Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Κάτω τα χέρια από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των προσφύγων

Κάτω τα χέρια από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των προσφύγων (Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης, 15/9/2022)

Οι θάνατοι στα σύνορα είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Πτώματα πολλές φορές μη αναγνωρίσιμα ξεβράζονται στις παραλίες του Αιγαίου ή επιπλέουν καθώς τα καράβια της γραμμής διασχίζουν την θάλασσα. Άνθρωποι που θάβονται με την ένδειξη συχνά απλώς ενός αριθμού. Η πρόσφατη υπόθεση των προσφύγων στη νησίδα του Έβρου, ανέδειξε την απελπιστική κατάσταση που βιώνουν οι Σύριοι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι σε μια no man’s land. Οι καθημερινές και εκτεταμένες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, οδηγούν τους πρόσφυγες σε πιο επικίνδυνους και δύσκολους δρόμους, με κόστος πολλές φορές την ίδια τη ζωή τους. Η ρητορική της αντιμετώπισης των προσφύγων ως «εισβολέων» από επίσημα κυβερνητικά χείλη και μη, το αφήγημα περί «υβριδικού πολέμου» και κινδύνου για την εθνική ασφάλεια αποτελούν το επικοινωνιακό κάλυμμα μίας βαθιά θεσμικής ρατσιστικής πολιτικής που ασκεί ωμή βία, υλοποιεί συστηματικά χιλιάδες επαναπροωθήσεις, χρησιμοποιεί κουκουλοφόρους και πρόσφυγες ως μισθοφόρους «σκλάβους», παραβιάζοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου και κάθε υποχρέωση της χώρας βάσει του διεθνούς δικαίου περί εφαρμογής της αρχής της μη επαναπροώθησης.

Δεν μιλάμε για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για ένα οργανωμένο σύστημα σοβαρότατων παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στα πλαίσια της στρατιωτικοποίησης των συνόρων, η κυβέρνηση αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες, επεκτείνει τον φράκτη του Έβρου, αναβαθμίζει τα συστήματα ελέγχου των συνόρων, ξοδεύοντας εκατομμύρια ευρώ αντί να χρηματοδοτεί την υγεία, την εκπαίδευση, τη στέγαση και τα κοινωνικά επιδόματα σε μια περίοδο επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτής της αντιπροσφυγικής πολιτικής, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιτίθεται σε όσους επιδεικνύουν αλληλεγγύη, στους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρους και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και σε δημοσιογράφους που κάλυψαν δημοσιογραφικά την υπόθεση. Επιτίθεται όμως και στους πρόσφυγες, παρεμβαίνοντας στη δικαιοσύνη, μιλώντας για αντιφάσεις καταθέσεων χωρίς σε αυτό το στάδιο να έχει ο Υπουργός δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα της προκαταρκτικής εξέτασης.

Η κυβέρνηση, ενοχλημένη από την αλληλεγγύη που επέδειξε ο κόσμος για την διάσωση τους, θέλει να στοχοποιήσει πρόσωπα και οργανώσεις, δικηγόρους και δημοσιογράφους, προκειμένου να τους εξαναγκάσει να σιωπούν για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα. Η κυβέρνηση, που αρνείται δημόσια τις επαναπροωθήσεις προσφύγων που αποτελούν μια καθημερινή πραγματικότητα, μιλά για ψεύδη και διαστρεβλώσεις. Παρεμποδίζει την πρόσβαση των δικηγόρων στις δομές φιλοξενίας και τα κέντρα κράτησης, θέτοντας προσχηματικά και παράνομα προσκόμματα.

Η στοχοποίηση αυτή των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέλει να καταστήσει τους πρόσφυγες ακόμα περισσότερο ευάλωτους στην παράνομη βία των κρατικών οργάνων στα σύνορα.

Για τον Μηταράκη, οι πρόσφυγες δεν δικαιούνται να έχουν επικοινωνία με συνήγορο, να έχουν νομική εκπροσώπηση και υπεράσπιση ενώπιον των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών, ακόμα και σε περιπτώσεις παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι απογυμνωμένοι από κάθε δικαίωμα, άνθρωποι αόρατοι, βορά στις παράνομες και παρακρατικές πρακτικές που συντελούνται στα σύνορα. Και οι δικηγόροι, που με σθένος και επαγγελματισμό αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της εκπροσώπησης των πιο αδύναμων και ανυπεράσπιστων και αξιολογούν τα στοιχεία των υποθέσεων δημιουργώντας μια δευτερογενή μαρτυρία επί των παραβιάσεων σε αυτές, θεωρούνται και αντιμετωπίζονται από τις κρατικές αρχές ως εν δυνάμει εγκληματίες, επικίνδυνοι και εκείνοι για την εθνική ασφάλεια.

Θα είμαστε ξεκάθαροι: η προσπάθεια στοχοποίησης και δίωξης υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρων για πράξεις που ανάγονται στην άσκηση των υπερασπιστικών τους καθηκόντων αποτελεί κόκκινη γραμμή. Θα μας βρουν σύσσωμες και σύσσωμους απέναντι τους! Απέναντι σε ένα υπουργείο που στην αντιδημοκρατική του κατρακύλα υιοθετεί από την ακροδεξιά ρητορική μέχρι θεωρίες συνωμοσίας, στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες σε κάθε συνάδελφο/ισσα που αποκαλύπτει τις παράνομες επαναπροωθήσεις, που καταγγέλλει την κρατική αυθαιρεσία και τα ψεύδη, που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή των εγγυήσεων του κράτους δικαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή