Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Οι Αχόρταγοι του Μαξίμου: Επιχειρούν να ποδηγετήσουν τον ΔΣΑ, τον οποίο ήδη ελέγχουν (του Θ. Καμπαγιάννη)

Οι Αχόρταγοι του Μαξίμου: Επιχειρούν να ποδηγετήσουν τον ΔΣΑ, τον οποίο ήδη ελέγχουν (του Θ. Καμπαγιάννη*)

Η διοργάνωση ημερίδας του κυβερνητικού κόμματος με μοναδικό ομιλητή τον υποψήφιο Πρόεδρο ΔΣΑ Δημήτρη Αναστασόπουλο καταγγέλλεται από τον έτερο υποψήφιο Θέμη Σοφό ως «αυθαίρετη και ωμή παρέμβαση στις αρχαιρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών».

Πέραν των αξιολογικών κρίσεων, ο Θέμης Σοφός αναφέρεται σε γεγονότα, μιλώντας για «χρηματικές χορηγίες έμμεσης άσκησης επιρροής». Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το αληθές ή το ψευδές των καταγγελλομένων, που σίγουρα πρέπει να διαλευκανθούν για να μην μείνουν σκιές.

Ας μείνουμε, όμως, σε αυτά που γνωρίζουμε.

Η πλειοψηφία του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ αρνήθηκε επίμονα την οποιαδήποτε σύγκρουση με την κυβέρνηση, ακόμα και όταν αυτή έκλεινε επί ενάμιση χρόνο τα δικαστήρια χωρίς καμία αποζημίωση για τους δικηγόρους, παρά τις ρητές δηλώσεις (και μάλιστα δύο φορές!) του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το εντυπωσιακό, ωστόσο, δεν ήταν η τοποθέτηση (πάντοτε αρνητική στο ενδεχόμενο οποιασδήποτε κινητοποίησης) των συμβούλων που έλκουν την καταγωγή τους από την κεντροδεξιά: ακόμα και σήμερα, σε κείμενα συνυποψηφίων μου για την Προεδρία του ΔΣΑ απουσιάζει η λέξη «κυβέρνηση». Είναι βέβαιο ότι το Μαξίμου θα επιθυμούσε έναν ακόμα πιο στενό, κομματικό έλεγχο του Δικηγορικού Συλλόγου. Ας όψονται αυτοί που επέτρεψαν στους κυβερνώντες να είναι τόσο αχόρταγοι…

Ωστόσο, ο έλεγχος αυτός είναι, ΚΑΙ με την παρούσα (απερχόμενη) διοίκηση, εξασφαλισμένος.

Η παρούσα κυβέρνηση βασίζεται, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, και σε πρόθυμα κεντροαριστερά αγκωνάρια.

Η διοίκηση Βερβεσού εγγυήθηκε την απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης του δικηγορικού σώματος στη συστηματική απαξίωση των τελευταίων χρόνων.

Και δεν είναι μόνο οι συνδικαλιστικές μας διεκδικήσεις που θυσιάστηκαν στον βωμό της «πολυσυλλεκτικότητας» του ψηφοδελτίου του κυρίου Βερβεσού. Δεν είναι δηλαδή μόνο ότι είμαστε ο μόνος κλάδος που πήρε κυριολεκτικά μηδενική αποζημίωση, για να μην διαταραχθούν οι δεξιές ψήφοι που χρειάζεται ο κ. Βερβεσός για την επανεκλογή του.

Δείτε την αφωνία της ηγεσίας του Δικηγορικού Συλλόγου μόνο τις τελευταίες μέρες.

– Αποκαλύπτεται ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί πολίτες, ανάμεσά τους και δικηγόρους στα πλαίσια τέλεσης των υπερασπιστικών τους καθηκόντων. Δημοσιοποιείται σήμα της Υπηρεσίας στο οποίο ζητούνται πληροφορίες για την «εν γένει δράση του» (!) όσον αφορά δικηγόρο επειδή ανέλαβε την υπόθεση 12χρονου προσφυγόπουλου από τη Συρία… Και από την ηγεσία του ΔΣΑ; Σιγή ιχθύος…

– Ψηφίζεται νέα τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και της Ποινικής Δικονομίας με εξαιρετικά αμφισβητούμενες διατάξεις που φαλκιδεύουν τόσο τα δικαιώματα (ελευθερία λόγου, κλπ) με καθαρά φρονηματικές διατάξεις όσο και θεσμούς του Ποινικού Δικαίου όπως η υφ’ όρον απόλυση, νομοθετώντας μεγαλύτερες ποινές και περισσότερη κράτηση κατ’ απαίτηση της τηλεοπτικής ρωμαϊκής αρένας. Και ο ΔΣΑ; Δημοσιεύει τις θέσεις του μετά (δεν είναι πλάκα: ΜΕΤΑ!) την ψήφιση του νόμου…

– Νωρίτερα στη χρονιά, ψηφίζεται η κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης για τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που θα μπουν στο επάγγελμα από 1/1/2022, μετατρέποντας την σύνταξη σε προσωπική υπόθεση και «ατομική ευθύνη» του ασφαλισμένου που καλείται να τζογάρει τις εισφορές του. Και ο ΔΣΑ; Ούτε τουφεκιά… Τουναντίον, τοποθέτηση της Ολομέλειας στη Βουλή ότι το νομοσχέδιο Τσακλόγλου κινείται στη σωστή κατεύθυνση…

Θα μπορούσα να συνεχίσω επί μακρόν, αλλά δεν έχει νόημα.

Η επιλογή που έχει το δικηγορικό σώμα στις εκλογές της 28ης και 29ης Νοεμβρίου δεν μπορεί να αφορά τη διαχειριστική επάρκεια υποψηφίων που σε κάθε τόνο δηλώνουν την διάθεσή τους να είναι «τα καλά παιδιά» της εκτελεστικής εξουσίας και του Μαξίμου.

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, προτείνουμε στην μεγάλη πλειοψηφία του δικηγορικού σώματος στην οποία απευθυνόμαστε, τους αυτοαπασχολούμενους/ες και τις μισθωτές/ούς, έναν άλλο δρόμο: αυτόν της σύγκρουσης με την εκτελεστική εξουσία για την υπεράσπιση των υλικών μας συμφερόντων, για την αξιοπρεπή άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, αλλά και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της δημοκρατίας.

Είναι καιρός ο Σύλλογός μας, που τον πληρώνουμε από το υστέρημά μας, να επιστρέψει στα χέρια των πολλών.

* Ο Θανάσης Καμπαγιάννης είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή