Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

8 Μάρτη: Η Εναλλακτική Παρέμβαση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας – Πανεργατική απεργία για το έγκλημα στα Τέμπη

8 Μάρτη: Η Εναλλακτική Παρέμβαση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Συμμετοχή της Εναλλακτικής Παρέμβασης στην Πανεργατική απεργία της 8ης Μάρτη, στην απεργιακή συγκέντρωση 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην απογευματινή συγκέντρωση και πορεία (18.30, Σύνταγμα)

Ίσα δικαιώματα στην εργασία, στο σπίτι, στη ζωή!

Δικαιοσύνη και προστασία για τις επιζώσες και τα επιζώντα άτομα της έμφυλης βίας

Από τον ιστορικό αγώνα των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στις 8 Μαρτίου 1857 μέχρι σήμερα, οι διεκδικήσεις του γυναικείου και ΛΟΑΤΚΙ κινήματος βάζουν τα θεμέλια για έναν κόσμο χωρίς αδικία, καταπίεση και εκμετάλλευση.

Η φετινή 8 Μάρτη είναι μια κορυφαία κινηματική και απεργιακή συνέχεια των μεγάλων μαχών που δίνονται όλο το τελευταίο διάστημα. Μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, την προσπάθεια συγκάλυψής του και  την απροκάλυπτη επίθεση των δυνάμεων καταστολής που με ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και χημικά επιχείρησαν να διαλύσουν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Κυριακής 5/3/2022, η φεμινιστική 8η Μάρτη γίνεται παράλληλα και ημέρα πανεργατικής απεργίας σε μια προσπάθεια συνολικής και πολυμέτωπης σύγκρουσης με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τη δολοφονική της πολιτική απέναντι σε όλα τα πληττόμενα τμήματα της κοινωνίας. Η φετινή 8η Μάρτη αποτελεί την πιο χαρακτηριστική αποτύπωση της αναγκαίας σύγκλισης των φεμινιστικών και εργατικών αγώνων στη χώρα και φυσικά εντάσσεται στην παγκόσμια τάση των δυναμικών γυναικείων και ΛΟΑΤΚΙ διεκδικήσεων που ξεκινούν από τις ΗΠΑ και την εναντίωση στην απαγόρευση των εκτρώσεων μετά την πρόσφατη ανατροπή της Roe v. Wade και φτάνει μέχρι την εξέγερση που πυροδότησαν οι γυναίκες στο Ιράν ενάντια στο εκεί απολυταρχικό καθεστώς.

Μέσα σε ένα πλαίσιο συνολικής επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα και στα κοινωνικά κεκτημένα, γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ αντιμετωπίζουν πολλαπλάσια εκμετάλλευση, εμπόδια και ανισότητα. Η επέλαση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου σε συνδυασμό με την αυταρχικοποίηση του κράτους πλήττει κατά προτεραιότητα γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ εργαζόμενες/α, αυξάνει τις έμφυλες διακρίσεις και την ανισότητα των μισθών και αμοιβών. Στοιχειώδη δικαιώματα, όπως η προστασία μητέρων και εγκύων απέναντι στις απολύσεις και η παροχή άδειας μητρότητας καταπατούνται και καταλύονται.

Οι εργαζόμενες, οι φοιτήτριες, οι μετανάστριες και οι προσφύγισσες βρέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης, που επιχειρεί μεταξύ άλλων να διαλύσει κάθε δημόσια κοινωνική δομή και να ρίξει τα βάρη και το κόστος της κοινωνικής αναπαραγωγής αποκλειστικά στις πλάτες των γυναικών διαλύοντας τα δημόσια νοσοκομεία, τα σχολεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα γηροκομεία και τις κοινωνικές δομές.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να επιβάλλει μία βαθιά συντηρητική και επικίνδυνη για τα δικαιώματα γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ πολιτική στη δημόσια εκπαίδευση και στο δημόσιο λόγο. Η εν γένει αντιδημοκρατική στρατηγική της προσπαθεί συνεχώς να επιτεθεί ακόμα και στο δικαίωμα των υποκειμένων στην αυτοδιάθεση του σώματος τους. Η αδιαφορία που επιδεικνύει στο να οργανωθεί ένα σοβαρό σύστημα προστασίας απέναντι στην έμφυλη/ενδοοικογενειακή βία και τις γυναικοκτονίες, είναι μέρος μιας συνολικότερης επίθεσης στα δικαιώματα των γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, μέσα μάλιστα σε συνθήκες ολοένα αυξανόμενων περιστατικών γυναικοκτονιών και επιθέσεων έμφυλης και σεξιστικής βίας. Η απροθυμία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στηρίζεται κατά βάση σε μια αστυνομία η οποία κατά κανόνα αδιαφορεί ή και αποτρέπει καταγγελίες, τη στιγμή μάλιστα που η ευρύτερη διάχυση αντιδραστικών, σεξιστικών, ομοφοβικών και ρατσιστικών ιδεολογημάτων, κοστίζει ζωές.

Στεκόμαστε στο πλευρό του γυναικείου-ΛΟΑΤΚΙ, φεμινιστικού και κοινωνικού κινήματος για δικαιοσύνη και ουσιαστική στήριξη των επιζωσών/επιζώντων έμφυλης βίας και καταπίεσης. Αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία δομών πολύπλευρης προστασίας και στήριξης (νομικής, υλικής/οικονομικής, ψυχολογικής κλπ) γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Συντασσόμαστε με τους αγώνες τους φεμινιστικού κινήματος για την εξάλειψη του σεξισμού και της εκμετάλλευσης και ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και καταπίεσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή