Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Ανδρέας Τζέλλης: ένας πραγματικός «άμισθος δημόσιος λειτουργός»

Η Εναλλακτική Παρέμβαση αποχαιρετά τον συνάδελφο Ανδρέα Τζέλλη που έφυγε ξαφνικά χτες από τη ζωή. Ο Ανδρέας Τζέλλης, μαχόμενος δικηγόρος και πασίγνωστος στον κόσμο των δικαστηρίων, εκπροσώπησε την οικογένεια Φύσσα ως συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και απέδειξε με το παράδειγμά του την πραγματική σημασία της φράσης «άμισθος δημόσιος λειτουργός», όπως ορίζεται ο συνήγορος στον Κώδικα Δικηγόρων. Οι λεπτομέρειες της κηδείας του θα ανακοινωθούν σύντομα.

Αναδημοσιεύουμε σε αυτή την ανάρτηση δηλώσεις και κείμενα που έχουν εκδοθεί για να τιμήσουν τον εκλεκτό μας συνάδελφο.

Η οικογένεια του Παύλου Φύσσα αποχαιρέτησε τον Ανδρέα με μια συγκινητική ανακοίνωση:

«Δεύτερη φορά που ο Σεπτέμβρης μας παίρνει αγαπημένο μας πρόσωπο. Ο Ανδρέας, ο άνθρωπος που στάθηκε το στήριγμά μας από την πρώτη στιγμή που χάσαμε τον Παύλο, δεν είναι πια ανάμεσά μας. Ο πόνος μας μεγάλος, μία που η παρουσία του ήταν για εμάς πάντα μία ασφάλεια, ήταν ο βράχος που μας προστάτευε από την δίνη του μίσους μέσα στην οποία βρεθήκαμε μετά την δολοφονία του παιδιού μας, ήταν ο άνθρωπος που μας οδήγησε στην δικαίωση και που υπέμεινε μαζί μας πεντέμισι χρόνια δικαστικής διαδικασίας. Ήταν ο άνθρωπος που μας έδωσε κουράγιο να δώσουμε αυτόν τον πολύχρονο αγώνα, έγινε οικογένειά μας, πόνεσε, έκλαψε και γέλασε μαζί μας. Για μας δεν ήταν απλά ο δικηγόρος που τίμησε όσο λίγοι τον ρόλο του, αλλά ο δικός μας Ανδρέας. Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο χωρίς αυτόν και στις μάχες που έρχονται η απουσία του θα είναι ηχηρή.

Αυτός ο Σεπτέμβρης είναι του Παύλου μας και του Ανδρέα μας.»

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι συναδέλφισσες του Ανδρέα και συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής Χρύσα Παπαδοπούλου και Ελευθερία Τομπατζόγλου:

«Με θλίψη αποχαιρετούμε τον συνάδελφο Ανδρέα Τζέλλη, συνοδοιπόρο μας τα τελευταία χρόνια στην μάχη κατά της Χρυσής Αυγής. Ο Ανδρέας, μαχητής από την φύση του, στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της οικογένειας του Παύλου. Ήταν ο ορισμός του μάχιμου δικηγόρου, αγαπούσε τη δικηγορία και την υπηρετούσε με συνέπεια.Μας τίμησε με την συνεργασία του όλα αυτά τα χρόνια. Για μας δεν ήταν απλά ένας συνάδελφος, αλλά δάσκαλός μας, φίλος μας, συμπαραστάτης μας, που με το ήθος του μας έμαθε πως να υψώνουμε το ανάστημά μας απέναντι σε κάθε δυσκολία μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες. Πάντα πρόθυμος να μας συνδράμει με τις γνώσεις και την εμπειρία του, αλλά και με ευαισθησία που σπανίζει, δεν μας άφησε στιγμή μόνες, ακόμα και όταν η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεπε την συχνή παρουσία ανάμεσά μας. Πάλεψε με την ασθένεια, την οποία κατάφερε να ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό, έφυγε άδικα αλλά πάντα νικητής, μία που μέχρι και το τέλος ήταν ενεργός στην δικηγορία, που τόσο αγαπούσε. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Ελένη, στην αδελφή του, στα ανίψια του και στους οικείους του. Αντίο Αντρέα, θα μας λείψεις».

