Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει: Άμεσα μέτρα για την υγεία των κρατουμένων και την αποσυμφόρηση των φυλακών

Μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει: Άμεσα μέτρα για την υγεία των κρατουμένων και την αποσυμφόρηση των φυλακών

Δήλωση του Θανάση Καμπαγιάννη, μέλους ΔΣ ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή (25/3/2020)

Οι συνθήκες συμφόρησης που επικρατούν στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα, σε συνδυασμό με την επιδημία του κορονοϊού, διακινδυνεύουν την υγεία και την ασφάλεια των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Το γεγονός αυτό έχουν επισημάνει με ανακοινώσεις τους ομάδες κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ παρόμοιες εκτιμήσεις έχουν κάνει οι συνδικαλιστικοί φορείς των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν ήδη εκδώσει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Κατόπιν τούτων, και για να σχηματίσουμε εικόνα των καταγγελλομένων, απευθυνθήκαμε στις διευθύνσεις των καταστημάτων Κορυδαλλού (δικαστικές και γυναικείες φυλακές) με αίτημα συνάντησης και ενημέρωσης, με συνοδεία γιατρού. Στις αιτήσεις μας (αρ. πρωτ. 12244/23-3-2020 προς Διευθυντή Φυλακών Κορυδαλλού και αρ. πρωτ. 3787/20-3-2020 προς Διευθύντρια Γυναικείων Φυλακών), η προφορική απάντηση ήταν ότι αυτές προωθήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής για τα περαιτέρω. Απάντηση μέχρι και σήμερα δεν έχουμε λάβει.

Οι κρατούμενες/οι επισημαίνουν τις κακές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στα σωφρονιστικά καταστήματα. Ο χώρος που δημιουργήθηκε στην Γ’ Πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών για κράτηση/απομόνωση ατόμων με κορονοϊό είναι, σύμφωνα με τις κρατούμενες, παντελώς ακατάλληλος.

Οι συνθήκες συμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων αποτελούν ωρολογιακή βόμβα, που αν σκάσει θα θρηνήσουμε άγνωστο αριθμό θυμάτων. Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι κρατούμενοι ανέρχονται σήμερα πανελλαδικά σε 11245, όταν οι προβλεπόμενες θέσεις είναι 10055. Σε συγκεκριμένα καταστήματα, η πληρότητα φτάνει μέχρι και το 250%! Στον Κορυδαλλό η πληρότητα βρίσκεται στο 111%, ενώ οι κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι σε συγκεκριμένες πτέρυγες (για παράδειγμα στην Πέμπτη Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού) οι συνθήκες ενόψει και του κορονοϊού είναι απολύτως ακατάλληλες.

Ενόψει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που διαμορφώνεται, ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων, πέραν των όσων έχουν ήδη αναφερθεί στη σύσκεψη της 4/3/2020 στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των φυλακών, με χρήση υπαρχουσών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, αλλά και με νομοθετική τους επέκταση. Κάθε ημέρα καθυστέρησης μπορεί να κοστίσει ζωές.

Επισημαίνουμε την ανάγκη η Διοίκηση να τηρήσει τις αρχές της διαφάνειας και να απαντήσει θετικά στο αίτημα συνάντησης αντιπροσωπείας μας για επιτόπια ενημέρωση με την παρουσία γιατρών.

—————–

Επισυνάπτουμε το έγγραφο αίτημα συνάντησης προς τη Διοίκηση των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού (παρόμοια επιστολή εστάλη στον Διευθυντή του καταστήματος Κορυδαλλού):

Αθήνα, 20/3/2020

Προς: κα. Διευθύντρια Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού

Θέμα: Αίτημα συνάντησης με θέμα τον κορονοϊό

Κυρία Διευθύντρια,

Με την ιδιότητά μου ως δικηγόρου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 154/4-3-2020), μου κοινοποιήθηκαν ηλεκτρονικώς και εγγράφως τρεις επιστολές-εκκλήσεις ομάδων κρατουμένων του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού, όσον αφορά τις έκτακτες ανάγκες που δημιουργούνται στο σωφρονιστικό σας κατάστημα μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού.

Επειδή οι συνθήκες κράτησης αποτελούν κορυφαίο ζήτημα, σαφέστατα υπαγόμενο στο άρθρο 90 του Κώδικα Δικηγόρων, σύμφωνα με το οποίο σκοπός των Δικηγορικών Συλλόγων είναι “η υπεράσπιση των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου σε μια δημοκρατική πολιτεία… [η] άσκηση παρεμβάσεων ενώπιον δικαστηρίων και κάθε αρχής (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ανεξάρτητες αρχές) για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού, οικονομικού ενδιαφέροντος και περιεχομένου που ενδιαφέρει τα μέλη του συλλόγου ή το δικηγορικό σώμα γενικότερα, καθώς και για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος”,

Επειδή θεωρούμε ότι οι κρατούμενοι και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δικαιούνται και αυτοί πλήρη και αποτελεσματική προστασία από την επιδημία, όπως κάθε πολίτης και κάτοικος της ελληνικής επικράτειας,

Επειδή τυχόν αβλεψία και αδράνεια απέναντι στις νέες ανάγκες που θέτει η επιδημία μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, είναι δε υπαρκτός ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, κάτι που θα αποτελέσει όνειδος για την ελληνική έννομη τάξη,

Επειδή σκοπεύουμε να προβούμε σε δημόσιες παρεμβάσεις με στόχο την παροχή έκτακτης ενίσχυσης προς τα σωφρονιστικά καταστήματα σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό, καθώς και την ανάγκη αποσυμφόρησης των καταστημάτων,

Αιτούμαστε τη συνάντηση μαζί σας ή με εντεταλμένο πρόσωπο που εσείς θα υποδείξετε, προκειμένου να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τα πράγματα, να μην συμβάλουμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε διαστρέβλωση της κατάστασης που επικρατεί στο σωφρονιστικό κατάστημα και να πληροφορηθούμε υπεύθυνα από εσάς τις ανάγκες των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Ως ημερομηνία συνάντησης προτείνεται η Δευτέρα 23 Μαρτίου και εναλλακτικά η Τρίτη 24 Μαρτίου. Τον υπογράφοντα προτείνεται να συνοδεύει γιατρός δημόσιου νοσοκομείου, με συνδικαλιστική ιδιότητα. Είναι αυτονόητο ότι θα τηρηθούν όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις υγιεινής και ασφάλειας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με τιμή,

Θανάσης Καμπαγιάννης,

δικηγόρος, μέλος ΔΣ ΔΣΑ με την παράταξη “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.

n

Δημοφιλή