Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Σύλληψη δικηγόρου στη Θεσσαλονίκη κατά την άσκηση καθηκόντων του: Η στοχοποίηση της δικηγορίας δεν θα περάσει!

Σύλληψη δικηγόρου στη Θεσσαλονίκη κατά την άσκηση καθηκόντων του: Η στοχοποίηση της δικηγορίας δεν θα περάσει! (ΕΠΔΑ, 20/7/2023)

Η αδιανόητη σύλληψη δικηγόρου στη Θεσσαλονίκη, που προσήλθε στις 27/6/2023 στο Λιμεναρχείο για να παραλάβει εξουσιοδοτήσεις από κρατούμενους πολίτες τρίτης χώρας με σκοπό την υποβολή αιτήσεων ασύλου και κατέληξε κατηγορούμενος για κακουργηματική διευκόλυνση παράνομης εισόδου στη χώρα, πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά από όλα τα θεσμικά όργανα του δικηγορικού σώματος.

Η στοχοποίηση των δικηγόρων ως υπερασπιστών βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια διαρκής στρατηγική της παρούσας κυβέρνησης, που βρίσκει ευήκοα ώτα σε πρόθυμους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς όπως έχει φανεί και από αντίστοιχες διώξεις ή διαρροές για επικείμενες διώξεις σε βάρος δικηγόρων και μελών οργανώσεων δικαιωμάτων. Οι διώξεις δικηγόρων για ενέργειες στο πλαίσιο των καθηκόντων τους αποτελούν ίδιον ολοκληρωτικών καθεστώτων και ντροπή για το ελληνικό κράτος. Τα εγκλήματα στα σύνορα με μεγαλύτερο τον μαζικό πνιγμό εκατοντάδων ανθρώπων στα ανοιχτά της Πύλου, οι παράνομες επαναπροωθήσεις και η δημιουργία μιας μαύρης τρύπας για τους αιτούντες και αιτούσες άσυλο έχουν ως παράπλευρα θύματα τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων, με πρώτους τους δικηγόρους.

Το ομόφωνο ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης πρέπει να ακολουθηθεί από αντίστοιχες ανακοινώσεις και πρωτοβουλίες της Ολομέλειας των Προέδρων. Η προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του συναδέλφου πρέπει να αρχειοθετηθεί άμεσα και οι υπεύθυνοι για αυτό το αίσχος να λογοδοτήσουν πειθαρχικά και ποινικά.

Η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή εκφράζει τη συμπαράστασή της στον συνάδελφο και σκοπεύει να αναδείξει το ζήτημα με ανακοινώσεις και πρωτοβουλίες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ψήφισμα για τη σύλληψη συναδέλφου (13/7/2023)

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει την αγανάκτησή του για την άνευ νομικής βάσεως σύλληψη νέου συναδέλφου κατά την άσκηση των καθηκόντων του και μάλιστα για λόγους που σχετίζονται άμεσα με αυτά. Από τα στοιχεία που περιήλθαν στον Δικηγορικό Σύλλογο προκύπτει ότι η προδήλως αστήρικτη κατηγορία εις βάρος του συναδέλφου οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός, ότι αυτός μετέβη ως δικηγόρος προκειμένου να λάβει εξουσιοδοτήσεις από εντολείς του προκειμένου να υποβάλλει αίτημα χορήγησης ασύλου.

Υπενθυμίζεται προς όλες τις αρμόδιες αρχές, ότι η άσκηση του λειτουργήματος του Δικηγόρου αποτελεί εγγενές στοιχείο του κατά το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος δικαιώματος εκάστου να τύχει δικαστικής προστασίας, και ως εκ τούτου ανήκει στο βασικό περιεχόμενο του κράτους δικαίου (ΣτΕ 2128/2013).

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του συναδέλφου και δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι η σύλληψη του αποτελεί προσβολή απέναντι στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος και θα αντιμετωπιστεί ως τέτοια. Οποιαδήποτε στοχοποίηση δικηγόρου κατά την άσκηση του λειτουργήματος του δεν είναι ανεκτή και θα προκαλέσει την άμεση και ομόθυμη αντίδραση του δικηγορικού και όχι μόνο κόσμου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος Κ. Φινοκαλιώτης Χρήστος Ε. Βρίκος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή