Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Για την καταστολή της διαδήλωσης της 28/7 στο Σύνταγμα – Να απαλλαγεί ο δημ. σύμβουλος Σωτ. Λαπιέρης

Για την καταστολή της διαδήλωσης της 28/7 στο Σύνταγμα – Να απαλλαγεί ο δημ. σύμβουλος Σωτ. Λαπιέρης (30/7/2022)

Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει με το όργιο αστυνομικής βίας, τις αναίτιες συλλήψεις του δημοτικού συμβούλου Σωτήρη Λαπιέρη και άλλων 3 διαδηλωτών, επιθέσεις σε βουλευτές, τον ξυλοδαρμό της δικηγόρου μέλους της Εναλλακτικής Αναστασίας Σταυροπούλου και φωτορεπόρτερ στη διαδήλωση της 28/7.

Στη κινητοποίηση της Πέμπτης 28/7/2022 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη άσκησαν ακραία, αδικαιολόγητη και παράνομη βία απέναντι στους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για την εγκληματική διαχείριση των πυρκαγιών στη χώρα και για το περιβαλλοντικό ζήτημα ενόψει επερχόμενου νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για το περιβάλλον καθώς και για την μη ικανοποίηση του αιτήματος του Γ. Μιχαηλίδη για την αποφυλάκιση του που τον είχε εξωθήσει μέχρι χθες σε επικίνδυνη για τη ζωή του απεργία πείνας. Για δεύτερη φορά βρεθήκαμε μπροστά στο ενδεχόμενο να έχουμε νεκρό απεργό πείνας στα χέρια της Πολιτείας, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά την οριακή κατάσταση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Την Πέμπτη γίναμε ακόμη μια φορά μάρτυρες ωμής και κατάφορης βίας από την πλευρά της αστυνομίας, με χρήση αύρας, χημικών και κρότου λάμψης στη πορεία που γινόταν στην Πανεπιστημίου, ενώ άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα και ξυλοκόπησαν διαδηλωτές/τριες. Πιο συγκεκριμένα, χτύπησαν πολλαπλά με γκλοπ τη δικηγόρο και μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης Αναστασία Σταυροπούλου, τη στιγμή που προσπαθούσε να μιλήσει με τους συλληφθέντες και ενώ φώναζε ότι “είναι δικηγόρος”, έσπασαν το χέρι μέλους του «ΜΕΡΑ 25», διαδηλωτής από τη Συνέλευση Αλληλεγγύης στον Γ. Μιχαηλίδη βρέθηκε με πολλαπλά σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο, ενώ πολλοί άλλοι διαδηλωτές/τριες βρέθηκαν επίσης με τραύματα και προσήγαγαν αναίτια διαδηλωτές/τριες κι αγωνιστές/τριες. Μεταξύ αυτών ήταν και ο εργαζόμενος στο Συνήγορο του Πολίτη, εκλεγμένο μέλος του σωματείου εκεί και δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου Σωτήρης Λαπιέρης, ο οποίος όπως και πολλοί άλλοι προσαχθέντες αγωνιστές της χτεσινής διαδήλωσης, αφού ξηλοκοπήθηκε άγρια, κρατήθηκε στη ΓΑΔΑ και τελικά συνελήφθη. Επιπλέον, για μια ακόμη φορά η αστυνομία εντελώς παράνομα δεν επέτρεπε την επικοινωνία των προσαχθέντων και συλληφθέντων με τους δικηγόρους τους παραβιάζοντας κατάφωρα το δικαίωμά τους στην υπεράσπιση όπως ορίζεται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και καταπατώντας τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Στο δημοτικό σύμβουλο Σωτήρη Λαπιέρη και σε όλους τους συλληφθέντες αποδόθηκαν κατασκευασμένες και εξωφρενικές κατηγορίες (αντίσταση, απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης και απλής σωματικής βλάβης, διατάραξη κοινής ειρήνης κ.ά.). Η ευκολία με την οποία σήμερα η αστυνομία δεν διστάζει να στήνει σκευωρίες σε βάρος πολιτών, ενώ πληθώρα φωτογραφιών και οπτικοακουστικού υλικού αποδεικνύουν τα ψεύδη, το αναίτιο της σύλληψης και την βία της αστυνομίας, έχει καταστεί ένα επικίνδυνο για τη δημοκρατία, συστημικό πρόβλημα.

Η πολιτική επιλογή του Μητσοτάκη και του Θεοδωρικάκου για άγρια καταστολή απέναντι σε όσους διαφωνούν με την Κυβέρνηση δεν είναι πρωτοφανής και δεν εξέπληξε κανέναν. Πρόκειται για μια μεθοδευμένη όξυνση της έντασης της καταστολής και της ανάδειξης του δόγματος “Νόμος και τάξη” με σκοπό, αφενός, τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τις καταστροφικές για το λαό κυβερνητικές επιλογές και αφετέρου τη στοχοποίηση όσων με επιμονή αντιστέκονται στην άρση κεκτημένων δημοκρατικών δικαιωμάτων. Είναι φανερό πως βιώνουμε μια ξεκάθαρη προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων φωνών που μάχονται για τη δικαιοσύνη και τις δημοκρατικές ελευθερίες και ότι η αστυνομία με τις ευλογίες της κυβέρνησης δε διστάζει να καταπατήσει στοιχειώδη δικαιώματα για να επιβάλει το φόβο.

Από τους 8 διωκόμενους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης μέχρι τον απεργό πείνας Γ.Μιχαηλιδη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο και με αναλγησία “τιμωρεί” τους πάντες “πλην ημετέρων”. Όσο ο δολοφόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου Κορκονεας και ο βιαστής Λιγνάδης κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητοι δεν μπορούμε να μιλάμε για Κράτος Δικαίου και για Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στη χώρα μας.

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων καταγγέλλουμε το όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας και απαιτούμε την άμεση αθώωση και την απαλλαγή από τις κατηγορίες του Σωτήρη Λαπιέρη και όλων των συλληφθέντων.

Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή