Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Ενημέρωση από συνεδρίαση ΔΣ ΔΣΑ, 9/6/2022

Ενημέρωση από συνεδρίαση ΔΣ ΔΣΑ, 9/6/2022

Συνεδρίασε χτες (9/6/2022) στην κεντρική αίθουσα του ΔΣΑ το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

Από αφορμή των οικονομικών ζητημάτων, συζητήθηκε για ακόμα μια φορά ο προβληματικός τρόπος λειτουργίας του Συμβουλίου και η διαρκής απαξίωση της Διοίκησης προς τους συμβούλους. Όπως έχουμε ξαναγράψει, η πρακτική του Προέδρου είναι να καταρτίζει ημερήσια διάταξη με τον γενικό όρο “Οικονομικά θέματα” (άνευ γνωστοποίησης έστω των τίτλων των ζητημάτων που θα εισαχθούν), χωρίς να αποστέλλονται σχετικά έγγραφα ώστε οι σύμβουλοι να έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν και να συνεισφέρουν στη διαδικασία.

Η νέα αφορμή δόθηκε όταν εισήχθη προς έγκριση η προκήρυξη για την σύμβαση με την εταιρεία καθαρισμού των χώρων του ΔΣΑ. Το θέμα εισήχθη προς ψήφιση χωρίς την αποστολή κανενός εγγράφου στους συμβούλους. Ως Εναλλακτική Παρέμβαση ζητήσαμε τα σχετικά έγγραφα, επισημαίνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες καθαρισμού έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη με την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων (“εργολαβικών”), εξ ού και απαιτείται ο σχετικός έλεγχος από το ΔΣ πριν την έγκριση. Η αρχική αντίδραση του προέδρου και της Διοίκησης ήταν ότι “κωλυσιεργούμε” τις διαδικασίες και ότι “προσβάλλουμε” την επιτροπή προμηθειών που χειρίστηκε και διεκπεραίωσε τον διαγωνισμό. Μετά όμως και τις αντιδράσεις άλλων συμβούλων, τελικά διαπιστώθηκε ότι “εκ παραδρομής” δεν εστάλησαν τα σχετικά έγγραφα. Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι όλα τα έγγραφα των εισαγόμενων προς συζήτηση ζητημάτων θα αποστέλλονται στους συμβούλους πριν τη συνεδρίαση (δέσμευση που είχε αναληφθεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως να υλοποιείται, παρά μόνον περιστασιακά). Στα πλαίσια των οικονομικών ζητημάτων, εγκρίθηκαν οικονομικές ενισχύσεις στις ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, καθώς και στην χορωδία, που λειτουργούν στα πλαίσια του ΔΣΑ, με την θετική ψήφο και των συμβούλων της Εναλλακτικής.

Οι ενημερώσεις του Προέδρου αφορούσαν κυρίως την ψήφιση του Κώδικα Οργάνωσης Δικαστηρίων. Οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής επαναλάβαμε την κριτική μας τόσο στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όσο και στη στάση συνδιαλλαγής της Διοίκησης του ΔΣΑ. Οι αλλαγές που νομοθετεί η κυβέρνηση αποσκοπούν στην μείωση της προσβασιμότητας των πολιτών στην δικαιοσύνη (βλ. σχεδιασμό κλεισίματος περιφερειακών δικαστηρίων, τηλεδίκες, κοκ), στον έλεγχο του δικαιοδοτικού έργου από την εκτελεστική εξουσία και στη συγκέντρωση της ύλης σε λιγότερα και μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία και εταιρείες. Η ηγεσία των Δικηγορικών Συλλόγων αποδέχεται την ουσία αυτής της στρατηγικής και, όπου διαφωνεί, θεωρεί εκ των προτέρων ότι κάθε αντίδραση είναι μάταιη, εξ ου και ουδέποτε υλοποίησε την απόφαση για μαζική κινητοποίηση του δικηγορικού σώματος εν όψει της ψήφισης του νέου Κώδικα. Στο κλείσιμό του, ο Πρόεδρος υπερασπίστηκε αυτή τη στρατηγική στο όνομα ενος ψευδώνυμου “ρεαλισμού”.

Στα πλαίσια των ενημερώσεων, οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής θέσαμε το ζήτημα του νέου κτιρίου του Πρωτοδικείου, για το οποίο ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός μεταστέγασης από την Ευελπίδων στον χώρο πίσω από το Εφετείο της Αθήνας. Επισημάναμε ότι αν και ο Πρόεδρος είχε δηλώσει άγνοια για το ζήτημα σε προηγούμενη συνεδρίαση, έσπευσε να πανηγυρίσει τις υπογραφές που έπεσαν ως μεγάλη επιτυχία του δικηγορικού σώματος (γιατί όχι και δική του!). Απαντώντας ο πρόεδρος υπερασπίστηκε την μεταφορά του Πρωτοδικείου και απαξίωσε τους “εραστές της Ευελπίδων”. Ωστόσο, σε ρητό ερώτημα αν διαθέτει αντίγραφο της συμφωνίας που υπογράφτηκε, απάντησε ότι το Υπουργείο δεν του το έχει αποστείλει ακόμα!… Πρόκειται δηλαδή για πανηγυρισμούς επί εγγράφου του οποίου δεν γνωρίζουμε καν το περιεχόμενο… Σε κάθε περίπτωση, ζητήσαμε την προσκόμιση του συγκεκριμένου εγγράφου ώστε να πληροφορηθούμε αναλυτικά πού, πώς και με τι όρους θα οικοδομηθεί το νέο κτίριο, ωστε να τοποθετηθούμε υπεύθυνα ως Διοικητικό Συμβούλιο.

Θανάσης Καμπαγιάννης, Δημήτρης Σαραφιανός, σύμβουλοι στο ΔΣ του ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή