Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Καταγγελία περιστατικού αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σε βάρος δικηγόρων στην πλατεία Εξαρχείων

Καταγγελία περιστατικού αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σε βάρος δικηγόρων στην πλατεία Εξαρχείων (7/9/2022)

Το βράδυ του Σάββατου 3/9, δύο νέοι δικηγόροι, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που διέρχονταν την πλατεία Εξαρχείων, δέχτηκαν επίθεση από μία διμοιρία ΜΑΤ, με το πρόσχημα του ελέγχου. Στην ερώτηση του ενός συναδέλφου για τον λόγο του ελέγχου, ένας από τους αστυνομικούς του όρμηξε και τον έπιασε κεφαλοκλείδωμα, ενώ όλοι οι αστυνομικοί τους έσπρωξαν βίαια σε χώρο πολυκατοικίας. Η δήλωση της δικηγορικής ταυτότητας όχι μόνο δεν περιόρισε, αλλά αποχαλίνωσε τη βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών. Τον τραμπουκισμό σε βάρος των συναδέλφων μας σταμάτησαν τελικά κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι παρενέβησαν με φωνές και διαμαρτυρίες.

Οι συνάδελφοι οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων χειροπεδημένοι πισθάγκωνα, χωρίς να υπάρχει καμία νόμιμη ανάγκη γι’ αυτό, με προφανή στόχευση τον εξευτελισμό τους ενώπιον όλων των θαμώνων της πλατείας. Τους έγινε αναίτιος και εξευτελιστικός σωματικός έλεγχος (μέχρι το σημείο της εκγύμνωσης μέσα στο τμήμα για τον έναν συνάδελφο). Τελικά, ο ένας συνάδελφός μας συνελήφθη για εξύβριση και απείθεια και παρανόμως δακτυλοσκοπήθηκε. Κατά παράβαση του νόμου, επιχειρήθηκε να ακολουθηθεί διαδικασία αυτοφώρου (καθώς, όπως είναι γνωστό, ισχύει ειδική δωσιδικία για τους έχοντες τη δικηγορική ιδιότητα), απόπειρα που αποσοβήθηκε κατόπιν διαμαρτυριών τόσο των δύο συναδέλφων όσο και της συνηγόρου τους.

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι εξοργιστικό για ολόκληρο το δικηγορικό σώμα. Αποτελεί νέο στάδιο στην υποτίμηση καθενός και καθεμιάς από τους χιλιάδες συνήγορους, που εκτίθενται καθημερινά σε κίνδυνο για την προστασία των δικαιωμάτων. Είναι ένα βήμα παραπέρα από την συνεχή υποτίμηση και παρεμπόδιση εκτέλεσης της εργασίας μας που γνωρίζουμε όλοι μας, ένας προς μια, πολύ καλά.

Το θέμα της ασύδοτης καταστολής είναι βαθύτατα πολιτικό. Δεν αφορά τον έναν ή τον άλλο αστυνομικό που “ξεφεύγει”, αλλά ένα ολόκληρο σύστημα σχέσεων εξουσίας, που επωφελείται από την όξυνση της βίας. Αφορά το Υπουργείο και την κυβέρνηση, που υποδαυλίζουν την αστυνομική βία αντί να λάβουν μέτρα απέναντι της. Επενδύουν στη βία, γιατί με βάση και τον χειμώνα που θα έρθει, είναι η μόνη στρατηγική που μπορεί να κρατήσει όρθια αυτήν την κυβέρνηση.

Αυτές, όμως, οι σκοπιμότητες δεν θα περάσουν. Κανένας πολίτης δεν πρέπει να φοβάται να κυκλοφορήσει και να υποβάλει ερωτήσεις στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου. Και βέβαια πρέπει να καταστεί σαφές με κάθε δυνατό τρόπο ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία αστυνομική βιαιοπραγία, και μάλιστα σε δικηγόρο που δηλώνει ευθαρσώς την ιδιότητά του.

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, στεκόμαστε αλληλέγγυοι/-ες στους νέους συναδέλφους που προέβησαν σε αναφορά και δημόσια καταγγελία και στηρίζουμε απόλυτα τις πρωτοβουλίες τους. Δεσμευόμαστε να κινήσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες τόσο στον Δικηγορικό Σύλλογο όσο και σε κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, ώστε οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί, άνδρες των ΜΑΤ και του Α.Τ. Εξαρχείων, να λογοδοτήσουν πειθαρχικά και ποινικά για την εγκληματική τους συμπεριφορά.

(Η φωτογραφία είναι στιγμιότυπο από βίντεο που καταγράφει το περιστατικό).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή