Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

8 Μάρτη: Η Εναλλακτική Παρέμβαση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

8 Μάρτη: Η Εναλλακτική Παρέμβαση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Ίσα δικαιώματα στην εργασία, το σπίτι, τη ζωή!

Δικαιοσύνη και προστασία για τα θύματα της έμφυλης βίας

Συμμετοχή της Εναλλακτικής Παρέμβασης στις διαδηλώσεις της 8ης Μάρτη

– Απεργιακή κινητοποίηση, 13.00 μμ, Πλατεία Κλαυθμώνος

– Διαδήλωση, 18.00 μμ, Πλατεία Κλαυθμώνος

Από τον ιστορικό αγώνα των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στις 8 Μαρτίου 1857 μέχρι σήμερα, οι διεκδικήσεις του γυναικείου και φεμινιστικού κινήματος βάζουν τα θεμέλια για έναν κόσμο χωρίς αδικία και καταπίεση.

Σήμερα, υπό το βάρος της συνολικής επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικά κεκτημένα, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολλαπλάσια εκμετάλλευση, εμπόδια και ανισότητα. Η μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων πλήττει βάναυσα τις γυναίκες εργαζόμενες, αυξάνει τις έμφυλες διακρίσεις και την ανισότητα των μισθών και αμοιβών. Στοιχειώδη δικαιώματα, όπως η προστασία μητέρων και εγκύων απέναντι στις απολύσεις, άδειες μητρότητας καταπατούνται και καταλύονται.

Παράλληλα, μόνο το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν δεκάδες γυναικοκτονίες και επιθέσεις έμφυλης και σεξιστικής βίας. Ο απρόθυμος κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, που στηρίζεται σε μια αστυνομία η οποία συχνά αδιαφορεί ή και αποτρέπει καταγγελίες, και η ευρύτερη διάχυση αντιδραστικών, σεξιστικών, μισογύνικων, ομοφοβικών και ρατσιστικών ιδεολογημάτων, κοστίζουν ζωές. Νομιμοποιούν τις διακρίσεις, τη σεξιστική βία αλλά και τις διαρκείς επιθέσεις σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Στεκόμαστε στο πλευρό του γυναικείου, φεμινιστικού και κοινωνικού κινήματος για δικαιοσύνη και ουσιαστική στήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας και καταπίεσης. Ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας του. Τον διαπερνά η πατριαρχία, η αναπαραγωγή των έμφυλων στερεοτύπων και της κουλτούρας του βιασμού. Η ενοχοποίηση των θυμάτων είναι κομμάτι αυτής της λογικής. Τον βαραίνει η παρόξυνση των αδιεξόδων με την ψήφιση μέτρων όπως ο Νόμος Τσιάρα, που εγκλωβίζει τις γυναίκες και τα παιδιά σε περιβάλλοντα κακοποίησης. Τον βαραίνει η ευθύνη της κοινωνικής ερήμωσης κάθε συστήματος κοινωνικής προστασίας. Είναι επιτακτική η δημιουργία σοβαρών υποδομών εργασιακής και οικονομικής υποστήριξης των γυναικών, διαχείρισης καταγγελιών, κοκ.

H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να επιβάλλει μία βαθιά συντηρητική και επικίνδυνη για τα δικαιώματα των γυναικών πολιτική στη δημόσια εκπαίδευση και στο δημόσιο λόγο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρίας Προγεννητικής Αγωγής, αναπαράγοντας τη θεωρία του αγέννητου παιδιού και αμφισβητώντας το δικαίωμα στην άμβλωση, καθώς και η συμμετοχή επιφανών στελεχών στο μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις ακυρωθέν συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής αυτονομίας. Η εν γένει αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης προσπαθεί συνεχώς να επιτεθεί ακόμα και στο δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματος τους. Η αδιαφορία που επιδεικνύει στο να οργανωθεί ένα σοβαρό σύστημα προστασίας των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία καθώς και για τις συνεχιζόμενες γυναικοκτονίες, είναι μέρος μιας συνολικότερης επίθεσης στα δικαιώματα των γυναικών.

Αγωνιζόμαστε στο πλευρό του γυναικείου, φεμινιστικού και κοινωνικού κινήματος για την εξάλειψη του σεξισμού και της εκμετάλλευσης και ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και καταπίεσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή