Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Ενημέρωση από συνεδρίαση ΔΣ ΔΣΑ, 22/2/2022

Ενημέρωση από συνεδρίαση ΔΣ ΔΣΑ, 22/2/2022

Συνεδρίασε διαδικτυακά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ στις 22 Φεβρουαρίου 2022.

Πέραν των υπηρεσιακών και τρεχόντων ζητημάτων λειτουργίας του Συλλόγου, το βασικό θέμα ήταν η ψήφιση του προϋπολογισμού του Συλλόγου για το έτος 2022.

Η τοποθέτηση των συμβούλων της Εναλλακτικής Παρέμβασης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

“H ψήφιση του προϋπολογισμού είναι αρμοδιότητα της Γενικης Συνέλευσης των μελών μας κατ’ άρθρο 92 παρ. 1 του Κώδικα Δικηγόρων. Για να ψηφιστεί εδώ, χρειάζεται να αποφασιστεί η ανάθεση της αρμοδιότητας στο ΔΣ από τα τρία πέμπτα του Συμβουλίου, θέση με την οποία εμείς διαφωνούμε καθώς ζητάμε τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης, η οποία σε κάθε περίπτωση έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα πεπραγμένα του ΔΣ. Με ευθύνη της πλειοψηφίας, έχουμε την εξής ασφυκτική κατάσταση: το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει μυστικά (καθώς έχει αποκλειστεί η δημόσια πρόσβαση), η ΓΣ δεν συγκαλείται και η δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού δεν λαμβάνει χώρα κανονικά.

Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για τις συνδρομές και τις προεισπράξεις (βασικά έσοδα του Συλλόγου) και τις αμοιβές προσωπικού (βασικά έξοδα), προκύπτουν οι βαριές επιπτώσεις της πανδημίας και της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων χωρίς καμία αποζημίωση από την κυβέρνηση: το 2018-2019 το άθροισμα των βασικών εσόδων είναι πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2020-2021 αυτά ανέρχονται στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Και τούτο όταν τα έξοδα για τις αμοιβές προσωπικού και τρίτων είναι πάνω από 4,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι, όσον αφορά το μέλλον, μιας και η συνέχιση της πανδημίας είναι άδηλη, δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ ξανά απόφαση αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων χωρίς αποζημίωση των δικηγόρων. Παράλληλα, θα πρέπει να διεκδικήσουμε την αποζημίωση που δεν δόθηκε, καθώς δεν γίνεται η κυβέρνηση να πανηγυρίζει ότι έδωσε 42 δις ευρώ στη διάρκεια της πανδημίας, τη στιγμή που οι δικηγόροι δεν έλαβαν καμία αποζημίωση. Επίσης, πρέπει να ελεγχθεί η συγκέντρωση των προεισπράξεων, καθώς είναι γνωστό ότι ένας πολύ μικρός αριθμός δικηγορικών γραφείων και εταιρειών συγκεντρώνει δυσανάλογο ποσοστό νομικής ύλης.


20182019202020212022 (προϋπ)
ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ1.464.8752.027.7021.259.3301.010.4901.600.000
ΠΡΟΕΙΣΠΡ.3.615.2043.167.1012.314.6122.777.1703.500.000






ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΡΟΣ.4.163.9854.888.9354.119.5504.251.4984.529.900
ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΡΙΤ.638.976340.303306.950313.814281.800

Με δεδομένο ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα, ως παράταξη διαφωνούμε με τον τρόπο που ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ διαχειρίστηκαν τη στάση του δικηγορικού σώματος απέναντι στην εξοντωτική πολιτική της κυβέρνησης κατά την πανδημία, γεγονός που είχε μεγάλες συνέπειες τόσο στα οικονομικά των συναδέλφων όσο και στα οικονομικά του Συλλόγου. Γι’ αυτό θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό”.

Ο Πρόεδρος – κατά τη γνώμη μας εσφαλμένα – έθεσε σε ψηφοφορία πακέτο την ψήφιση του προϋπολογισμού και την ψήφιση από το Διοικητικό Συμβούλιο (αντί για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης). Ο προϋπολογισμός και η πρόταση για μη σύγκληση Συνέλευσης ψηφίστηκαν από όλους τους παρόντες συμβούλους, εκτός της Εναλλακτικής Παρέμβασης (Θ. Καμπαγιάννης, Δημ. Σαραφιανός) και της Αγωνιστικής Συσπείρωσης (Αντ. Αντανασιώτης).

Όσον αφορά τις ψηφιακές υπογραφές, έγινε ενημέρωση από τον σύμβουλο κύριο Καμενόπουλο και τον υπεύθυνο του Συλλόγου κύριο Μανιό. Όπως ειναι γνωστό, από 17/1/2022 έχουν σταδιακά αρχίσει να λήγουν (μέχρι 30/4/2022 που θα λήξουν οριστικά) οι ψηφιακές υπογραφές που έχει δώσει ο ΔΣΑ (με στικάκι), χωρίς δυνατότητα ανανέωσης από τον ΔΣΑ (όπως ίσχυε μέχρι τώρα). Η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να δώσει δωρεάν άυλες (χωρίς στικάκι) ψηφιακές υπογραφές σε όλους τους δικηγόρους. Όμως, η δέσμευση αυτή δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, την ίδια στιγμή που οι εν ισχύ ψηφιακές υπογραφές ακυρώνονται και οι κάτοχοί τους εξωθούνται σε ιδιώτες. Οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής ζήτησαν να αποτυπωθούν στη θέση του ΔΣΑ οι κυβερνητικές ευθύνες, να αξιώσουμε τις δωρεάν άυλες υπογραφές το συντομότερο και να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για τις (κατά το δυνατόν φθηνότερες) εναλλακτικές που έχουν, δεδομένης της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης.

Το Συμβούλιο συγκρότησε επιτροπή αναφορικά με το έργο της Επιτροπής του Αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχ. Πικραμένου για τη δικαιοσύνη. Οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής επεσήμαναν ότι θα πρέπει να καταγγελθεί η εξαγγελία της κυβέρνησης για τη μεταστέγαση του Πρωτοδικείου (πίσω από το Εφετείο στην Αλεξάνδρας) χωρίς την παραμικρή ενημέρωση των δικηγορικών οργάνων.

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή προτείναμε στο ΔΣ την έκδοση ανακοίνωσης για τη στοχοποίηση του συναδέλφου Κώστα Παπαδάκη από τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Tο να υιοθετείται από εν ενεργεία Υπουργό η μέθοδος προσωπικής στοχοποίησης δικηγόρων για τις θέσεις τους για πολιτικά ή κοινωνικά ζητήματα μέσω της ταύτισης του δικηγόρου με τον εντολέα του και τα φερόμενα αδικήματα του προσώπου που υπερασπίζεται είναι μέγιστο και επικίνδυνο θεσμικό ατόπημα. O ΔΣΑ πρέπει να υπερασπιστεί συνολικά το δικηγορικό λειτούργημα απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις φορέων της εκτελεστικής εξουσίας. Το Συμβούλιο ψήφισε την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

Θανάσης Καμπαγιάννης, Δημήτρης Σαραφιανός, σύμβουλοι ΔΣ ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή