Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Για τις βιαιότητες της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια και την απαγόρευση της πορείας ενάντια στην έμφυλη βία (Ανακοίνωση ΠΔΝ)

Για τις βιαιότητες της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια και την απαγόρευση της πορείας ενάντια στην έμφυλη βία (Ανακοίνωση ΠΔΝ, 23/7/2022)

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας σε φεμινιστικές συλλογικότητες, διαδηλωτές και διαδηλώτριες, οι οποίες επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν πορεία στα Εξάρχεια, χτες 22/7/2022, με αφορμή καταγγελία για απόπειρα βιασμού νεαρής γυναίκας στην ίδια περιοχή.

Η παρεμπόδιση του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι κατ’ επίκληση του παντελώς απαξιωμένου και αντισυνταγματικού νόμου 4703/2020 για τις συναθροίσεις, και μάλιστα όταν αυτό το δικαίωμα αφορά συνάθροιση για την πλήρη διερεύνηση περιστατικού βιασμού, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Καταγγέλλουμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Π. Θεοδωρικάκο και την ηγεσία της ΕΛΑΣ που μεθόδευσαν την απαγόρευση, χωρίς καμία αιτιολογία πέραν την τελετουργικής επανάληψης των αναφερομένων στον νόμο, καθώς και τον Δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη που έσπευσε να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του για την επίθεση των ΜΑΤ σε γυναίκες που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της πορείας.

Ειδικά σε συγκυρίες σαν την σημερινή, κατά την οποία οι πολίτες απορούν για την αμεροληψία και την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, τέτοιου τύπου απαγορεύσεις θυμίζουν σκοτεινές εποχές και αντικειμενικά συντελούν στην κάλυψη περιστατικών έμφυλης βίας. Ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο εμφανίζονται αστυνομικοί να βιαιοπραγούν αδιακρίτως, να ξυλοκοπούν πολίτες, να χυδαιολογούν απέναντι σε διαδηλώτριες και διαδηλωτές (ένας ακούγεται να λέει σε γυναίκα “γύρνα πίσω στην κουζίνα σου”), να επιχειρούν να τραβήξουν το υπηρεσιακό τους περίστροφο, να προβαίνουν σε αποκλεισμούς καταστημάτων κρατώντας τους θαμώνες τους ομήρους και εν γένει να επιδεικνύουν συμπεριφορές όχι μόνον απάδουσες της προστασίας του πολίτη, αλλά κατ’ ουσίαν εγκληματικές. Υπάρχουν δε αναφορές για τραυματισμούς διαδηλωτών και για παρεμπόδιση συναδέλφων μας να ασκήσουν το υπερασπιστικό τους έργο όταν κλήθηκαν από εντολείς να τους συνδράμουν νομικά.

Καλούμε τους πολιτικούς προϊσταμένους της ΕΛΑΣ να παύσουν τις εντολές παρόξυνσης της αστυνομικής βίας και τις Δικαστικές Αρχές να εκκινήσουν διαδικασίες καταλογισμού ευθυνών στους υπαιτίους. Έκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους διαδηλωτές και απαιτούμε την απόδοση ευθυνών για τις αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν από τους άνδρες της ΕΛΑΣ.

Η επίθεση στην πορεία: https://youtu.be/kXKfV69_lGo

Άγριο ξύλο σε πολίτες: https://www.youtube.com/shorts/L6PZRvX64LA

Η καταγγελία της δικηγόρου Άννυς Παπαρρούσου: https://youtu.be/BaMEAmw7230

Σεξιστικές χυδαιολογίες των ΜΑΤ: https://youtu.be/yLfjZSMBzZs

Η εκδοθείσα απαγόρευση: http://www.astynomia.gr/images/stories/2022/files22/22072022apofasidaa.pdf

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή