Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Ανακοίνωση στήριξης σε μέλος μας, θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, που ενάγεται από τον θύτη

Ανακοίνωση στήριξης σε μέλος μας που ενάγεται από τον θύτη του μετά από περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης (ΕΠΔΑ, 29/9/2022)

Την 01/11/2021, σε προεκλογική εκδήλωση της παράταξής μας έλαβε χώρα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης με θύμα την Α.Φ., γυναίκα δικηγόρο και μέλος της παράταξης, από άνδρα παρευρισκόμενο στην εκδήλωση, μη δικηγόρο και ήδη πρώην μέλος του ΜΕΡΑ 25. Συγκεκριμένα, αυτός την έσπρωξε και τη θώπευσε. Παρά την άμεση αντίδραση του θύματος, η οποία του ζήτησε το λόγο και τον κάλεσε να της ζητήσει συγγνώμη, αυτός αρνιόταν να παραδεχτεί την πράξη του, ωστόσο λόγω της αλληλεγγύης των παρευρισκομένων και των λοιπών μελών της παράταξής μας, αυτός αναγκάστηκε να την παραδεχτεί. Η Α.Φ. επέλεξε να μην προχωρήσει σε καταγγελία εις βάρος του παρενοχλητή της.

Λίγους μήνες αργότερα, μέλη του ΜΕΡΑ 25 καλούν την Α.Φ. με σκοπό να επιβεβαιώσουν το περιστατικό – χωρίς ποτέ η ίδια να έχει επικοινωνήσει μαζί τους ή να έχει δημοσιοποιήσει το συμβάν – και την ενημερώνουν ότι επιθυμούν να διαγράψουν από το κόμμα τους τον εν λόγω άνδρα, το οποίο και συνέβη. Η Α.Φ. τους ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί καμία εμπλοκή στις εσωκομματικές τους διαδικασίες καθώς δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον συγκεκριμένο κομματικό φορέα. Στη συνέχεια καλεί το θύμα η πληρεξουσία δικηγόρος του παρενοχλητή της, με σκοπό να την εκφοβίσει και να την απειλήσει! Στα μέσα Ιουνίου του 2022, επιδίδεται στην Α.Φ. αγωγή αποζημίωσης για προσβολή προσωπικότητας και ηθική βλάβη από τον παρενοχλητή της από κοινού με τη σύντροφό του, και ζητούν από αυτή να τους αποδώσει το ποσό των 80.000 ευρώ!! Στη συγκεκριμένη μάλιστα αγωγή, το θύμα ενάγεται από κοινού με άλλα 21 μέλη του ΜΕΡΑ 25, ολόκληρη δηλαδή την πολιτική γραμματεία του συγκεκριμένου κομματικού φορέα που έλαβε την απόφαση της διαγραφής, καθώς – όπως φαίνεται – οι ενάγοντες, προσπαθούν να την εμπλέξουν σε εσωτερική πολιτική διαδικασία του ΜΕΡΑ 25, με απώτερο σκοπό από πλευράς τους να αποσιωπηθεί το περιστατικό της σεξουαλικής παρενόχλησης. Στην παρούσα χρονική στιγμή, οι αντίδικοι καταθέτουν αποδεικτικά έγγραφα και λοιπά στοιχεία επί της αγωγής, ενώ αναμένεται να οριστεί δικάσιμος εντός των επόμενων μηνών.

Η στοχοποίηση της Α.Φ. έρχεται σε μία περίοδο που μετά το ξέσπασμα του κινήματος #metoo στην Ελλάδα, επιχειρείται πλέον η στοχοποίηση του φεμινιστικού κινήματος και η αμφισβήτηση των περιστατικών που έχουν καταγγελθεί από τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, με την αποφυλάκιση του πρωτοδίκως καταδικασθέντος για βιασμούς παιδιών Δ. Λιγνάδη και την αποτυχία των κρατικών (διωκτικών και δικαστικών) αρχών να καταλογιστεί ποινική ευθύνη για την δολοφονία του Ζακ/Ζάκι, να αναδειχθεί η έμφυλη διάστασή της και να επιβληθούν ποινές ανάλογες της βαρύτητας της πράξης. Η ευδοκίμηση μίας τέτοιας αγωγής είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς θα άνοιγε το δρόμο σε παρενοχλητές ή ακόμα και βιαστές και γυναικοκτόνους να προχωρούν σε νομικές διαδικασίες και να διασύρουν τα θύματα τους με κάθε τρόπο, ενώ επιπλέον θα βοηθήσει τους θύτες στην προσπάθειά τους να παρουσιάζουν τα θύματα σαν πρόσωπα που αντλούν προσωπικά οφέλη από την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, αγνοώντας το ψυχολογικό βάρος που κουβαλάνε και εξευτελίζοντάς τα με κάθε πιθανό τρόπο. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η χρησιμοποίηση θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης για την ανάδειξη εσωτερικών κομματικών εριδών και την εκπλήρωση προσωπικών πολιτικών στόχων από πλευράς του θύτη – ενάγοντος εν προκειμένω. Η προσπάθεια ανάμειξης των θυμάτων από τους παρενοχλητές τους σε «περίεργες καταστάσεις» μέσω φτηνών μικροπολιτικών παιχνιδιών είναι χυδαία και θα πρέπει να καταγγέλλεται με κάθε τρόπο, με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία των θυμάτων.

Ως παράταξη στηρίζουμε κάθε γυναίκα και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο που δέχεται διακρίσεις εις βάρος του, έμφυλη καταπίεση και έμφυλη βία. Ανήκουμε σε ένα κλάδο που, όπως και ευρύτερα η κοινωνία, διέπεται από πατριαρχικά και σεξιστικά χαρακτηριστικά και παλεύουμε για την πάταξη αυτών με κάθε μορφή αγώνα, στηρίζοντας κάθε θύμα που επιλέγει να καταγγείλει ή όχι περιστατικά έμφυλης βίας και καταπίεσης. Οι εκδηλώσεις της παράταξής μας είναι ασφαλής χώρος για κάθε γυναίκα και θηλυκότητα και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν παρενοχλητή να παρευρίσκεται σε αυτές. Δεν υπάρχει καμία ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση και καμία παραβιαστική συμπεριφορά δε θα μένει αναπάντητη. Οι παρενοχλήσεις δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία και πόσο μάλλον σε μία εκδήλωση μιας παράταξης σαν τη δική μας που εκφράζει τους/τις μισθωτούς, τους/τις αυτοαπασχολούμενους και τους/τις δικηγόρους που υπερασπίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, κόντρα σε κάθε μορφή έμφυλης καταπίεσης.

Εκφράζουμε αμέριστα την αλληλεγγύη μας απέναντι στο θύμα και μέλος μας και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε μέχρι την πλήρη και τελική δικαίωσή της.

• ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ Α.Φ.!

• ΑΜΕΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή