Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Θλιβερές εικόνες: “Mπαλωματού” o Κώδικας Δικηγόρων – Θεσμός οι “δικηγορικές” εισπρακτικές εταιρείες – Καταγγελίες συναλλαγής

Θλιβερές εικόνες: Σε “μπαλωματού” μετέτρεψε τον Κώδικα Δικηγόρων ο Τσιάρας – Θεσμός οι απαράδεκτες πρακτικές “δικηγορικών” γραφείων που δρουν ως εισπρακτικές – Καταγγελίες εν κρυπτώ συναλλαγής της κυβέρνησης με την ηγεσία της Ολομέλειας

*Ανακοίνωση της “Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής”

Εικόνες απίστευτου νομοθετικού ευτελισμού που μετατρέπουν τον Κώδικα Δικηγόρων σε “μπαλωματού” και εκθέτουν την ηγεσία των Δικηγορικών Συλλόγων εκτυλίχθηκαν κατά την ψήφιση του ν. 4745/2020 με τίτλο “Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010, σύμφωνα με τις επιταγές της παρ. 1 του άρθρου 6 της Ε.Σ.Δ.Α., ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις”.

Στο παρά πέντε της ψήφισης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας έκανε δεκτή τροποποίηση που κατέθεσε εκπρόθεσμα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης. Η τροπολογία ήταν εμφανέστατα “κατά παραγγελία” της κυβέρνησης, γι’ αυτό και έγινε δεκτή άρον-άρον. Πρόκειται για επανάληψη του σκηνικού που είχαμε ξαναδεί με την ψήφιση τροπολογίας του βουλευτή της ΝΔ Στάθη Κωνσταντινίδη για το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές.

Με την τροπολογία αυτή, η κυβέρνηση ξεπλήρωσε γραμμάτια προς πολλές κατευθύνσεις:

Έτσι, αναγνωρίζεται πλέον το δικαίωμα σε δικηγόρο, στα πλαίσια “διαμεσολάβησης”, “να επικοινωνεί με τον οφειλέτη του εντολέα” για την “επίτευξη λύσης”. Πρόκειται για κραυγαλέα νομιμοποίηση απαράδεκτων πρακτικών δικηγορικών γραφείων που έχουν μετατραπεί σε εισπρακτικές εταιρείες για λογαριασμό των τραπεζών. Επιπλέον, απονέμονται πλέον στους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων πειθαρχικές αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα ανήκαν αποκλειστικά στα Πειθαρχικά Συμβούλια. Και όλα αυτά, έναν μόλις χρόνο πριν τις κάλπες για τις νέες διοικήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων το 2021…

Η αποδοχή της τροπολογίας έγινε δεκτή με τόση βιασύνη, που πλέον υπάρχουν στον ίδιο νόμο δύο εκδοχές των σχετικών διατάξεων. Έτσι, στο άρθρο 10 του ν.4745/2020 επαναδιατυπώνεται το άρθρο 36 του Κώδικα Δικηγόρων (“Περιγραφή του έργου του δικηγόρου”), το οποίο στη συνέχεια με το άρθρο 56 τροποποιείται εκ νέου! Παρομοίως, το άρθρο 142 του Κώδικα Δικηγόρων (“Πειθαρχικές ποινές”) τροποποιείται με το άρθρο 21 του ν. 4745/2020 και στη συνέχεια ξανά – με διαφορετικές ρυθμίσεις! – με το άρθρο 58! Το ίδιο συμβαίνει και με το άρθρο 152 του Κώδικα Δικηγόρων (“Προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση”), που επαναδιατυπώνεται στο σύνολό του με το άρθρο 23 του ψηφισθέντος νόμου και τροποποιείται με το άρθρο 61 του ίδιου νόμου!

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελία του συμβούλου του ΔΣΑ Αντώνη Αντανασιώτη, ο οποίος δημοσιοποίησε το θέμα, σε συνομιλίες που είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης με βουλευτές, ισχυρίστηκε ότι οι τροποποιήσεις ψηφίστηκαν σε συνεννόηση και συμφωνία με την ηγεσία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων!

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, και με δεδομένο ότι οι αλλαγές ενισχύουν τη θέση των Προέδρων στις πειθαρχικές διαδικασίες, ανακύπτουν υπόνοιες συναλλαγής του Υπουργείου και της κυβέρνησης με την ηγεσία της Ολομέλειας, και μάλιστα ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε το γνωστό καθεστώς ημιαναστολής των δικαστηρίων σε συνεννόηση με την ηγεσία της Ολομέλειας, προκειμένου να αρνηθεί οποιοδήποτε μέτρο αποζημίωσης και ανακούφισης του δικηγορικού σώματος.

Κατόπιν τούτων, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων και του ΔΣΑ κ. Δ. Βερβεσός καλείται να δώσει εξηγήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της 9/11. Η κατάργηση των προβλέψεων της “τροπολογίας Σπανάκη” είναι πλέον ένα αυτονόητο αίτημα του δικηγορικού σώματος.

[Το ΦΕΚ εδώ: https://www.taxheaven.gr/attachment/7441].

n

Δημοφιλή