Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Για τον αγώνα των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή

Η αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών είναι μια πράξη εξόντωσης εργαζόμενων που έδωσαν τη μάχη για να κρατήσουν όρθιο το ΕΣΥ (Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής, 28/3/2022).

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που έχει την πολιτική ευθύνη για χιλιάδες θανάτους ασθενών που κατέληξαν από covid-19 λόγω έλλειψης ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προχωράει στην εξόντωση των ανεμβολίαστων υγειονομικών, με την παράταση της αναστολής εργασίας τους και την απειλή απόλυσης.

Όπως έχουμε ήδη αναλύσει στο παρελθόν, κάθε περιορισμός στην εργασία θα έπρεπε να διακρίνεται από μια κλιμακούμενη αντιμετώπιση, ανάλογα με τους όρους παροχής της και την επαφή ή όχι με το κοινό: συνεχής ιχνηλάτηση για όλους ανεξαρτήτως εμβολιασμού με τεστ (τα οποία αποτελούν το βασικό μέτρο για τον έλεγχο της μετάδοσης του ιού, πέρα από τα εμβόλια τα οποία προστατεύουν κυρίως και αποδεδειγμένα από τη νόσηση και ιδίως τη βαριά), φυσική παρουσία με τεστ και χωρίς συνωστισμό, παροχή τηλε-εργασιας (προσωρινή), αλλαγή καθηκόντων ανάλογων με τα προσόντα, απόσπαση, άδεια μετ’ αποδοχών κλπ. Η απόλυση όχι μόνο δεν ταυτίζεται με τη μη πρόσληψη, αλλά πρόκειται για μέτρο με διαρκή αποτελέσματα (σε σχέση με την προσωρινότητα μιας πανδημίας) και με ιδιαίτερα έντονες κοινωνικές συνέπειες (ιδίως με τα σημερινά ποσοστά ανεργίας και μερικής απασχόλησης) κατά παραβίαση και της αρχής της αναλογικότητας, αλλά και του 281 ΑΚ. Αυτά τα μέτρα, εξάλλου, ακολουθούν οι περισσότερες χώρες παγκοσμίως, σε αντίθεση με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Σήμερα, το ΕΣΥ διαθέτει 4.700 υγειονομικούς λιγότερους εξαιτίας των αναστολών εργασίας, που η κυβέρνηση διά του Υπουργού Υγείας Πλεύρη παρατείνει πλέον μέχρι τα τέλη του χρόνου. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν κανένα μέρος του μισθού τους (όπως ισχύει σε άλλες περιπτώσεις αναστολής εργασίας), ενώ διατρέχουν τον κίνδυνο της οριστικής απόλυσης, μια μόνιμη δηλαδή βλάβη σε σχέση με την προσωρινότητα της πανδημίας. Αυτή η κατάσταση απόγνωσης, οδήγησε πέντε από αυτούς να ξεκινήσουν απεργία πείνας μπροστά στο Υπουργειο Υγείας.

Η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή συμπαρίσταται στους υγειονομικούς σε καθεστώς αναστολής, που ολόκληρο τον πρώτο χρόνο της πανδημίας έδωσαν μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους τη μάχη ενάντια στην πανδημία με κίνδυνο της ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους. Η κυβέρνηση, που μας καλούσε υποκριτικά να “χειροκροτήσουμε” τους “ήρωες της υγείας” από τα μπαλκόνια μας, προχωράει τώρα σε μια ιδεοληπτική στοχοποίηση των συγκεκριμένων εργαζόμενων, την ίδια στιγμή που δεν επέκτεινε ποτέ την υποχρεωτικότητα στα σώματα ασφαλείας, που έρχονται σε επαφή με χιλιάδες πολίτες, ευάλωτους πληθυσμούς (κρατούμενους, πρόσφυγες, κλπ) και που έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης.

Η λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κομμάτι της οποίας είναι και η αναγκαία εμβολιαστική εκστρατεία, δεν είναι τα μέτρα υποχρεωτικότητας και καταστολής, αλλά η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτό είναι που διεκδικούμε σαν δικηγόροι, μαζί με τα σωματεία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, το σύνολο των εργαζόμενων, τη νεολαία και όλο το λαό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή