίνηση αυτή πίεσε την κυβέρνηση και ήταν απαραίτητη ώστε να γίνει αντικείμενο συλλογικής διεκδίκησης η πληρωμή των συναδέλφων, κάποιοι εκ των οποίων ορθώς είχαν κινηθεί δικαστικά κατά του ΤΑΧΔΙΚ. Αποδείχτηκε έτσι πόσο λαθεμένες ήταν τοποθετήσεις άρνησης της αποχής ως μέσου πάλης “από θέση αρχής”, όπως ακούγαμε από συμβούλους του ΔΣΑ, και πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η πίεση που μπορεί να ασκήσει το δικηγορικό σώμα, αν οι φορείς του δράσουν συλλογικά, μαχητικά και οργανωμένα.

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού ή πανηγυρισμών. Απέναντι στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, λέμε ξεκάθαρα: Μας χρωστάτε, δεν σας χρωστάμε! Διεκδικούμε άμεσα την πληρωμή όλων των γραμματίων Νομικής Βοήθειας παρελθόντων ετών, την αποπληρωμή του 20% που εκκρεμεί για την τριετία 2019-2022, την άμεση στελέχωση του ΤΑΧΔΙΚ και τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων για τη διεκπεραίωση των φακέλων και την ενταλματοποίηση των πληρωμών εντός μηνός από την αποστολή των νομίμων εγγράφων, σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας. Απαιτούμε από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων να εκπονήσουν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη συλλογική διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων με αξιοποίηση όλων των μέσων πάλης και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι υπηρεσίες των δικηγόρων στο πλαίσιο της Νομικής Βοήθειας επιτρέπουν σε χιλιάδες οικονομικά αδύνατους συνανθρώπους μας να έχουν πρόσβαση στο σύστημα δικαιοσύνης. Αυτές οι τόσο κρίσιμες υπηρεσίες δεν μπορούν να είναι απλήρωτες!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή