Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Ενημέρωση από συνεδρίαση ΔΣ ΔΣΑ, 14/11/2022

Ενημέρωση από συνεδρίαση ΔΣ ΔΣΑ, 14/11/2022

Συνεδρίασε στις 14/11/2022 το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην αίθουσα του Συμβουλίου του ΔΣΑ.

Μετά τα υπηρεσιακά ζητήματα, το Συμβούλιο αποφάσισε επί των εξής θεμάτων:

α. Το ΔΣ ανανέωσε την απόφαση αποχής από τις δίκες α’ βαθμού του 187ΠΚ μέχρι την 31/3/2023. Θυμίζουμε ότι η αποχή πραγματοποιείται προκειμένου να μην εφαρμοστεί σε εκκρεμείς δίκες η αντισυνταγματική διάταξη της παραγράφου 6 που απαγορεύει εκ του νόμου την αναστολή της ποινής και την αναστέλλουσα ισχύ της έφεσης σε όσους καταδικάζονται ακόμα και για πλημμελήματα στα πλαίσια του α. 187. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν στα ΜΜΕ για τροποποίηση της διάταξης και μερική υποχώρηση της κυβέρνησης, προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται.

β. Το ΔΣ κατήγγειλε τις συνεχιζόμενες πολύχρονες καθυστερήσεις πληρωμής στο πρόγραμμα Νομικής Βοήθειας και υιοθέτησε την από 5.11.2022 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφασίζοντας ομόφωνα: α) την αποχή των δικηγόρων μελών του από τις υποθέσεις νομικής βοήθειας και β) τη μη έκδοση γραμματίων προκαταβολής και ενσήμων σε όλες τις υποθέσεις της Νομικής Βοήθειας, από 21.11.2022, εξαιρουμένων των περιπτώσεων παραγραφών σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις, της συμπλήρωσης ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης και των συνοδειών στις ποινικές υποθέσεις.

Το Συμβούλιο αποφάσισε περαιτέρω την οργάνωση μαζικής κινητοποίησης του ΔΣΑ με σκοπό την ανάδειξη του ζητήματος στην κοινή γνώμη, ενώ μια μειοψηφία πέντε (5) συμβούλων υπερψήφισε την διοργάνωση αποχής την ώρα της μαζικής κινητοποίησης (Αντανασιώτης, Καλαντζόπουλος, Καμπαγιάννης, Σαραφιανός, Μαντάς).

γ. Το ΔΣ έκανε μια πρώτη συζήτηση κατόπιν ψηφίσματος που επέδωσαν οι ασκούμενες συναδέλφισσες στον ΔΣΑ για τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει, εξαιτίας απαράδεκτων συμπεριφορών δικηγόρων, ιδίως στο πόστο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Την ενημέρωση από πλευράς ασκουμένων έκανε η συναδέλφισσα Χρύσα Τσικαλουδάκη, ενώ μαζική παρουσία στη συνεδρίαση είχε και το Σωματείο Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων. Οι ασκούμενες ορθά διαμαρτύρονται για το ότι καλούνται να καλύψουν αμιγώς γραμματειακά καθήκοντα προς πλήρωση λειτουργικών κενών μίας δημόσιας υπηρεσίας, εν προκειμένω της Εισαγγελίας, κατά παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων. Μετά την προηγούμενη (μη) συζήτηση στο ΔΣ, οι ασκούμενες αποφάσισαν αποχή από την εργασία τους στο συγκεκριμένο πόστο. Μία από τις ασκούμενες αντιμετωπίζει καθαρά εκδικητική συμπεριφορά από πλευράς της διοίκησης του Συλλόγου, καθώς δεν ανανεώνεται η σύμβασή της, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία του ΔΣΑ.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ απέφυγε να λάβει θέση για το ζήτημα το οποίο παρέπεμψε σε επόμενη συνεδρίαση, υπονοώντας ότι, αφού υπάρχει αποχή από το πόστο της Εισαγγελίας, η μία θέση ασκούμενου στον Σύλλογο “περισσεύει”. Σε κάθε περίπτωση, μετά από απαίτηση και των συμβούλων της Εναλλακτικής, αποφασίστηκε σαφώς η συνέχιση της παροχής εργασίας από πλευράς της ασκούμενης, μέχρι τη συζήτηση και την οριστική απόφαση επί του θέματος από πλευράς Συμβουλίου.

Θανάσης Καμπαγιάννης, Δημήτρης Σαραφιανός, σύμβουλοι στο ΔΣ του ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή