Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Υπάρχει κάποια κοινωνική κατηγορία που να επιτρέπεται πλέον να διαδηλώνει;

Υπάρχει κάποια κοινωνική κατηγορία που να επιτρέπεται πλέον να διαδηλώνει;

Επιτακτική ανάγκη να σταματήσουμε τον ανεξέλεγκτο αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Η άγρια καταστολή που δέχθηκε η κινητοποίηση των εποχιακών πυροσβεστών στις 5/11 από την ΕΛΑΣ σοκάρει και τους πιο δύσπιστους. Με άγριο ξύλο, χημικά και βόμβες κρότου λάμψης, αλλά και την αύρα νερού η αστυνομία διέλυσε βίαια μια μαζική, αλλά και μία δίκαιη διαδήλωση των ανθρώπων που λίγους μήνες πριν διακινδύνευαν τη ζωή και την υγεία τους για να περισώσουν ό,τι σώζεται από το ανύπαρκτο «επιτελικό κράτος» όταν η μισή χώρα παραδόθηκε στις φλόγες.

Αποτέλεσμα ήταν ο ακρωτηριασμός πυροσβέστη από βόμβα κρότου – λάμψης και ο σοβαρός τραυματισμός του φωτορεπόρτερ Ορέστη Παναγιώτου από την αύρα νερού της ΕΛΑΣ.

Η δε ανακοίνωση της Γ.Α.Δ.Α. ντροπιάζει το κράτος. Για άλλη μια φορά, κατά παράβαση κάθε νομιμότητας, και κατά παράβαση ακόμη και του ίδιου του αντισυνταγματικού ν. 4703/2020, πρώτα η ΕΛΑΣ διαλύει μια ειρηνική διαδήλωση με ακραία βία «παραδειγματισμού» και εκ των υστέρων εκδίδει την «αιτιολόγηση», δηλαδή την ίδια copy – paste ανακοίνωση περί διασφάλισης της «απρόσκοπτης κυκλοφορίας».

Πρόκειται για μια γελοία δικαιολογία. Ασφαλώς καμία κυκλοφορία δεν υφίσταται όταν επί ώρες η ΕΛΑΣ καταδιώκει πολίτες στους δρόμους με την αύρα και δημιουργεί πανικό με ξύλο, χημικά και κρότου λάμψης. Αλλά και κανένα νομικό πλαίσιο δεν νομιμοποιεί τις ενέργειες της ΕΛΑΣ: πρώτον να εφαρμόζει το κριτήριο της «απειλής σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής» σαν να ταυτίζεται με την απρόσκοπτη κυκλοφορία οχημάτων. Δεύτερον, πρώτα να διαλύει διαδηλώσεις χωρίς την παρουσία και γνώμη εισαγγελικού λειτουργού και μετά να εκδίδει «αιτιολογημένη» απόφαση απαγόρευσης. Τρίτον, να χρησιμοποιεί δυσανάλογη βία για τους σκοπούς της. Η «ομαλή κυκλοφορία» σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί νόμιμη βάση για να επιδίδεται η ΕΛΑΣ σε τραυματισμούς πολιτών, δηλαδή στη διακινδύνευση της ζωής και σωματικής της ακεραιότητας των πολιτών.

Όλα τα προσχήματα έχουν πλέον πέσει. Η αστυνομία και το Υπουργείο ΠροΠρο εφαρμόζουν την ίδια ακριβώς μεθοδολογία καταστολής των διεκδικήσεων απέναντι σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές, εργαζόμενους και συνδικάτα, υγειονομικούς και σήμερα στους πυροσβέστες που μέχρι πρότινος αποκαλούσαν ήρωες. Η κυβέρνηση, έκθετη με τις αντικοινωνικές πολιτικές της μια σειρά πεδίων, επενδύει πλέον μόνο στον ανεξέλεγκτο αυταρχισμό. Εάν δεν μπορούν οι πυροσβέστες να διεκδικήσουν μονιμοποίηση με μια κινητοποίηση, όταν πρόσφατα οι πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα ανέδειξαν ακριβώς την επιτακτικότητα κάλυψης των κενών στο πυροσβεστικό σώμα, τότε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και διεκδίκηση δεν αναγνωρίζεται για κανέναν πολίτη.

Έχοντας φτάσει σε επίπεδα αστυνομικού κράτους που κυριολεκτικά απαγορεύει αυθαιρετώντας ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις διαμαρτυρίες με την πιο πλατιά κοινωνική αποδοχή, είναι επιτακτική η ανάγκη ενός μαζικού δημοκρατικού κινήματος για τις ελευθερίες. Ο νομικός κόσμος, οι δικηγορικοί σύλλογοι οφείλουν να πρωτοστατήσουν στην μπροστά στην παραβίαση του κράτους δικαίου.

Πλήρη πειθαρχική και ποινική διερεύνηση των παράνομων πράξεων της ΕΛΑΣ που οδήγησαν στον τραυματισμό πυροσβέστη και φωτορεπόρτερ.

Διερεύνηση τυχόν ευθυνών της ηγεσίας του Υπουργείου ΠροΠο εφόσον υφίστανται εντολές για τη χρήση κατά σύστημα δυσανάλογης βίας για τη διαχείριση διαδηλώσεων.

(Φωτογραφία: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή