Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Για τα υπέρογκα έξοδα συντήρησης των ιστοσελίδων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Για τα υπέρογκα έξοδα συντήρησης των ιστοσελίδων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ της 5/5/2022, ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία η ανανέωση σύμβασης συντήρησης της ιστοσελίδας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών dsa.gr με την εταιρεία Ilink.

Το θέμα είχε αρχικά συζητηθεί στο ΔΣ της 7/4/2022, οπότε και η ψηφοφορία αναβλήθηκε μετά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής Παρέμβασης.

Η σύμβαση που ήρθε, αρχικά, για ψήφιση προέβλεπε την πληρωμή 6.925 ευρώ + ΦΠΑ στην εταιρεία Ilink για τις ανάγκες της ετήσιας συντήρησης.

Κατόπιν αποστολής των σχετικών εγγράφων, ο σύμβουλος της Εναλλακτικής Θ. Καμπαγιάννης απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο και δημοσιοποιούμε στο τέλος της παρούσας ανάρτησης.

Από τα έγγραφα αυτά προκύπτει ότι ο ΔΣΑ ξοδεύει, τα δύο τελευταία έτη συνολικά, περίπου είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ ετησίως για τη συντήρηση της ιστοσελίδας dsa.gr (σύμβαση με Ilink) καθώς και τεσσάρων υποσελίδων – διαβούλευση, ψηφοφορία, εκλογές ΔΣ, Νομικό Βήμα (σύμβαση με Esepia). Η δε αρχική κατασκευή της ιστοσελίδας το 2012 κόστισε εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ + ΦΠΑ. Προκειται για καταφανώς εξωφρενικά ποσά με δεδομένο το παρεχόμενο αποτέλεσμα.

Μετά τις εκδηλωθείσες αντιδράσεις, η Ilink αναγκάστηκε να κάνει νέα πρόταση προς τον ΔΣΑ με μείωση του ποσού για την ετήσια συντήρηση κατά 20%, γεγονός που από μόνο του αποδεικνύει την υπερκοστολόγηση.

Οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής Θανάσης Καμπαγιάννης και Δημήτρης Σαραφιανός καταψήφισαν την ανανέωση της σύμβασης στη συνεδρίαση της 5/5/22: αν η Διοίκηση του ΔΣΑ δεν μπορεί να οργανώσει την ορθολογική αξιοποίηση των χρημάτων των μελών μας, δεν μπορεί στη συνέχεια να επικαλείται το εκβιαστικό δίλημμα “είτε ψηφίζετε είτε αλλιώς πέφτει η σελίδα”.

Ακολουθεί η από 26/4/2022 επιστολή του συμβούλου Θ. Καμπαγιάννη:

«Σε σχέση με το ζήτημα της συντήρησης της ιστοσελίδας του Συλλόγου (dsa.gr) και με τις περαιτέρω πληροφορίες που μας προσκόμισε ο κύριος Φασουλάς στο απο 16/4/2022 ηλεκτρονικό του μήνυμα και επειδή μεθαύριο, στις 28/4, λήγει η σύμβαση με την εταιρεία, θέλω να πω τα εξής:

Αν και η αρχική σύμβαση είναι παλιά (έτος 2012, βλ. από 9/1/2012 ιδιωτικό συμφωνητικό με εταιρεία “Ε. Βλάχος – Π. Ζήκος ΟΕ” και τίτλο Ilink), προσωπικά τώρα ενημερώθηκα ότι το κόστος κατασκευής της ιστοσελίδας μας ήταν 60 χιλιάδες ευρώ + ΦΠΑ. Πρόκειται για δυσθεώρητο κόστος. Θα μπορούσα ίσως να δεχτώ ότι, κατά την υπογραφή της σύμβασης, προσδοκούσαμε ως Σύλλογος ότι θα μας απέδιδε μια ανάλογης ποιότητας και υπηρεσιών ιστοσελίδα. Γνώμη μου είναι, και χωρίς να είμαι ειδικός, ότι το αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί αυτό το ποσό.

Από το 2016 και μετά, το ΔΣ ψηφίζει την ανανέωση της σύμβασης συντήρησης και υποστήριξης, για το ετήσιο ποσό των 7 χιλιάδων ευρώ + ΦΠΑ. Επειδή μας εστάλη το σχετικό πρακτικό του Συμβουλίου το έτος 2020, έτος κατά το οποίο ήμουν σύμβουλος και προκύπτει η ομόφωνη ψήφιση του συγκεκριμένου εξόδου, θέλω να σας πω ότι ανέτρεξα στα μέηλ μου ώστε να δω αν πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ μάς είχε αποσταλεί το οποιοδήποτε έγγραφο (ουδέν είχε αποσταλεί). Κατόπιν τούτου και με δεδομένο ότι έχω συστηματικά ζητήσει να μας αποστέλλονται από την Οικονομική Υπηρεσία τα έγγραφα των θεμάτων που εισάγονται προς ψήφιση στο Συμβούλιο χωρίς αυτό να γίνεται παρά μόνο κατ’ εξαίρεση, ενημερώνω ότι καθόσον μας αφορά ως Εναλλακτική Παρέμβαση δεν πρόκειται να ξανασυμμετέχουμε σε ψηφοφορία για οικονομικό θέμα χωρίς να έχουμε στη διάθεσή μας από την προηγούμενη μέρα τα σχετικά έγγραφα. Ραντεβού στα τυφλά γίνεται. Ψηφοφορία στα τυφλά δεν γίνεται.

