Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

“Η πανδημία καλπάζει, αλλά στα δικαστήρια δεν κολλάει”! (Ανακοίνωση της Εναλλακτικής)

“Η πανδημία καλπάζει, αλλά στα δικαστήρια δεν κολλάει”!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

2 μέρες παζάρευε ο κ. Βερβεσός πίσω από κλειστές πόρτες: Εν τέλει, ούτε η υγεία ούτε η οικονομική επιβίωση των δικηγόρων διασφαλίστηκε. Να απολογηθεί η ηγεσία του ΔΣΑ!

Ολόκληρος ο πλανήτης περνάει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η χώρα έχει χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, οι λοιμωξιολόγοι μιλούν για νέο πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού, οι νεκροί πολλαπλασιάζονται, το ΕΣΥ φτάνει στα όριά του, αλλά ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ.

Για εμάς ένα είναι σαφές και πρωταρχικό: ΠΡΟΕΧΟΥΝ Η ΥΓΕΙΑ, Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!

Η πολυαναμενόμενη ΚΥΑ για τη λειτουργία των Δικαστηρίων σε συνθήκες λοκντάουν (?) από 7/11 αποτελεί άλλη μια εκδήλωση του εμπαιγμού και της απαξίωσης του δικηγορικού κλάδου, που εκτέλεσε η κυβέρνηση με την πολύτιμη συνδρομή της συνδικαλιστικής ηγεσίας του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων.

Για άλλη μια φορά οι συνάδελφοι δικηγόροι βρέθηκαν το Σάββατο να μην γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με τα δικαστήρια της Δευτέρας. Ενώ είχε ανακοινωθεί την Πέμπτη 5/11 ότι θα ανασταλεί η λειτουργία των Δικαστηρίων εκτός από επείγουσες περιπτώσεις, η τελικώς εκδοθείσα ΚΥΑ το Σάββατο 7/11 διαμορφώνει ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο στο οποίο ουσιαστικά ένας μεγάλος όγκος των δικαστικών υποθέσεων θα διεξάγεται κανονικά και χιλιάδες συνάδελφοι, ασκούμενοι , μισθωτοί, δικαστές, υπάλληλοι, αστυνομικοί θα συνωστίζονται ως συνήθως στα δικαστήρια.

Για αυτόν τον τραγέλαφο φέρουν ακέραια την ευθύνη οι συνδικαλιστικές ηγεσίες με προεξάρχοντα το ρόλο του Προέδρου του ΔΣΑ κ. Βερβεσού, που κόπιασαν με παρασκηνιακά παζάρια επί δύο ημέρες να κρατηθούν ανοιχτά τα δικαστήρια και να μην ισχύσει επί της ουσίας αναστολή των δικαστηριακών εργασιών, μόνο και μόνο για να μη χρεωθούν την απροθυμία τους να διεκδικήσουν αυτονόητες αποζημιώσεις και οικονομική στήριξη του κλάδου.

Αντί η ηγεσία του ΔΣΑ να φροντίσει εγκαίρως να διεκδικήσει ο κλάδος την αναγκαία οικονομική στήριξη, και ενώ ήταν γνωστή η επερχόμενη εφαρμογή του 2ου λοκντάουν, έπαιξαν τα ρέστα τους να μείνουν ανοιχτά τα δικαστήρια, για να μην έρθει σε σύγκρουση με μια κυβέρνηση που ήδη από το σκάνδαλο του «σκοιλ ελικικού» έχει δείξει τις προθέσεις της για εγκατάλειψη της κοινωνίας και του εργαζόμενου κόσμου.

Αυτό αποδεικνύει και επιβεβαιώνει και τα «μπρος-πίσω» της ηγεσίας Δ.Βερβεσού κλπ και στο πρώτο λοκντάουν. Αντί από την πρώτη στιγμή να κινητοποιήσουν την τεράστια δύναμη του κλάδου μας για να διεκδικηθούν δίκαιες αποζημιώσεις για δυόμιση μήνες χαμένης δουλειάς, πανηγυρίσαμε για το 600άρι χαρτζιλίκι.

Η υβριδική ημιλειτουργία των δικαστηρίων που παζάρεψε και πήρε ο κ. Βερβεσός δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις ανάγκες και τα συμφέροντα των συναδέλφων δικηγόρων:

Πρώτα και κύρια, εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία δικηγόρων, υπαλλήλων και όσων πολιτών ακόμη και με τις νέες ρυθμίσεις αναγκάζονται να πηγαίνουν στα δικαστήρια. Ακόμη και με όσους περιορισμούς προβλέπονται, και δεδομένων των υπαρχουσών δικαστηριακών υποδομών, ο συνωστισμός σε καταθέσεις και διαδικαστικές ενέργειες δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί.

Δεύτερον, η λειτουργία των διαδικασιών που μένουν ανοιχτές σε συνθήκες λοκντάουν είναι χαοτική και μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για την αποτελεσματικότητα της δουλειάς μας. Επί τρεις εβδομάδες οι δικηγόροι καλούνται να καταθέτουν κανονικά προτάσεις και δικόγραφα σε σειρά διαδικασιών, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και αναλώσιμα (αφού τα καταστήματα για φωτοτυπίες, αναλώσιμα κλπ., είναι κλειστά), κι ενώ η συγκέντρωση αποδεικτικών εγγράφων, ενόρκων βεβαιώσεων, πιστοποιητικών και εγγράφων από δημόσιες υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα δυσχερής έως αδύνατη.

Τρίτον, κυβέρνηση και ΔΣΑ σιωπούν προκλητικά για το ζήτημα της οικονομικής στήριξης των δικηγόρων, με τη λογική ότι «αφού σας αφήσαμε να δουλεύετε, δεν δικαιούστε τίποτα». Γνωρίζουν όμως καλά ότι τόσο η ημιλειτουργία των δικαστηρίων, όσο και το γενικό λοκντάουν θα έχουν δραματική επίδραση στο εισόδημα των συναδέλφων.

ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΑΦΟΥ ΤΑΧΑ «ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ».

Η πρεμούρα των πολιτικών παραγόντων της ηγεσίας του ΔΣΑ να μείνουν ανοικτά πάση θυσία τα δικαστήρια χωρίς προϋποθέσεις αποκαλύπτει τη μεροληψία τους και πόσο λίγη σχέση έχουν με τα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων. Την λειτουργία των δικαστηρίων μέσα σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας δεν θα στηρίξουν φυσικά τα υψηλά στρώματα της δικηγορίας και ιδιοκτήτες των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, αλλά οι μαχόμενοι δικηγόροι, οι αυτοαπαχολούμενοι, οι «στρατιές» νέων συνεργατών και ασκούμενων που θα παίξουν την υγεία τους και της οικογένειάς τους κορώνα – γράμματα για να παρουσιάζει ο κ. Βερβεσός μια επίπλαστη εικόνα δικηγορικής «ομαλότητας».

Αρνούμαστε να διαλέξουμε μεταξύ της υγείας μας και της οικονομικής μας επιβίωσης, να μπούμε στο εξευτελιστικό δίλημμα «θάνατος ή πείνα». Οι ηγεσίες των συλλόγων και ο κ. Βερβεσός προσωπικά πρέπει να απολογηθούν στους συναδέλφους για την ερήμην του κλάδου στάση του.

Απαιτούμε έστω και τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας των συναδέλφων και να προβλεφθεί αυτόματος μηχανισμός αποζημίωσης των δικηγόρων που πλήττονται από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού.

n

Δημοφιλή