Κείμενο του Θανάση Καμπαγιάννη, δικηγόρου πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής:

«Ο Ανδρέας Τζέλλης, ο συνάδελφός μας που εκπροσώπησε από την πρώτη μέρα την οικογένεια Φύσσα μετά τη δολοφονία του Παύλου, ήταν ένας βράχος για την πολιτική αγωγή. Πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν δεν ήταν αυτός σ’ αυτό το κρίσιμο πόστο. Ο Ανδρέας ήταν πολύ γνωστός και μάχιμος δικηγόρος στα δικαστήρια: δεν υπήρχε μέρα που να μην τον πετύχεις στην Ευελπίδων, στην κυριολεξία τον ήξεραν και οι πέτρες. Και όμως ένας τέτοιος δικηγόρος αποφάσισε να εγκαταλείψει τις δουλειές του και να αφοσιωθεί αμισθί στην υπόθεση της δίκης της Χρυσής Αυγής, από την πρώτη μέρα της προδικασίας όταν η υπόθεση ήταν ακόμα στην ανάκριση στον Πειραιά μέχρι την έκδοση της απόφασης στο Εφετείο της Αθήνας, παρά το χτύπημα της αρρώστιας. Δεν φοβήθηκε, αν και πολλοί με τους οποίους μίλησε του το υπονόησαν («έχω παιδιά Ανδρέα», θυμάμαι πως ήταν μια φράση αυτών των συνομιλιών που μου μετέφερε). Και, πάντοτε συλλογικός, μοιράστηκε την ευθύνη της υπόθεσης, κύρια με την Ελευθερία Τομπατζόγλου και τη Χρύσα Παπαδοπούλου, αλλά και με τη Βιολέτα, την Ελλάδα, την Ειρήνη, και στη συνέχεια με όλους εμάς. Άδολα, πάντα αντιφασιστικά, με ανιδιοτέλεια, με χαμόγελο και με αστείρευτο χιούμορ, πάντα με κέντρο τον αγαπημένο του Παναθηναϊκό. Η οικογένεια του Παύλου βρήκε στον Ανδρέα έναν ακλόνητο υπερασπιστή και έναν ακοίμητο φρουρό. Και του το ανταπέδωσε με μια βαθιά εμπιστοσύνη, που μας δίδαξε πόσο στενή μπορεί να είναι η σχέση ενός δικηγόρου με τους ανθρώπους που καλείται να εκπροσωπήσει. Θα τα πουν κι άλλες και άλλοι, καλύτερα από εμένα. Τα συλλυπητήριά μας πηγαίνουν στους οικείους του. Μένει το παράδειγμά του, για να το συνεχίσουμε. Και έχουμε ακόμη δρόμο.»

Κείμενο του Κώστα Παπαδάκη, δικηγόρου πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής:

«Η όγδοη επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι η πρώτη μετά την καταδικαστική απόφαση για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, μια πρωτοφανή νίκη του αντιφασιστικού κινήματος που ανέτρεψε τη ροή της ιστορίας στη χώρα μας. Ταυτόχρονα μας υπενθυμίζει ότι η μάχη ενάντια στο φασισμό δεν ολοκληρώνεται στα δικαστήρια αλλά στους δρόμους, στα συνδικάτα και τους μαζικούς χώρους. Η φετινή επέτειος συνοδεύεται όμως και από ένα δυσάρεστο νέο, τον θάνατο του Ανδρέα Τζέλλη, του πρώτου δικηγόρου της οικογένειας Φύσσα, μετά από πολυετή ασθένεια. Ο Ανδρέας Τζέλης έδωσε με πολύ μεγάλο ζήλο τη μάχη στο δικαστήριο, συνέβαλε καθοριστικά στην αποδόμηση της υπερασπιστικής γραμμής της Χρυσής Αυγής αλλά και στην ενωτική δράση των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής. Συνέχισε την προσπάθεια του αυτή όσο του το επέτρεπαν οι δυνάμεις του. Του οφείλουμε πολλά. Αυτές τις μέρες θα πορευόμαστε μαζί του.»

Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην δίκη της Χρυσής Αυγής σημειώνουν:

«Ανδρέα,

Ο ξαφνικός θάνατός σου άστραψε και βρόντηξε, όπως άστραφτε και βρόνταγε η σκέψη και η φωνή σου στο Εφετείο τα πέντε χρόνια που παλεύαμε τους φασίστες της Χρυσής Αυγής.

Είμαστε παγωμένοι όλοι, μα εκείνη η αγκαλιά σου, το χαμόγελό σου, η καλοσύνη σου, το χιούμορ σου, η Παναθηναϊκάρα σου -η γερά καρφιτσωμένη στο πέτο- έρχονται και ξανάρχονται στο νου μας και ρίχνουνε στην ξαφνιασμένη μας ψυχή εκείνο το βάλσαμο , που χρειάζεται τέτοιες στιγμές.

Πλάι – πλάι στα έδρανα του Εφετείου ανασάναμε όλοι μαζί την ανάσα του άλλου ο καθένας μας, ελπίσαμε για τη δίκη, θυμώσαμε για τη δίκη, απελπιστήκαμε για τη δίκη, αλλά παλέψαμε και τελικά νικήσαμε.

Κι εσύ ιδιαίτερα, αγγίζοντας με την ψυχή σου το φρέσκο, νεανικό σφαγιασμένο κορμί του Παύλου Φύσσα, έριχνες κεραυνούς στους φασίστες κι έφτιαχνες σεντόνι από αγάπη για να προστατέψεις το ωραίο λείψανο από τα περιττώματα που πετούσαν οι Χρυσαυγίτες στη διάρκεια της δίκης. Και με την ακατάβλητη μάνα δίπλα σου, υφαίνατε το δίχτυ της τιμωρίας των τεράτων.

Ποιος να το ΄λεγε, πως μετά τη νίκη μας, μετά το μεγάλο λιθάρι που έβαλες για να χτιστεί η φυλακή για τους φασίστες, θ΄άφηνες αίφνης τη ζωή και θα χανόσουν, όπως μια ανάσα απ΄ το φθινοπωρινό αεράκι.

Ανδρέα, ήσουν τόσο πληθωρικά καλός άνθρωπος, που η μνήμη σου έχει κιόλας νικήσει τη λήθη.

Θα ζεις μέσα στις σκέψεις μας, στις κοινές αναμνήσεις μας και στους αγώνες μας, που θα μας θυμίζουν ένα πιστό συνοδοιπόρο του δίκιου του λαού μας».

Ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή):

«Καλό ταξίδι Ανδρέα Τζέλλη.

O Aνδρέας Τζέλλης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας του Παύλου Φύσσα έφυγε από τη ζωή, έχοντας συμβάλει αποφασιστικά στην ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση. Θα τον θυμόμαστε πάντα να στέκεται συγκροτημένα, με επιμονή και αποφασιστικότητα απέναντι στην αγέλη των νεοναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής. Να έρχεται και να αποχωρεί με χαμόγελο, να έχει πάντα στο πέτο του το σήμα του τριφυλλιού.

Βαδίσαμε μαζί στα αντιφασιστικά συλλαλητήρια εδώ και 8 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και φέτος θα τον έχουμε στις καρδιές μας, όταν θα διαδηλώνουμε, στις 18 Σεπτέμβρη, στο μνημείο, 5.30μμ, όπως και στις 9 Οκτώβρη, ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, στο συλλαλητήριο, στην Ομόνοια, στις 3μμ. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του, τους φίλους του και τους συναγωνιστές δικηγόρους που έδωσαν μαζί τη μάχη, τη Χρύσα Παπαδοπούλου και την Ελευθερία Τομπατζόγλου.

Τον αποχαιρετάμε με τους στίχους του τραγουδιού του Παύλου Φύσσα:

“Έχω μια καρδιά που δεν γουστάρει τα δεσμά

Έχω μια ψυχή που δεν γουστάρει φυλακή

Έχω ένα μυαλό που σπάει σύνορα, όρια

και αυτό που λένε κοινή λογική”.»

Ανακοίνωση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά και της Καμπάνιας Δεν είναι Αθωοι:

«Σ’ ευχαριστούμε Ανδρέα.. Ο Ανδρέας Τζελλης συνήγορος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα από τις πρώτες ώρες μετά την δολοφονία του, έφυγε από τη ζωή. Αποφασιστικος, δυναμικός και αγωνιστής . Έδωσε την μάχη απέναντι στους ναζί μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες. Από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα έως την καταδίκη τους. Θα θυμόμαστε και θα τιμαμε πάντα την ανιδιοτελή προσφορά του.Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του, τους φίλους και τους συνεργάτες του. Στην Μ.Φυσσα, την Χρ.Παπαδοπουλου και την Ελευθερία Τομπατζογλου.»

Ανακοίνωση της σελίδας «Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης»:

«Είμαστε όλες και όλοι συντετριμμένοι από τον χαμό του συνηγόρου της οικογένειας του Παύλου, Ανδρέα Τζέλλη. Ο Ανδρέας, ήταν από την πρώτη μέρα στο πλευρό της οικογένειας, στις πιο δύσκολες στιγμές, ενώ στάθηκε δίπλα τους μέχρι το τέλος, χωρίς να τον κρατήσει μακριά ούτε η ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τον τελευταίο καιρό. Ήταν ένας άνθρωπος «μεγαλύτερος από τη ζωή». Η βραχνή φωνή του, το αστείρευτο χιούμορ του, η αγάπη του για τη δικηγορία, η αγάπη για τον διπλανό του, η μαχητικότητά του, η ανιδιοτέλειά του ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά για τα οποία θα τον θυμόμαστε πάντα. Θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του, στην αγαπημένη του σύζυγό Ελένη, στην αδελφή του, στα ανίψια του. Μετά από συνεννόηση μαζί τους αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις εκδηλώσεις του αντιφασιστικού Σεπτέμβρη, γιατί ο ίδιος αυτό θα ήθελε να κάνουμε. Καλό ταξίδι Αντρέα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή