Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Επιστολή της Εναλλακτικής προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Ορεστιάδας

Επιστολή της ΕΠ-ΔΑ προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Ορεστιάδας.

Αθήνα, 13/1/2021.

Κοινοποίηση: Πρόεδρο και μέλη ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας

Θέμα: Περιεχόμενο ψηφίσματος για “ακύρωση δημιουργίας Hot Spot”

Αγαπητές/οι συνάδελφοι,

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή* θέλουμε να απευθυνθούμε στους/στις συναδέλφους/συναδέλφισσες του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση καλέσματος από τον Σύλλογό σας, μέσω της πλατφόρμας AVAAZ, με σκοπό την συγκέντρωση υπογραφών για την «ακύρωση δημιουργίας HOT SPOT» -στην πραγματικότητα επέκτασης του υπάρχοντος- στο Φυλάκιο Ν. Έβρου.

Ως δημοκρατικοί πολίτες, συνάδελφοι/ισσες και υπερασπιστές ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών εκπλαγήκαμε και σοκαριστήκαμε με την επιχειρηματολογία του εν λόγω ψηφίσματος σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση του ΚΥΤ/ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο. Δυστυχώς το εν λόγω κάλεσμα, αν και προέρχεται από δικηγόρους, που κατά τεκμήριο – αναμένεται να – υπερασπίζονται το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, φλερτάρει με την ακροδεξιά ρητορική. Αναπαράγει τον κυρίαρχο λόγο, που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες/μετανάστες ως εξωτερικό εχθρό που αποτρέπεται/ επαναπροωθείται για να μην γίνει εσωτερικός, αφήγημα από το οποίο απορρέει άλλωστε και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής περί «κλειστών» κέντρων,«αποτροπής» εισόδου και διαρκούς παραβίασης της αρχής της μη επαναπροώθησης [1].

Σήμερα στο Φυλάκιο λειτουργεί Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης πολιτών τρίτων χωρών που εισέρχονται παράτυπα στην Ελλάδα από τα βόρεια χερσαία σύνορα. Πέρα από το ότι θα αναμέναμε μια ανακοίνωση του ΔΣ Ορεστιάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πλήττει ο παρατεταμένος εγκλεισμός στις γνωστές συνθήκες κράτησης, θέλουμε να αναλύσουμε πού κατατείνει αυτή η κυβερνητική πολιτική, αλλά και για ποιο λόγο πρέπει (και) ο νομικός κόσμος σύσσωμος να την απορρίψει και να την αντιπαλέψει.

Η έναρξη του παραπάνω καλέσματος του Δ.Σ. Ορεστιάδας με την ανέξοδη διακήρυξη του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελεί την μία άκρη του σχήματος που εξελίσσεται σε οξύμωρο, με την κινδυνολογία παρακάτω περί των μεταναστών/στριών-προσφύγων ως εξωτερικού – εσωτερικού εχθρού. Αντιλαμβανόμαστε την ιδιαιτερότητα της τοπικής κοινωνίας, που είναι εν πολλοίς περισσότερο εξοικειωμένη με τη στρατιωτικοποίηση και τη ρητορική περί εθνικής ασφάλειας, ωστόσο ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι οι μετανάστες-πρόσφυγες αποτέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια πηγή κέρδους για τις τοπικές οικονομίες και την εθνική οικονομία εν γένει και δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο έτσι κι αλλιώς η «έκπτωση» στα δικαιώματα και μάλιστα από νομικούς. Είναι γνωστό άλλωστε και θλιβερό ότι τα γεγονότα του Φλεβάρη-Μάρτη 2020 που συγκλόνισαν όλους μας, κυρίως με την εργαλειοποίηση των προσφύγων και από τις δύο πλευρές των συνόρων, έδωσαν το περιθώριο σε ακροδεξιές ομάδες εγχώριες και διεθνείς, να εκμεταλλευτούν την επίσημη κυβερνητική πολιτική ώστε να αποκτήσουν πολιτική υπεραξία κυνηγώντας «εισβολείς».

Από θέση αρχής, η δημιουργία και επέκταση δομών εγκλεισμού (που μάλιστα διαφημίζονται από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ως «κλειστές δομές») με τις ευλογίες και τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., συνιστά πολιτική θεσμικού ρατσισμού, καταπάτησης κάθε ατομικού δικαιώματος και εν τέλει άσκησης μιας βιοπολιτικής περιορισμού και ελέγχου με πιο ωμό τρόπο. Ήδη τα Προ.Κε.Κ.α. ανά τη χώρα είναι γεμάτα με ανθρώπους που για ποικίλους λόγους δεν γίνεται να απελαθούν, οι οποίοι παραμένουν κρατούμενοι για διάστημα άνω του έτους. Αν αναλογιστούμε για ποια ποινικά αδικήματα θα παρέμενε κάποιος κατάδικος υπό κράτηση για διάστημα άνω του έτους, γίνεται αντιληπτός ο τιμωρητικός χαρακτήρας της κράτησης, ο οποίος και μόνο εξ αυτού του λόγου την καθιστά παράνομη.

Τα υπέρογκα χρηματικά ποσά που επενδύονται σε χώρους εγκλεισμού, φράχτες και τεχνολογίες επιτήρησης συνόρων, κατασκευάζουν δυστυχώς έναν εχθρό που βολεύει κυβερνητικές πολιτικές και στρατιωτικοποιούν την προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική. Αν τα χρήματα αυτά επενδύονταν στην πραγματική υποδοχή, ένταξη και στην αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού, η ζωή όλων μας θα ήταν πραγματικά καλύτερη. Όσο αναπαράγουμε αυτή την ακροδεξιά – και κυβερνητική – ρητορική, τόσο θα επεκτείνονται χώροι κράτησης και θα επεκτείνεται η δημιουργία τρίτης και τέταρτης κατηγορίας διοικουμένων χωρίς δικαιώματα.

Εξάλλου η ρητορική του φόβου που σχετίζεται με τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, που δεν είναι άλλο παρά παζάρεμα επέκτασης κρατικής κυριαρχίας και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, συγκαλύπτει την πραγματικότητα της κοινής μοίρας των λαών και επιδιώκει να τους καθηλώσει σε μια κοντόφθαλμη διαπραγμάτευση των όρων εκμετάλλευσής τους.

Οι χώροι κράτησης προσφύγων και μεταναστών δεν είναι εθνικός κίνδυνος, είναι εθνική ντροπή.

Ευελπιστούμε ότι με αυτές τις σκέψεις, βοηθούμε τον Δικηγορικό Σύλλογο Ορεστιάδας να αναπτύξει μια συνολική τοποθέτηση αντίθεσης στις απάνθρωπες δομές κράτησης, σε σύζευξη με τον θεσμικό μας ρόλο ως δικηγόρων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συναδελφικά,

Οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι της παράταξης “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.

* Η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή είναι παράταξη των δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και εκπροσωπείται στο ΔΣ με μία (1) έδρα.

[1] Σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 1 της Σύμβασης της Γενεύης (1951) για το Καθεστώς των Προσφύγων, η οποία έχει κυρωθεί με το ν.δ. 3989 της 19/26.9.1959, καμιά συμβαλλομένη χώρα δεν θα απελαύνει ή θα επαναπροωθεί, καθ’ οιονδήποτε τρόπον, πρόσφυγες, στα σύνορα εδαφών όπου η ζωή ή ελευθερία αυτών απειλούνται για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητος, ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας ή πολιτικών πεποιθήσεων.

n

Δημοφιλή