Αλλά και για τη σύμβαση του 2020 (βλ. από 29/4/2020 Σύμβαση παροχής υπηρεσιών συντήρησης ιστοσελίδας), όπου προβλέπονται τρεις επιπλέον ενέργειες αναβάθμισης στα πλαίσια της συντήρησης (ανασχεδιασμός, responsive design, αύξηση διαδραστικότητας με microsites, comments, newsletter, κλπ), δεν έχουμε κάποια πληροφόρηση για το αν αυτές έχουν λάβει χώρα κατά τη συμβατική υποχρέωση που ανέλαβε η εταιρεία. Επισημαίνω δε εδώ ότι τα 7 χιλιάδες ευρώ που πληρώνουμε αφορούν αποκλειστικά τη συντήρηση, καθώς την καθημερινή διαχείριση της ιστοσελίδας (ανάρτηση νέων ειδήσεων, κλπ) την έχουμε εμείς. Μια στοιχειώδης επισκόπηση της ιστοσελίδας είναι αρκετή για να δει κανείς ότι σε αυτή απουσιάζει η επικαιροποίηση (πχ λινκ στην beta έκδοση του Ισοκράτη, κλπ).

Όσον αφορά τώρα το ζήτημα του ύψους του ετήσιου εξόδου της συντήρησης:

Ο κύριος Φασουλάς μας έστειλε ως μέτρο σύγκρισης την τριετή σύμβαση που έχουμε υπογράψει με την Esepia (κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού) για την συντήρηση τεσσάρων υποσελίδων του dsa.gr με ετήσιο κόστος σχεδόν 11 χιλιάδες ευρώ (32.661,60 : 3 έτη =10.887,20€). Αυτή όμως η σύμβαση, αντί να αποτελεί μέτρο σύγκρισης (ώστε να πούμε “καλά είμαστε με τα επτά χιλιάρικα”) είναι σκάνδαλο από μόνη της:

Πληρώσαμε 11 χιλιάρικα τον χρόνο για τέσσερις υποσελίδες (εκλογές, διαβούλευση, ψηφοφορία, Νομικό Βήμα) για τις οποίες:

α. Όσον αφορά τις εκλογές, τελικά απευθυνθήκαμε στην Κοινωνία της Πληροφορίας για να μας φτιάξει το ekloges.dev.olomeleia.gr, ενώ το eklogesds.gr παρέμεινε ανενεργό και ελλιπές (βλ. αποτελέσματα 2014),

β. Όσον αφορά τη διαβούλευση (http://www.diavoulefsi.gr/), το να πληρώνουμε 2.500 ευρώ για μια σταθερή σελίδα με σχόλια είναι τραγέλαφος,

γ. Όσον αφορά την ψηφοφορία, δεν βλέπω καν το λινκ στο dsa.gr (από όσο θυμάμαι, το δημοψήφισμα για τη διχοτομηση του Πρωτοδικείου το 2018 το κάναμε μέσω Ισοκράτη),

δ. Όσον αφορά το Νομικό Βήμα (https://dsabooks.diavoulefsi.gr), αυτό είναι το μόνο κομμάτι που φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια ανταποδοτικότητα, χωρίς όμως ακόμα να έχει ολοκληρωθεί (βλ. το κρίσιμο κομμάτι της αναζήτησης μέσα στα αρχεία του περιοδικού, για να διευκολύνονται οι συνάδελφοι να βρίσκουν ευκολότερα αυτό που ψάχνουν).

Κοντολογίς: για το dsa.gr και τις τέσσερις συνδεδεμένες με αυτό υποσελίδες, ξοδεύουμε ετήσια (για τη συντήρηση!) κοντά στις είκοσι (20!) χιλιάδες ευρώ τον χρόνο (μαζί με τον ΦΠΑ).

Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, αν θεωρείτε ότι οι υπηρεσίες που λαμβάνουν τα μέλη μας από την ιστοσελίδα του Συλλόγου αντιστοιχούν στο ύψος αυτού του ποσού, τότε προφανώς διαφωνούμε.

Για τον λόγο αυτό, από πλευρά μας σαν σύμβουλοι της Εναλλακτικής Παρέμβασης θα καταψηφίσουμε την ανανέωση της σύμβασης όπως εισάγεται και για λόγους διαφάνειας θα δημοσιοποιήσουμε την αντίθεσή μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή